Skocz do zawartości

[+/- 2000zł] Rower do treningu aerobowego.

Hokuto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Słowem wstępu - około 1,5 roku temu zacząłem się odchudzać. Początkowo była to sama dieta, później dołączyłem do tego długie marsze aż w końcu zacząłem biegać. Do tematu podszedłem ostrożnie a mój główny zamysł był taki żeby sobie nie zaszkodzić, dzięki temu nie pojawiły się problemy za to efekty jak najbardziej. Niemniej jakiś czas temu lekarz zalecił mi żebym rozejrzał się za inną formą aktywności ze względu na obciążenie stawów.

Przerzuciłem się na ćwiczenia cardio jednak tak jak po bieganiu nie odczuwałem dolegliwości tak po treningu tego rodzaju przez kolejne dni bolały mnie kolana. Próbowałem kilku różnych zestawów ćwiczeń z podobnym efektem. Szukając rozwiązania dowiedziałem się że jazda na rowerze będzie w mojej sytuacji najbardziej optymalnym wyjściem.

Z góry chciałbym zaznaczyć że nie mam najmniejszych aspiracji do tego by startować w jakichkolwiek zawodach ani organizować kilkudniowych wypraw na rowerze. Trening będzie jego jedynym zastosowaniem. Głównie zamierzam poruszać się po asfalcie i chodnikach ale ze względu na to że mieszkam na uboczu drogi gruntowe są nieuniknione. Mam 186cm wzrostu i w tej chwili ważę 120kg.

Z lektury forum wnioskuję że najbardziej odpowiedni będzie rower crossowy, czy w okolicach 2000 PLN znajdzie się coś odpowiedniego? Jestem skłonny trochę dorzucić ale jeśli zrobi to większą różnicę bo liczę się z tym że może zaistnieć potrzeba wstawienia wzmocnionych kół które też kosztują.

Czy przy tej kwocie jest sens w składaniu sprzętu samemu?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Napisano

Składanie roweru ma sens tylko jeśli dokładnie wiesz czego chcesz, ale i wtedy lepiej mieć budżet ze 2x taki, jak Twój. Słowem: nie opłaca się ;)

O sensownego crossa w tej cenie jest dość łatwo: jeśli nie potrzebujesz tarcz, to Unibike Viper, a jeśli potrzebujesz - Northec Caledon DB. Unibike bez problemu dostaniesz w klepach stacjonarnych, Northec głównie przez internet (ale stacjonarnie też może się trafić).

Napisano

Dzięki za zainteresowanie.

Z tych dwóch raczej bardziej odpowiada mi Viper, w instrukcji jest mowa o 140kg DMC.

Czy dużo stracę rezygnując z tarcz? Nie zamierzam jeździć wyczynowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...