Skocz do zawartości

[1900] Unibike Fusion Disc 27,5 125kg wagi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W zeszłym roku po kilkuletniej przerwie powróciłem do regularnej jazdy  na rowerze. Niestety rower jakim obecnie dysponuje jest na mnie trochę za mały, a także został już wyraźnie nadgryziony zębem czasu, stąd moja prośba do szanownych forumowiczów o pomoc w wyborze nowego sprzętu. Niestety nie należę do najlżejszych osób, bowiem moja waga to około 125kg przy 188cm wzrostu. Poczytałem trochę w internecie na temat rowerów, które byłyby odpowiednie dla mojej wagi i w oko wpadł mi własnie ten Unibike Fusion Disc z racji tego, iż jego DMC wynosi 140kg. Rower ma służyć głownie do jazdy po ścieżkach rowerowych, a także od czasu do czasu po utwardzonych żwirem alejkach w parku, bez żadnych skoków, ostrych zjazdów i podjazdów. Stąd moje pytanie czy wyżej wymieniony sprzęt sprawdzi się w takich warunkach, a także czy warto dopłacić do wersji z hamulcami tarczowymi, czy jednak dać sobie spokój z tym rozwiązaniem i zaoszczędzić kilka stów i wybrać wersję Fusion GTS. Zauważyłem jeszcze, że ten Fusion Disc ma koła o rozmiarze 27,5 przyznam się szczerze, że do tej pory nie spotkałem się z takimi i tu nasuwa mi się kolejne pytanie czy będzie to jakiś problem biorąc pod uwagę moje gabaryty. 

Jeżeli macie jeszcze inne propozycje, które byłyby odpowiednie dla mnie to z chęcią się z nimi zapoznam i rozważę. Jeżeli chodzi o budżet to mógłbym go lekko nagiąć (100-200zł) jeżeli w grę wchodziłby zakup roweru o znacznie lepszych parametrach technicznych, Zakupu będę chciał dokonać w stacjonarnym sklepie rowerowym w Łodzi, a konkretnie w tym (http://sklep.zawsze-rowery.pl/unibike-fusion-disc-275-p-1004.html)

Obecnie poruszam się na takim Giancie z tą różnicą, że po roku użytkowania zmuszony byłem wymienić tylne koło na takie z podwójnymi ściankami, bowiem fabrycznie założone aluminiowe obręcze okazały się za słabe i dochodziło do pękania szprych i rozcentrowania koła. Po tej wymianie problem  został wyeliminowany i jak do tej pory nic się nie dzieje. 

540x405_rower-giant-campus-g-634125.jpg

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, 

Pozdrawiam,

Gracjan

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...