tentypmich Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 Witam. Piszę w sprawie problemu który w 90% (wg mnie) jest przez "pedały" w rowerze, otóż podczas mocnego naciskania na "pedały" wydobywa się drażniący mnie dźwięk "takie cykanie", jak kręcę delikatnie to prawie go nie ma.. Środek suportu został 4 dni temu wymieniony , ponieważ myślałem ,że to przez niego są te odgłosy... Rower mam 2 lata i przejechałem nim 4000km. Proszę może o sugestię co to może jeszcze ewentualnie innego być. Proszę o poradę jakie najlepiej wybrać pedały do roweru trekkingowego (nie chce spd).
beardman Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 Z cykaniem to jest częsty problem... i dość ciężki do zdiagnozowania. Sam "wymieniłem" pół roweru zanim doszedłem do tego, że przy serwisie źle założyłem kółeczka tylnej przerzutki (czemu cykało nie mam pojęcia ale po poprawnym założeniu przestało). A wracając do tematu. Spróbuj zamienić się z kimś pedałami na chwilkę. Jeśli nie masz możliwości to podjedź do jakiegoś serwisu i na chwilkę pożycz jakieś używane, albo w ostateczności kup najtańsze żeby sprawdzić czy to one cykają.
tentypmich Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 ok dzięki za info, a może polecicie mi jakieś pedały do trekkingu ?
beardman Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Nie używam zwykłych pedałów już od dość długiego czasu, więc ciężko mi coś doradzić. Ale na mój prosty rozum: - najlepiej aluminiowe (u mnie w zamierzchłych czasach plastikowe posypały się bardzo szybko) - jeżeli jeździsz w butach z miękką podeszwą (lekkie "adidasy") to najlepiej, żeby miały jak najszerszą płaszczyznę podparcia i jakąś powłokę antyślizgową (np guma); może jakieś platformy - może powinny mieć jakieś odblaski na bokach skoro do trekkinga - wg mnie dobrze, żeby były na łożyskach maszynowych. Przy zwykłych wiankach czy kulkach trzeba co jakiś czas do nich zajrzeć, przesmarować i ewentualnie wymienić wianki. Maszynówki się wybija i wymienia na nowe bez kombinacji. Tyle mi przychodzi do głowy. P.S. Przejrzyj na forum garaż. Znajdź osoby jeżdżące na trekkingach turystycznie i spróbuj się ich poradzić lub podpatrzeć w specyfikacjach jakie mają pedały. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.