SiewcaMarchewek Napisano 11 Czerwca 2014 Napisano 11 Czerwca 2014 Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie! Od dłuższego czasu borykam się z problemem wyboru mojego pierwszego roweru szosowego i liczę na Waszą pomoc.Ale dlaczego akurat rower szosowy? Dziennie pokonuję na starym trekkingu z Tesco ok 50km - niby niedużo, ale zazwyczaj jeżdżę z prędkością około 30km/h i przy przełożeniu 14t/48t jest mi zwyczajnie zbyt lekko. Preferuję większy opór pedałów ale niższą kadencję. Dlatego też myślałem nad zakupem roweru umożliwiającego jazdę z przełożeniem 11t/52t, co umożliwiłoby mi rozwijanie większych prędkości. Początkowo myślałem nad modernizacją sprzętu, który posiadam aktualnie, ale prawdopodobnie musiałbym wymienić wszystko, poza ramą, która z resztą i tak jest na mnie odrobinę zbyt mała, więc ten pomysł porzuciłem. Na rower nowy zwyczajnie mnie nie stać - to nie na moją studencką kieszeń. Teoretycznie mógłbym zastanowić się nad czymś typu B'Twin Triban 300, ale to wyczerpałoby mój budżet całkowicie, a chcę również dokupić pedały spd i jakiś, nie najgorszy, kask. Podstaw mechaniki się nie boję, z drobnymi problemami serwisowymi poradzę sobie sam, więc wybór padł na sprzęt używany. W oko wpadł mi taki oto egzemplarz: http://allegro.pl/rower-szosowy-peugeot-reynolds-501-shimano-105-i4309374981.html Mieści się on w dopuszczalnym przedziale cenowym, klamkomanetki są (trochę boję się dźwigienek na ramie - wydaje mi się to nienaturalne i ciut niebezpieczne przy większych prędkościach), a grupa Shimano 105, z tego co wyczytałem, pozwala mieć nadzieję na stosunkowo długą i względnie bezawaryjną pracę.Czy warto kupić w/w egzemplarz za te pieniądze, czy może jest szansa kupić coś podobnego taniej? Do czego można by mieć ewentualne zastrzeżenia? Niestety odbiór osobisty odpada, bo do sprzedającego mam bardzo daleko (w najlepszym przypadku 6h w jedną stronę), więc musiałbym kupić w ciemno. Co wypadałoby wymienić w pierwszej kolejności (jeżeli w ogóle można to ocenić mając tylko informacje z aukcji i Waszego doświadczenia w temacie)? Osobiście w pierwszej kolejności wymieniłbym kasetę na 7s 11-28t. Czy nie będzie przy tym jakiś problemów z kompatybilności komponentów? Byłbym bardzo wdzięczny za inne propozycje.I jeszcze jedna mała wzmianka: niestety mam tendencje do psucia rowerów. Przez ostatnie 350km "udało mi się" zniszczyć trzykrotnie prawy pedał, dwukrotnie rozcentrować tylną obręcz do tego stopnia, że nie dało się jechać (hamulce blokowały koło) oraz przerobić koło przednie na coś w kształcie litery L. Jeżdżę raczej uważnie, toteż winę zrzucam na słabe materiały. Niemniej bardzo istotna jest dla mnie trwałość roweru.Mam 190cm wzrostu, około 85kg i najczęściej poruszam się po jezdniach.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.