Najan Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Witam Zamierzam kupić rower typu MTB lecz niestety się na tym zbytnio nie znam oraz jest ich cała masa. Rozmiar ramy to 18/19", a koła 26/27. Rower ma mi służyć po mieście jak i po lasach, polnych ścieżkach. Trochę poczytałem forum i mam na oku rower: http://allegro.pl/romet-jolene-2-slx-raidon-sf11-avid-promocja-25-i4341731709.html Polecił mi go również znajomy ze względu na przerzutkę SLX oraz resztę osprzętu. Z góry dziękuje za pomoc.
bartezz Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Miasto,lasy i polne ścieżki-może lepiej pomyśleć o rowerze crossowym?
Najan Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Napisano 21 Czerwca 2014 Da rade takim rowerem cross'owym i po górach czasem pojeździć?
bartezz Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Nie pisałeś wcześniej o górach:) Jakie góry masz na myśli?
Najan Napisano 21 Czerwca 2014 Autor Napisano 21 Czerwca 2014 Nie pisałem o górach ponieważ nie będę tam jeździł co dzień/tydzień. Ale miło by było gdyby rower i tam też sobie radził. Jakie góry? no nie wiem np. Gubałówka.
Tadeus Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Ten Jolene 2 to świetna promocja i nie za bardzo da się w tych pieniądzach znaleźć coś lepszego (SLX to tylko jedna z bardzo wielu zalet). Masz dobrego znajomego
beardman Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Nie ma roweru uniwersalnego. Wybierając jeden rower na miasto, w góry i polne ścieżki zawsze musisz iść na kompromis i w pewnym sensie zawsze coś tracisz. Aczkolwiek do Twojej jazdy ten Romet wydaje się być najbardziej zbliżony do uniwersalnego. Dobrze poradzi sobie w górach (oczywiście bez szaleństw). W amorze masz blokadę skoku, więc i na asfalcie będzie znośnie. Co prawda nie będziesz miał osiągów, jak goście na szosówkach ale na początek to chyba lepszy wybór (miększe przełożenia). Jeśli będziesz na co dzień jeździł po mieście to polecam zakup drugich, bardziej szosowych opon (np jakieś slicki lub mtb z mniejszym bieżnikiem) . Co do roweru to ten jolene to bardzo przyzwoity rowerek osprzętowo. Nie wiem czy znajdziesz coś w tej cenie lepszego. Możesz rozejrzeć się jeszcze za jakimś Rockriderem z decathlonu. One tez były całkiem przyzwoite. Pozdrawiam
agM88 Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 a jak wypada w porównaniu do tego Jolene unibike? http://www.unibike.pl/evolution.html
Tadeus Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Gorzej. Gorszy amortyzator, lekko przerzutki, korba/suport i rurki (kierownica, sztyca, mostek). Z zalet - bardziej przyszłościowe koła 27,5. Co nie zmienia faktu, że Evolution to nadal znakomita pozycja w tej cenie, ale wyprzedza go jednak Jolene.
agM88 Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Ja tak właśnie waham się ciągle, bo to dużo pieniążków dla mnie, i ciągle trzyma mnie przy tym unibike to iż sklep mam na miejscu, i ewentualne reklamacje też byłyby na miejscu.
Tadeus Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 No, jak chcesz. Tak, czy inaczej będziesz miał bardzo dobry rower.
mklos1 Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 @, Jolene to bardzo dobra oferta. Ma osprzęt, który występuje w rowerach 3000 PLN+. Przede wszystkim hamulce. Masz Elixir 3. W rowerach poniżej 3000 PLN trudno je znaleźć. W Unibike masz M446, czyli najniższa półka. Jeżeli chodzi o Twoje zastosowanie, to jedyny sens byłoby nabycie koła 29" - żeby poczuć różnicę. Koło 27,5" jest dla koneserów. Nie poczujesz zalet.
Najan Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Napisano 22 Czerwca 2014 Dobra mam jeszcze kilka pytań co do Jolene: 1. Jak z dostępem części do Rometów? 2. Dlaczego nie widuje się tylu Rometów co np. Krossów? Jak macie jeszcze jakieś fajne propozycje rowerów z kołem 29" to chętnie je zobaczę.
Tadeus Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 1. Wszyscy producenci obecnie produkują rowery na uniwersalnych częściach (poza paroma nieistotnymi wyjątkami). Części do rowerów różnych firm są dokładnie te same. 2. Bo Romet parę lat temu miał jeszcze złą opinię. Obecnie miażdży nowoczesną, bardzo dobrze przyjmowaną przez użytkowników i prasę branżową kolekcją.
beardman Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Ad 1. Dostępność części do Rometa jest taka sama, jak i do innych rowerów tego typu niezależnie od marki (Kross, Marin, Merida, Giant itp...). Obecnie rowery różnych marek to w 99% rama danej firmy (lub robiona w jednej fabryce na Tajwanie dla tej firmy ) + uniwersalne komponenty innych firm (np shimano, sram, truvative, avid, hayes, rock shox itp...) pasujące do wszystkich ram (oczywiście przy zachowaniu pewnych standardów). Odpowiadając bardziej bezpośrednio: nie będziesz miał żadnych problemów z wymianą części i/lub ulepszeniem go w przyszłości. Romet ma aktualną geometrię, sterówkę 1i1/8", kasetę, mocowania pod hamulec tarczowy i wszystkie inne rozwiązania standardowe i typowe dla dzisiejszych rowerów. Ad.2. Może mają gorszą reklamę, dystrybucję itp... Mnie osobiście się wydaje, że Romet obecnie jest w sytuacji Krossa sprzed paru (nastu ?! ) lat. Duzo później po prostu zaczęli robić lepsze rowery niż Kross. To takie moje małe spostrzeżenie. Pozdrawiam
Najan Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Napisano 23 Czerwca 2014 A co sądzicie o takim rowerze: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/hardrock/hardrock-sport-disc-29#specs Ma gorszy osprzęt od UniBike i od Rometa, ale za to ramę ma własne firmy przez co nie jest tak wydłużona jak w przypadku UniBike. (Potwierdzona informacja sprawdzałem i tak samo pytałem sprzedawcy) Do najwyższych nie należę więc na krótszej ramię powinno być łatwiej, a i tak chyba nie wykorzystał bym w pełni możliwości Jolena. Dlatego myślę o tym Hardrocku co o nim sądzicie?
Tadeus Napisano 23 Czerwca 2014 Napisano 23 Czerwca 2014 ramę ma własne firmy przez co nie jest tak wydłużona jak w przypadku UniBike Nie do końca jestem w stanie prześledzić twój tok myślowy Poza tym Specialized nie wyprodukował ramy, która jest w tym rowerze. Tak samo jak Unibike, czy Romet tych swoich. Swoją drogą, gdzie sprawdzałeś długość ramy Jolene'a?
Najan Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Napisano 24 Czerwca 2014 Do tego roweru akurat nie znalazłem dlatego o nim nie wspominałem. Ale zauważyłem, że wszystkie nowe MTB mają ramę przechyloną do tylnego koła. A ja szukam roweru z ramą podobną do "Giant Boulder se 2004". Znacie może taki rower na kołach 28"
Najan Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Napisano 25 Czerwca 2014 Temat do zamknięcia wybrałem tego HardRock. Dobrze wygląda i jeszcze lepiej się na nim jeździ.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.