Skocz do zawartości

[2000+] Rower górski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Postanowiłem ostatnio zakupić sobie jakiś porządniejszy (wcześniejsze rowery to tylko szajs z marketu) sprzęt i po wstępnych poszukiwaniach mój wybór padł na Kross Level A3 2014. Niestety z racji tego, że dość słabo się jeszcze orientuję w tematyce specyfikacji rowerow chciałbym zasięgnąć waszej profesjonalnej opinii. Rower będzie wykorzystywany zarowno od poruszania sie po miejskich sciezkach, jak i dluzszych wyprawach po srednio trudnym terenie lesnym (okres wiosenno-letni). Czy jest to dobry wybor czy moze polecacie jakas inna marke/model? Początkowo rozwazalem jeszcze Hexagony, ale dosc szybko zostalem przekonany ze jest to duzo gorsza opcja nia Level'e.

Z gory dzieki ze wszelka pomoc i porady.

Napisano

Ehm, po pierwsze, to nie każdy Kross, to cross. Level a3 to nie cross tylko typowy góral.

Jeśli jednak wycieczki często będą przechodzić przez las, również w okresie wiosennym, to raczej byłbym faktycznie za wyborem roweru górskiego, zamiast crossa.

Tylko akurat kolekcja 2014 Krossa jest dość droga - korzystniej kupić w internecie rower z ich kolekcji 2013, albo (w sklepie stacjonarnym) rower od ich konkurencji Unibike i Northec, która w tym sezonie jest znacznie korzystniejsza cenowo przy tak samo dobrym poziomie sprzętowym.

Napisano

Ehm, po pierwsze, to nie każdy Kross, to cross. Level a3 to nie cross tylko typowy góral.

Jeśli jednak wycieczki często będą przechodzić przez las, również w okresie wiosennym, to raczej byłbym faktycznie za wyborem roweru górskiego, zamiast crossa.

Tylko akurat kolekcja 2014 Krossa jest dość droga - korzystniej kupić w internecie rower z ich kolekcji 2013, albo (w sklepie stacjonarnym) rower od ich konkurencji Unibike, która w tym sezonie jest znacznie korzystniejsza cenowo przy tak samo dobrym poziomie sprzętowym.

Dzieki za sprostowanie, tytul post'a juz zmieniony :)

Czy jest jakas zasada jezeli chodzi o kupowanie starszych kolekcji? Tzn czy istnieje wieksze ryzyko ze rower bedzie gorszej jakosci (np. wiecej defektow) jezeli kupuje sie model z poprzedniego roku?

A co do Unibike - jakis konkretny model warty polecenia?

Napisano

Nie ma ryzyka. Wersje z poprzednich roczników są najczęściej lepiej wyposażone od obecnych, bo z każdym rokiem i inflacją sprzęt za te same pieniądze jest coraz słabszy.

Jedynym zastrzeżeniem są rowery z naprawdę starych kolekcji - np. sprzed trzech lat i więcej, wtedy warto oddać np. amortyzator do serwisu, by zobaczyć, czy smar nadal jest w dobrym stanie.

Tu masz np. A4 w twoim budżecie:

http://www.ceneo.pl/17953965

Tylko co do serii Level, to warto zaznaczyć, że to są rowery z ambicjami sportowymi. Czyli dają mocniej pochyloną pozycję i mają dość sportowe ascetyczne siodełka przeznaczone do jazdy w rowerowych gaciach z wkładką. Ludzie, którzy mają pracę siedzącą/niewyćwiczone mięśnie postawy najczęściej odczuwają je jako niewygodne :)

Więc jeśli nie jesteś typem leśnego szybkiego pomykacza, a raczej terenowego turysty to może warto spojrzeć np na:

http://www.unibike.pl/evolution.html

Napisano

Czy kupowanie rowerow przez internet jest dobrym pomysłem? W szczegolnosci interesuje mnie kwestia wysylki i tego jaki moze byc stan takiego sprzetu po 'dowozce' przez kuriera.

Napisano

To zależy :) Bardzo dużo osób zamawia rowery przez internet (w tym ja). W zdecydowanej większości przypadków dochodzą w idealnym stanie, tyle że złożone w 90%, resztę trzeba samemu z pomocą youtube'a. No i nie zawsze są idealnie wyregulowane - znowu youtube się kłania :)

Ostatecznie jednak, pod względem jakości części np. ten Unibike, którego możesz dostać spokojnie stacjonarnie, nie ustępuje temu A4 z internetu. Więc to kwestia twoich preferencji, czy ci się opłaca zamawiać, bo wolisz Krossy.

Jednak, odpowiadając na twoje pytanie - ryzyko jest minimalne (jak przy zamawianiu wszystkiego inne z netu...), ale jeśli czujesz się pechowcem... :D

Napisano

Pare razy juz mi sie zdarzylo uzerac z reklmacjami po 'transporcie', wiec dosc ostroznie do tego typu zakupow podchodze.

Jak tak chętnie odpowiadasz to ja jeszcze skorzystam i sie dopytam o jedna rzecz - zakladajac ze bralbym Kross'a to czy duza roznica jest w osprzecie miedzy A3 / A4 / A5?

Wiem ze mam porownywarki, ale nieststy wszystkie magiczne nazwy i skroty za wiele mi nie mowia. :)

Napisano

Między A3 i A4 duża. Zdecydowanie lepiej A4.

Między A4 i A5 mała, więc jak chcesz zaoszczędzić, to spokojnie możesz. Ma po prostu w paru miejscach o ząbek lepsze podzespoły. Ale nie ma żadnego odczuwalnego skoku technologicznego.

Napisano

Wielkie dzięki za wszelkie porady.

Udało mi się namierzyć A4 2013 za 2000zl w sklepie stacjonarnym, wiec czekam już na realizacje zamówienia. :)

Humor psuje mi tylko znajomy, który chwali się, że 2 sezony temu upolował A6 z zeszłorocznej kolekcji w cenie A3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...