gracjanp Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Witam!W zeszłym roku po kilkuletniej przerwie powróciłem do regularnej jazdy na rowerze. Niestety rower jakim obecnie dysponuje jest na mnie trochę za mały, a także został już wyraźnie nadgryziony zębem czasu, stąd moja prośba do szanownych forumowiczów o pomoc w wyborze nowego sprzętu. Niestety nie należę do najlżejszych osób, bowiem moja waga to około 125kg przy 188cm wzrostu. Poczytałem trochę w internecie na temat rowerów, które byłyby odpowiednie dla mojej wagi i w oko wpadł mi własnie ten Unibike Fusion Disc z racji tego, iż jego DMC wynosi 140kg. Rower ma służyć głownie do jazdy po ścieżkach rowerowych, a także od czasu do czasu po utwardzonych żwirem alejkach w parku, bez żadnych skoków, ostrych zjazdów i podjazdów. Stąd moje pytanie czy wyżej wymieniony sprzęt sprawdzi się w takich warunkach, a także czy warto dopłacić do wersji z hamulcami tarczowymi, czy jednak dać sobie spokój z tym rozwiązaniem i zaoszczędzić kilka stów i wybrać wersję Fusion GTS. Zauważyłem jeszcze, że ten Fusion Disc ma koła o rozmiarze 27,5 przyznam się szczerze, że do tej pory nie spotkałem się z takimi i tu nasuwa mi się kolejne pytanie czy będzie to jakiś problem biorąc pod uwagę moje gabaryty. Jeżeli macie jeszcze inne propozycje, które byłyby odpowiednie dla mnie to z chęcią się z nimi zapoznam i rozważę. Jeżeli chodzi o budżet to mógłbym go lekko nagiąć (100-200zł) jeżeli w grę wchodziłby zakup roweru o znacznie lepszych parametrach technicznych, Zakupu będę chciał dokonać w stacjonarnym sklepie rowerowym w Łodzi, a konkretnie w tym (http://sklep.zawsze-rowery.pl/unibike-fusion-disc-275-p-1004.html) Obecnie poruszam się na takim Giancie z tą różnicą, że po roku użytkowania zmuszony byłem wymienić tylne koło na takie z podwójnymi ściankami, bowiem fabrycznie założone aluminiowe obręcze okazały się za słabe i dochodziło do pękania szprych i rozcentrowania koła. Po tej wymianie problem został wyeliminowany i jak do tej pory nic się nie dzieje. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, Pozdrawiam, Gracjan
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.