Skocz do zawartości

[Przerzutka] Dziwny dźwięk zębatek przy zmianie na wyższy bieg.

Drakecus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem pewien czy to odpowiedni dział na takie pytania, dlatego jeśli nie to prosiłbym o przeniesienie we właściwe miejsce.

Wracając do tematu.. kupiłem w piątek rower prosto z salonu (salon xxxxx). Typowy góral z przedziału cenowego 1300-1700 zł. Już wczoraj zdarzyło mi się słyszeć dziwne dźwięki dobiegające z tylnej kasetki koła.

Nie jest to dla mnie dźwięk typowy 'rowerowy' gdyż zmieniając przerzutkę przykładowo: przód 3(największa) i tył powiedzmy 5 słyszę nie tyle co klekotanie, na innych biegach np 2 - 7 jest ono niesłyszalne, lecz dziwne tarcie i trzaskanie.. (przepraszam ale ciężko jest mi to opisać).

Przerzutka jest firmy Acera i pytanie czego ot może być wina?

Napisano

Wina leży po stronie operatora, bo nie jeździ się na "przekosach" wrzucając 3 z przodu nie powinno się dochodzić do środka kasety bo wyginasz łańcuch.

Poczytaj trochę o dobieraniu biegów i unikach takich przełożeń które na ucho Ci nie pasują a podczas zmiany biegu redukuj siłę z jaką pedałujesz do minimum to napęd będzie śmigał aż miło posłuchać ;)

Napisano

Teraz już rozumiem w czym tkwił błąd - dzięki za otwarcie oczu. Nie jestem zawodowcem tylko amatorsko śmigam na bajku. Dzięki!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ponawiam pytanie, tym razem słychać ponownie dziwne dźwięki z tylnej kasety. Nie tylko dosyć to słychać ale także czuć podczas pedałowania. W tej sprawie podjechałem do serwisu rowerowego, gdzie ten rower kupowałem i gościu powiedział mi że na początku był dobrze nasmarowany i wraz z używaniem po prostu się 'skończył'. Nasmarował mów rower ponownie, ja dla pewności następnego dnia zrobiłem to ponownie. To było w poniedziałek... Wczoraj dało się zauważyć lekkie trzeszczenie, a dzisiaj kompletnie słychać ten fatalny dźwięk... Co robić?

Żeby nie było, cały czas stosuje się do zaleceń z odpowiednimi przełożeniami według zaleceń użytkownika @Centek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...