Drakecus Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Nie jestem pewien czy to odpowiedni dział na takie pytania, dlatego jeśli nie to prosiłbym o przeniesienie we właściwe miejsce. Wracając do tematu.. kupiłem w piątek rower prosto z salonu (salon xxxxx). Typowy góral z przedziału cenowego 1300-1700 zł. Już wczoraj zdarzyło mi się słyszeć dziwne dźwięki dobiegające z tylnej kasetki koła. Nie jest to dla mnie dźwięk typowy 'rowerowy' gdyż zmieniając przerzutkę przykładowo: przód 3(największa) i tył powiedzmy 5 słyszę nie tyle co klekotanie, na innych biegach np 2 - 7 jest ono niesłyszalne, lecz dziwne tarcie i trzaskanie.. (przepraszam ale ciężko jest mi to opisać). Przerzutka jest firmy Acera i pytanie czego ot może być wina?
Centek Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Wina leży po stronie operatora, bo nie jeździ się na "przekosach" wrzucając 3 z przodu nie powinno się dochodzić do środka kasety bo wyginasz łańcuch. Poczytaj trochę o dobieraniu biegów i unikach takich przełożeń które na ucho Ci nie pasują a podczas zmiany biegu redukuj siłę z jaką pedałujesz do minimum to napęd będzie śmigał aż miło posłuchać
Drakecus Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 Teraz już rozumiem w czym tkwił błąd - dzięki za otwarcie oczu. Nie jestem zawodowcem tylko amatorsko śmigam na bajku. Dzięki!
Drakecus Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Napisano 26 Czerwca 2014 Ponawiam pytanie, tym razem słychać ponownie dziwne dźwięki z tylnej kasety. Nie tylko dosyć to słychać ale także czuć podczas pedałowania. W tej sprawie podjechałem do serwisu rowerowego, gdzie ten rower kupowałem i gościu powiedział mi że na początku był dobrze nasmarowany i wraz z używaniem po prostu się 'skończył'. Nasmarował mów rower ponownie, ja dla pewności następnego dnia zrobiłem to ponownie. To było w poniedziałek... Wczoraj dało się zauważyć lekkie trzeszczenie, a dzisiaj kompletnie słychać ten fatalny dźwięk... Co robić? Żeby nie było, cały czas stosuje się do zaleceń z odpowiednimi przełożeniami według zaleceń użytkownika @Centek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.