Alan Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Na początku mojego postu chciałbym wszystkich przywitać. Tak jak w temacie mam problem pomiędzy crossem, a MTB. Będę co prawda jeździł w mieście, ale drogi są dziurawe a krawężniki w większości mierzące więcej niż 5cm. Często będę jeździł po trasach szutrowych, ale za to bardzo dziurawych. Myślę, że do takiego zastosowania lepszy jest MTB, najlepiej na kołach 27.5 chociaż 26 też nie jest złe. Do tej pory na oku miałem Rockridera 530, ale nie wiem czy będzie odpowiedni rozmiar ramy. Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Tadeus Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Do tej pory na oku miałem Rockridera 530 Jest taki? Ja znam 520 (nowy) albo 5.3 (stary, którego już prawie nie ma). Ogólnie to nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania w takich sprawach. Dla niektórych w takiej sytuacji wygodniejszy będzie cross, a dla drugich MTB. Na pewno jeśli lubisz jeździć szybko i często jeździć po ulicy, to cross będzie miał większy sens. Jeśli jednak miasto/ulica/droga jest tylko chwilową niedogodnością w celu dotarcia do natury, gdzie ma się zacząć prawdziwa zabawa, to raczej MTB.
Alan Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Pomyłka Rockrider 540, tak jakoś wyszło. Z tego co napisałeś wychodzi, że dla moich potrzeb najlepszy będzie cross, w lesie po niedużych korzeniach też da radę. Dobrze myślę? Nie będę szalał na rowerze, raz na jakiś czas rekreacyjnie do lasu wjadę, reszta jazdy to drogi szutrowe. Co w takim razie polecasz?
AdamF Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 Do crossa też można założyć dosyć grube opony z bieżnikiem niekoniecznie "asfaltowym" - i na dziurawe szutry będzie OK. Ile masz wzrostu? Im wyższy jesteś tym bardziej bym się skłaniał ku crossowi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.