Skocz do zawartości

[do 2500zł] Tandem MTB

Prahu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, tematy rowerowe trochę ogarniam, ale tandem to dla mnie nowość, więc proszę o pomoc. Sprawa wygląda tak:

Chcę kupić tandem do jeżdżenia w różnych warunkach, nie tylko po mieście. Użytkować go będzie dorosły chłop z nastoletnim synem, więc sprzęt nie może się rozpaść po 10km.

Znalazłem na allegro coś, co wygląda z opisu całkiem sensownie, tylko pytanie, czy to dobra cena, czy za to można kupić coś lepszego? Holenderki i składaki odpadają, a maksymalna cena to 2500zł.

http://allegro.pl/tandem-aluminiowy-26-shimano-nexus-7-biegow-i4325691748.html

Sprzęt ma być dla rodziny z synem z problemami neurologicznymi, który musi się wyszaleć, więc ważna jest i cena, i jakość sprzętu.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Napisano

Nie widzę sensu dla takiego tworu. Widziałem tandem szosowy, miejski. Ale taka konfiguracja nie ma sensu. Nie da się tym jeździć w terenie ze względu na długość. Do turlania się po szutrach wystarczy zwykły.

Napisano

Wiesz, niektórzy spacerując po Krupówkach twierdzą, że na urlopie byli w górach... Można i tak. :) Ten rower będzie jeździł, ale trudno będzie to nazwać jazdą w terenie. Będzie poruszał się z gracją kowadła.

Napisano

Serwisowanie piast Nexus jest upierdliwe, bo są smarowane smarem stałym. Aby nasmarować taką piastę trzeba ją rozebrać do zera wyczyścić  nasmarować. W dodatku podobno jest dość wrażliwa na wodę.

Dopiero Alfine 11 jest smarowana olejem i jej obsługa sprowadza się do zalania rozpuszczalnikiem przejechaniu kilku kilometrów, wylaniu i wlaniu nowego oleju, ale to już zupełnie nie ta półka cenowa.

Jak na tandem cena atrakcyjna i mi osobiście się czerwona lampka świeci, ale może ktoś po prostu kasy potrzebuje na gwałt a ciężko w sumie na nabywce takiego sprzętu.
o nexusach dużo na tej stronie (angielski): http://sheldonbrown.com/nexus-mech.htm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...