Skocz do zawartości

[opona] michelin wild grip'r i wild race'r

el_gregorio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

Szukam informacji na temat realnych rozmiarów opon z tytułu tj michelin wild race'r i wild grip'r. Chodzi mi o porównanie rozmiarów 2,1 a 2,25 cala, ile realnie mają mm szerokości. Czy ktoś używa tych opon (trafiłem oczywiście na forum na 1 test wild grip'r w rozmiarze 2,1)?

Aktualnie ujeżdzam michelin country trail 2,0 zwijane, z opon jestem zadowolony, ale po ok. 7tys. km napędówka powoli zbliża się do wymiany, w planach mam zakup wild grip'r na przód i wstawienie country trail'a z przodu na tył. Docelowo tył będzie wild race'r, przód wild grip'r. Zastanawiam się tylko nad rozmiarem, czy 2,1 czy 2,25. Dodam, że rower jeździ wyłącznie w terenie, na asfalt używam innego.

Napisano

Wszystko zależy od wersji opony. Znajomy miał wild racera zwykłego zwijanego 2,1, a ja 2,25 ale Advanced Ultimate. Paradoksalnie moja 2,25 była wyraźnie węższa niż 2,1 znajomego. Realnej szerokości nie podam, bo tak ja jak i on mamy już założone inne opony.

Napisano

Dzięki za info. Ja przymierzam się do zwykłych zwijanych, więc informacja, że zwykła 2,1 ma większy balon niż 2,25 w wersji wyższej jest cenna. A jak wychodzi porównanie objętości opony z konkurencją - np. Continental w rozmiarze 2,2 (Race King) czy Schwalbe w rozmiarze 2,25 (np. Nobby Nic, Rocket Ron, Racing Ralph czy Smart Sam)?

Napisano

Wydaje mi się, że zwykła 2,1 miała dość spory balon jak na 2,1, ale może to wynikało z zestawienia obok węższej opony.

Jeździłem na obu oponach, o których piszesz, i generalnie z obu byłem zadowolony, choć za każdym razem były to najbardziej wylajtowane wersje. Wild racery kupiłem na zimę z myślą o asfalcie i lekkim terenie, ale byłem zdziwiony jak dobrze sobie radziły w trudniejszych warunkach. No chyba że robiło się mokro, to już trzeba było uważać, ale wciąż bez tragedii. Co ciekawe, tak wild race'r jak i wild gripe'r dokonały żywota w ten sam sposób - z rozdartym bokiem. Ale to przez wybór wylajtowanej wersji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...