Skocz do zawartości

[korba] fc-m430 czy dłuższy suport uniemożliwi mi regulację przerzutek?

tomaszl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę wymienić korbę ze względu na wyrobiony prawy gwint pedała.

Znalazłem fc-m430 w dobrym stanie

http://olx.pl/oferta/korba-shimano-44-32-22-octalink-CID767-ID6dtRb.html#42f4e7d1dc

Mam do dyspozycji sprawne suporty:

116mm, kwadrat - (do tego chyba nic już nie znajdę, choć działa jak nowy)

121mm, octalink

Nie chcę kupować trzeciej sztuki do kolekcji, tylko użyć któryś z tych do nowej korby. 

Na forum znalazłem informację, że ta korba potrzebuje 118mm suportu. Rozumiem, że danie tam 121 octa przesunie mi zębatki o 1,5 mm w prawo. Czy ktoś próbował takiego manewru i czy dam radę wyregulować wtedy przerzutkę przednią? 

W razie co, i tak pewnie będę musiał kupić nową przerzutkę, gdyż aktualna działała z 42z korbą, a jest montowana na stałe na suporcie, nie na rurze, więc pewnie nie poradzi sobie z 44z.

Napisano

Bez problemu dasz radę z regulacją. Po prostu wszystko przesunie się o te 1,5mm. Gorzej tylko że przekosy łańcucha mogą być całkiem spore w takim układzie.

Napisano

Przekosy, przekosami. Zależy na jakich przełożeniach się typowo jeździ. Czasami lepiej delikatnie popsuć linię łańcucha w odpowiednią stronę, aby łańcuch statystycznie pracował pod mniejszymi przekosami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...