Szafran85 Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Witam wszystkich. Od razu zaznaczę że jestem zielony jeżeli chodzi o wybór roweru. Zamierzam kupić dwa rowery, dla siebie (190cm, 95kg) i dla żony (160cm, 50kg). Przeznaczenie to szutrowe trasy rowerowe i ubite ścieżki leśne, żadziej jakiś mniej dostępny teren, czasami asfalt, czyli wszędzie . Dodatkowo przez około rok planuję wozić z tyłu w foteliku trzyletnie dziecko, budżet to 2300zł (na oba rowery), z niechętnym dołożeniem 2-3 stówek. Jeżeli chodzi o gust, to podobają nam się rowery MTB (Górale). Z góry dziękuję za pomoc.
Tadeus Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Zmień temat, muszą być klamry - zobacz jak inni w tym dziale to robią Z takimi wymaganiami i budżetem pozostają wam praktycznie tylko Lazaro Evolution v3/Kands 1300/Scud 26 Alivio/Spartacus Elite. Wszystko to samo, tylko z innym malowaniem
Szafran85 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Dziękuję za szybką odpowiedź, co mogę powiedzieć o rowerze Lazaro - ładny . Alę do rzeczy, jaka wielkość ramy i kół dla mnie, a jaka dla żony?
Tadeus Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Na stronie "O mnie" większości tych sprzedawców są tabelki. Jeśli to ma być MTB/góral to koła muszą być 26. 28 to crossy.
Szafran85 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Co do górala to tylko zasugerowałem że nam się podobają, jeżeli polecisz jakiegoś crossa to propozycję są bardzo mile widziane.
Tadeus Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Tego nie da się doradzić. Niektórzy kupują crossy i żałują, że nie wzięli górala, a inni górale i żałują, że nie wzięli crossa. Wiadomo, góralem wygodniej będzie jechać nawet po piachu/błocie w lesie, ale za to mozolniej się nim jeździ na asfalcie. Crossem na odwrót. Nie ma idealnego rozwiązania, ale jakąś decyzję trzeba podjąć Ewentualnie tu masz dobrego crossa, który wygląda trochę jak MTB http://allegro.pl/spartacus-cross-4-0-disc-alivio-blokada-skoku-i4321668260.html
Szafran85 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 A jeżeli chodzi o te cztery, które zaproponowałeś to sugerować się już tylko wyglądem, czy są między nimi różnice. Jeszę zauważyłem różnicę w chamulcach, lepsze są V-brake czy tarczowe?
Tadeus Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 To czy lepsze są V-brake, czy mechaniczne tarczówki jest tematem odwiecznych batalii Pewne jest to, że jeśli nie ciśniecie mocno po terenie, to wystarczą wam V-brake i najczęściej nie opłaca się dopłacać do tarczówek. One są fajne jeśli w przyszłości chce się przejść na porządne tarczówki hydrauliczne, wtedy jest i taniej i łatwiej zrobić to z roweru, który już jakieś tarczówki ma (ok 300zł na przebudowę). A w rowerach drobne różnice są. Z tego, co się orientuję Spartacus Elite: http://allegro.pl/spartacus-elite-shimano-alivio-2014-sr-suntour-24h-i4317299903.html Ma najlepszy amortyzator z tej rodziny. Ale występuje tylko jako męski, więc jeśli już to tylko dla ciebie. Niektóre mają też inne siodełka/ inny kolor szprych/ innej firmy i o innym wzniosie mostek i kierownice. Ale tu już ciężko orzec co lepsza, a co gorsze. W najważniejszych punktach są takie same (z wyjątkiem tego amortyzatora w Elite).
Szafran85 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Zonie spodobał się Lazaro - błękitny , mi wpadł w oko właśnie ten Spartacus, teraz kwestia MTB czy Cross? Przeanalizowaliśmy przypuszczalne trasy i wychodzi że raczej w jakiś bardzo wymagający teren się nie będziemy zapuszczać, ponieważ już teraz jeździć będzie z nami pięciolatek i za rok dwa wspomniany trzylatem. Nie wiem czy dopłacać do Crossa, bo różnica w cenie 250zł. Na bardziej utwardzonych trasach rowerowych jest duża różnica w komforcie jazdy na kożyść Crossa? Proszę jeszczę o propozycję Crossa dla mojej żony, ponieważ nie wiem czy z ramą 17" będą dobrze wyglądały koła 28"? A czy kupimy MTB czy Cross-a to jeszczę trzeba to bardzo przemyśleć.
Tadeus Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Odpowiednikiem Lazaro Evolution v3 (albo ev-3) po stronie crossów jest Lazaro Integral v3.
Szafran85 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Napisano 11 Czerwca 2014 Mam nadzieję że to już ostatnie pytanie . Czy warto dopłacać do droższego modelu? http://allegro.pl/profejsonal-mtb-lazaro-ev-3-alivio-suntour-2014-d-i4283324677.html http://allegro.pl/mocna-mtb-lazaro-evolution-v2-acera-sr-suntour-d-i4302424938.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.