jayjay Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Witam, Już od dłuższego czasu borykam się z problemem głośnej pracy napędu w moim rowerze. Wygląda na to, że dobiega on z okolic tylnej przerzutki/kasety. Nie ma znaczenia, czy łańcuch jest brudny, czysty, czy zupełnie nowy; nie pomogła też wymiana przerzutki tylnej (stara Sram 7.0 miała zajechane kółka). Praktycznie na wszystkich przełożeniach jest tak samo (może trochę ciszej na najmniejszych zębatkach z tyłu). Przednia przerzutka na 100% nie dotyka łańcucha, tylna chyba też dobrze wyregulowana, łańcuch dobrze przełożony przez wózek. Dźwięk jest bardzo denerwujący, zwłaszcza, gdy jedzie się po równej nawierzchni i przy ścianie. Wrzucam film z pracy napędu: http://youtu.be/z7NJoZv9vdE Mój napęd: łańcuch SRAM PC830, przerzutka tył: SRAM 9.0, przód: Acera, korba: jakiś stary suntour z blatami Deore, Kaseta: Shimano HG40. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Slawomir90 Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 A czy jak puścisz koło ręką to stawia znaczny opór ewentualnie szybko się zatrzymuje ? To by mogło sugerować problem z piastą Dla uściślenia - chodzi Ci o głośność ogólnej pracy ? czy o takie postukiwania, będące lepiej słyszalne w pod koniec filmiku ? Czy jesteś pewien, że wcześniej napęd tak nie chodził ? Wiadomo, że video nie odwzoruje idealnie rzeczywistości ale mnie osobiście nie wydaje się aż tak głośna praca napędu. No i na koniec, skoro wymieniłeś przerzutkę i to nie pomogło, to może bębenek kasety ulega zużyciu.
jayjay Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Chodzi o to "cykanie" przez całą długość filmu. Koło kręci się bardzo lekko. No chyba, że taka praca napędu jest całkowicie normalna i to ja jestem jakiś przewrażliwiony
beskid Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Nie słyszę nic niepokojącego poza normalną pracą łańcucha na kasecie.
jayjay Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Ach, dobra, głupi jestem, robię problem z niczego W takim razie temat można uznać za zamknięty. Dzięki za wyprowadzenie z błędnego myślenia
Slawomir90 Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Dlatego właśnie istotne jest pytanie, czy aby na pewno wcześniej chodził ciszej ? Edit Wg mnie jestes przewrazlwiony Ja mam czasami wrażenie, że mam flaka pomimo koła napompowanego prawie na kamień więc coś w tym musi być xD
jayjay Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Napęd tak chodzi odkąd mam ten rower, czyli 3 lata. Kupiłem używkę, chyba chodził ciszej na początku, ale był strasznie zasyfiony, zwłaszcza tylna przerzutka. Po gruntownym czyszczeniu stało się głośniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.