Skocz do zawartości

[Napęd] Głośna praca [wideo]

jayjay

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Już od dłuższego czasu borykam się z problemem głośnej pracy napędu w moim rowerze. Wygląda na to, że dobiega on z okolic tylnej przerzutki/kasety.

Nie ma znaczenia, czy łańcuch jest brudny, czysty, czy zupełnie nowy; nie pomogła też wymiana przerzutki tylnej (stara Sram 7.0 miała zajechane kółka). Praktycznie na wszystkich przełożeniach jest tak samo (może trochę ciszej na najmniejszych zębatkach z tyłu). Przednia przerzutka na 100% nie dotyka łańcucha, tylna chyba też dobrze wyregulowana, łańcuch dobrze przełożony przez wózek.

Dźwięk jest bardzo denerwujący, zwłaszcza, gdy jedzie się po równej nawierzchni i przy ścianie.

Wrzucam film z pracy napędu: http://youtu.be/z7NJoZv9vdE

Mój napęd: łańcuch SRAM PC830, przerzutka tył: SRAM 9.0, przód: Acera, korba: jakiś stary suntour z blatami Deore, Kaseta: Shimano HG40.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Napisano

A czy jak puścisz koło ręką to stawia znaczny opór ewentualnie szybko się zatrzymuje ? To by mogło sugerować problem z piastą

Dla uściślenia - chodzi Ci o głośność ogólnej pracy ? czy o takie postukiwania, będące lepiej słyszalne w pod koniec filmiku ?

Czy jesteś pewien, że wcześniej napęd tak nie chodził ? Wiadomo, że video nie odwzoruje idealnie rzeczywistości ale mnie osobiście nie wydaje się aż tak głośna praca napędu. 

No i na koniec, skoro wymieniłeś przerzutkę i to nie pomogło, to może bębenek kasety ulega zużyciu.

Napisano

Chodzi o to "cykanie" przez całą długość filmu. Koło kręci się bardzo lekko. No chyba, że taka praca napędu jest całkowicie normalna i to ja jestem jakiś przewrażliwiony ;)

Napisano

Ach, dobra, głupi jestem, robię problem z niczego ;) W takim razie temat można uznać za zamknięty.

Dzięki za wyprowadzenie z błędnego myślenia :thumbsup:

Napisano

Dlatego właśnie istotne jest pytanie, czy aby na pewno wcześniej chodził ciszej ?

Edit

Wg mnie jestes przewrazlwiony

Ja mam czasami wrażenie, że mam flaka pomimo koła napompowanego prawie na kamień więc coś w tym musi być xD

Napisano

Napęd tak chodzi odkąd mam ten rower, czyli 3 lata. Kupiłem używkę, chyba chodził ciszej na początku, ale był strasznie zasyfiony, zwłaszcza tylna przerzutka. Po gruntownym czyszczeniu stało się głośniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...