Jerome Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Witam, zastanawiam się nad kupnem roweru MTB do jazdy po różnych nawierzchniach. Dookoła mojej okolicy jest asfalt, szuter, utwardzone drogi itp. Czasem jeżdżę też po lesie więc myślę, że rower crossowy raczej odpada. Mam zamiar robić w wakacje dłuższe trasy tj. 50km+. Chciałbym aby rower był wyposażony w hamulce tarczowe hydrauliczne. Mam 174 cm wzrostu, 70 kg odległość krocza od ziemi to +/- 77cm. Opony najbardziej stosowne to chyba będą semi slick. Zastanawiałem się nad GENESIS SOLUTION 3.0. Chciałbym aby to był rower który wytrzyma kilka długich lat, oczywiście przy regularnej pielęgnacji roweru. Nie chciałbym kupić jakiegoś "złomu", w którym co chwile coś będzie się psuło, piszczało itp. Liczę na jakieś pomocne propozycję, wskazówki. W razie pytań szybko odpowiem
Tadeus Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 No, jeśli 27,5 to osobiście wolałbym chyba dopłacić do Unibike Evolution. Ten Genesis nie powala, 3x8 na dość słabych przerzutkach i manetkach (w miasto jeszcze ok, ale w teren lipa), do tego prawie najtańszy słaby amortyzator. Lipny z niego rower terenowy, a kosztuje w sumie niemało. Te też są lepsze i w twoim budżecie: http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/makalu-275-al http://www.unibike.pl/fusiondisc.html Choć tak jak piszę, dopiero o w Evolution nie ma się do czego przyczepić.
Jerome Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 A nie lepiej zakupić 26' koła? Większy wybór chyba jest, czy może się myle?
Tadeus Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 26tka odchodzi już trochę do lamusa, większość oferty lepszych MTB liderów rynku to już 27,5. No, ale jeśli chcesz skorzystać na tej transformacji i zostać przy 26 cali, to możesz zyskać coś takiego: http://allegro.pl/romet-jolene-2-slx-raidon-sf11-avid-promocja-25-i4293864754.html http://www.arkus.sklep.pl/rower-romet-jolene-2-2013-p-4765.html To już rower dwie półki wyżej, niż to, co możesz dostać na 27,5 cali. Jeśli jednak ten konkretny ci się nie podoba, to zbyt dużo innych rowerów wartych zostania przy 26 cali nie ma.
alagor96 Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Powiem tak: nie kupuj nowego roweru mtb do 2000, szczególnie w rozmiarach innych niż 26"! Ja kupiłem i żałuję, w tej cenie zawsze będzie coś słabego, jak nie amor to napęd, koła itd. Jeżeli jesteś jedną z tych osób dla których to jakość jest najważniejsza, a nie błysk nowego lakieru (wygląd oczywiście też jest ważny, nie zapominajmy o nim), to poszukaj czegoś 2-3 letniego, w tej cenie można już kupić całkiem dobry sprzęt w bardzo dobrym stanie.
Tadeus Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 No cóż, ja się z kolegą nie zgodzę. Jak najbardziej można mieć fajnego MTB do niesportowej jazdy po lesie do 2 tys PLN (albo niewiele ponad). Będzie miał i spoko olejowy amor z bokadą i hydrauliki i napęd na alivio/deore. Oczywiście. Jeśli potrzebny ci jest sprzęt, który jest lepszy, niż tylko w porządku, to możesz kupić i używkę. Większości osób, które nie jeżdżą sportowo w zupełności wystarczy jednak dobrze dobrana nówka. Poza tym, tak jak pisałem, wcale nie ma w tym budżecie dużo więcej dobrych okazji w 26, niż w 27,5 (szczególnie jeśli dobijemy do ceny Evolution).
Jerome Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 Hmm. rozważałem kupno używki. Evolution wygląda zachęcająco, nie chciałbym jednak kupić używanego, w którym będzie dużo do roboty. Macie może jakieś aukcje zaufane czy coś? Skoro mówisz ze 27.5 teraz robi się coraz bardziej popularne mogę na to przystać. Teraz jeżdżę na Giant terrago 3 kolegi rozm. L 26 koła. Rower ma kilka lat, od krocza do ramy mam jakieś 3-5 cm. Jeździ mi się nawet nieźle. Nie wiem czy nie wziąć mniejszej ramy. Co myślicie?
Tadeus Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 W sensie zaufane aukcje używek, czy zaufane aukcje Evolution? W przypadku Evolution polecam zajrzeć na stronę Unibike, tam jest zakładke Dystrybutorzy, najczęściej można wpisać tam jakieś pobliskie większe miasto i wyskakują sklepy, które mogą je mieć. W przypadku Unibike'a masz tę zaletę, że to nie jakaś zdalna internetowa promocja, tylko w takich cenach są w normalnych sklepach, więc możesz obejrzeć/przetestować i kupić normalnie Co do wzrostu, to pewnie jesteś 18tka, co tym bardziej zachęca do zastanowienia się nad: http://www.arkus.sklep.pl/rower-romet-jolene-2-2013-p-4765.html Jest jeszcze o klasę lepszy od Evolution.
Jerome Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 To jest 21'' jeśli chodzi o ramę. Chciałbym zamknąć się w tych 2000, bo jeszcze i tak muszę uzbierać sporą ilość.
alagor96 Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Właśnie dzięki tej modzie na 27,5" można skorzystać. Ludzie sprzedają dużo 26'', bo chcą przerzucić się na coś większego (często bez sensu, nie można powiedzieć, że 26 jest gorsze, po prostu gdzie indziej i komu innemu pasuje) i można znaleźć czasem super okazje np.http://allegro.pl/rockrider-8-1-xl-2010-rock-shox-reba-sl-mavic-i4277229269.html, trochę ponod twój budżet, ale niszczy wspomnianego wcześniej rometa. To była pierwsza aukcja na którą wszedłem, gdyby poszukać i ponegocjować, to pewnie coś podobnego wyszłoby nawet taniej od rometa.
Tadeus Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Ale ja ci jak najbardziej przyznaje racje. Biorąc używanego można zamiast roweru, który jest tylko w porządku, wziąć rower, który jest - jak na użytek rekreacyjny - po prostu super. Parę klasy wyżej. Tylko zawsze jest to jakiś tam dodatkowy hazard. W tym rowerze z aukcji to ja szczerze mówiąc bałbym się o stan rury podsiodłowej
alagor96 Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Też prawda, że nowy to zawsze nowy, ale ja właśnie nie lubię takich rozwiązań, wolę szukać okazji, tak już mam... Z tym hazardem to też masz rację dlatego trzeba się trochę znać, no i często przygotowac się do zmiany drobnych rzeczy. Ale wydaje mi się że warto, sam kupiłem krossa hexagona x5 i bardzo żałuję, dlatego staram się pomóc innym.
Jerome Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 Tak przeglądam różne tematy itd. i chyba zostanę przy 26. Nie jestem zbyt wysoki, nie zależy mi też na bardzo dużej prędkości, kosztem trudniejszego rozpędu oraz trudniejszego "zapanowania" nad maszyną. Wiadomo, że na większym sprzęcie zwrotność i reakcja spada, więc chyba 26 będzie dla mnie odpowiednie. Jak wspomniałem jeżdżę na 26 teraz i jeździ mi się całkiem w porządku. Romet wydaje być się fajny, evolution w wersji 26 również. Jeśli mogę to proszę o propozycję modeli które też są lepszej jakości i jeszcze mogę brać pod uwagę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.