Skocz do zawartości

[ do 3500 ] Cross/Mtb gotowy czy składać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przesiadam się z szosy na Cross/MTB las/asfalt 50/50. Raczej chciałbym jakiś MTB na kołach 29 typu Kross B6. 

Nie jestem zbytnio na czasie z MTB bo przez kilka lat jeździłem na szosie ale zrobiło się to dla mnie zbyt nudne.

I teraz pytanie kupić gotowca czy poskładać coś ciekawego? Złożyłem już kilka rowerów, zaplotłem kilka kół więc wiem z czym to się je. 

Jeśli składać coś ciekawego to jaką ramę szukać. Wzrost 175cm waga około 88kg, rozmiar ramy 17 cali?

Napisano

W tej cenie proponował bym romet'a rambler'a 29ER R-line 4.0. Który do kupienia jest podobno za 3500zł jak już ktoś pisał w innym temacie. O sprzętowo jest to chyba najlepszy rower w tej kwocie.

A prócz tego warto spojrzeć na kellys throx 10, z tym że to jest 27.5 a nie 29er.

Napisano

Dla mnie podstawą jest solidna i lekka rama. Resztę osprzętu zawsze można po trochę wymieniać. 

Jak tak na szybko policzyłem to takiego romet'a rambler'a 29ER R-line 4.0 da sie samemu złożyć za około 3000 zł , a myślę że jeszcze ze 200zł dało by się urwać jak by poszukać taniej części.. Więc widzę, że raczej nie opłaca się kupować gotowca.

Napisano

Najlepiej zloz sobie na ramie accent peak. Za 700zl kupisz spokojnie. Do tego powietrzny amor i w miare lekkie kola np. Novatec 811/812 obrecze remerx i zestaw kolo 1800g masz. A reszte w pelne deore i masz swuetny rower za 4k.

Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka

Napisano

Czemu polecacie 29cali do lasu ? Dla mnie cross 28 jest już mało zwrotny a co dopiero coś więcej dodając do tego 50% asfaltu jaki sens jest używania MTB ??

Napisano

Czemu polecacie 29cali do lasu ? Dla mnie cross 28 jest już mało zwrotny a co dopiero coś więcej dodając do tego 50% asfaltu jaki sens jest używania MTB ??

A co proponujesz? Bo piszesz ogólnikowo. 

Napisano

Nie jestem fachowcem tylko przeglądam watki i tak mnie zdziwiła trochę ta dyskusja. Sam na asfalt/las w stosunkach 70/30 kupiłem crossa z Krossa(w kwocie do 3,5k) ale oprócz tego mam MTB 26 cali z moich doświadczeń nic ponad 28 cali bym nie kupił 

Napisano

Ja już mam trekinga, ale to nie to czego oczekuje. Potrzebuję czegoś w większy teren. Możecie wierzyć lub ale ostatnio na 26 calowych kołach jeżdziłem chyba z 10 lat temu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...