Skocz do zawartości

[napęd] coś wydaje dziwne dźwięki

blaem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich,

mam takie pytanie do Was, odnośnie dziwnego "pstykania" "stukania" podczas jazdy. Rower był już w 2 serwisach, za każdym razem dostawałem informację, że wszystko z nim jest ok i nic nie stuka. Dziwny dźwięk wydobywa się gdzieś z napędu, podczas pedałowania, a mam takie przypuszczenie że dochodzi on z prawej strony (korba?? suport??). Dźwięk jest podobny do tego, jakby ktoś obijał końcówką sznurówki o ramę (dodam jeszcze że mam buty na rzepy i do tego nowe pedały spd). Nie wiem już za co się zabrać, żeby zniwelować ten denerwujący stukający dźwięk. Poradzicie coś? ktoś już miał taka przypadłość?? 

z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam

Napisano

sprawdziłem teraz imbusami korbę i jest dokręcona dość solidnie. A co do suportu, przyznam szczerze, że nigdy tego nie rozkręcałem, zawsze jak coś to do serwisu dawałem, ale dodam że rower to Cube Analog z 2012r. Może to coś pomoże w identyfikacji problemu:) 

Napisano

akurat miałem chwilę i siadłem do tego tematu: 

Shimano BB UN26 Suport 68/113mm 

taki suport jest seryjnie montowany w tych rowerach. Czy wymiana jego, pomimo tego że nie ma luzów na pedałach, będzie sensownym wyborem?

Napisano

To nic, że nie ma luzu. Możliwe, że kulki nie jest w najlepszej kondycji, ale trudno to jednoznacznie stwierdzić. Jaki przebieg ma rower? 

Napisano

Myślę że tak w okolicach 7000 km.

Dodam jeszcze, że kiedyś na chwilę ten problem zniknął, po wymianie pedałów na nowe. Przez jakieś 600 km był spokój z tym, natomiast teraz już pstyka. Sprawdzone, dokręcone śruby od pedałów do korby, zero luzu.

• Mod Team
Napisano

kiedyś na chwilę ten problem zniknął, po wymianie pedałów na nowe

Spróbuj odkręcić pedały i przed ponownym montażem nasmaruj gwinty.

Napisano

Spokojnie możesz użyć ŁT43 - jeżeli nie masz to możesz kupić na stacji benzynowej cena około 15 zł za 800g.

Edit:

Przy okazji zrób serwis pedałów - tam też smaruje się łożyskowanie. Jak to nie pomoże to zostaje suport. Przebieg jest "taki sobie" - mało to on nie ma, ale te suporty potrafią wytrzymać więcej. Wszystko zależy od stylu jazdy, miejsca przechowywania roweru etc.

• Mod Team
Napisano

a jakiś konkretny smar do tego trzeba użyć?

Najlepiej miedziany ,zapobiega zapiekaniu połączeń ale cokolwiek tłuste jak nie masz też się nada.

Napisano

Tylko nie wszystko jednocześnie bo nie zlokalizujesz problemu.

jasne, zdaję sobie z tego sprawę. Dzisiaj przed wyjazdem przesmaruję gwinty od pedałów i zobaczymy co dalej z tym będzie. Na jutro umówiłem się do serwisu na wymianę kasety i łańcucha bo już swoje maja przejechane, więc może dodam jeszcze do tego suport, ale dzisiejszy dzień też już swoje pokaże.

To ewidentnie nie jest skrzypienie, tylko takie "cykanie". Ale poszukałem trochę w sieci na ten temat i znalazłem też ten artykuł http://www.rowerowe-porady.pl/jak-wymienic-pedaly-w-rowerze/ który ewidentnie potwierdza to co może dolegać mojemu rowerowi:) 

Napisano

Śmiało mogę stwierdzić, że przesmarowanie gwintów (smar grafitowy) od pedałów pomogło w 100%. Więc jeżeli coś cyka koło korby to trzeba zacząć od najprostszych rzeczy:) 

miłego dnia i dziękuję za pomoc:)

Napisano

Pedaly czesto sa przyczyna podobnych problemow..Mi keidys przy jezdzie pod gore zaczelo tak strzelac w okolicahc korby ze az sie wystraszylem ze zaraz cos peknie a bylem w totalnej gorskiej dziczy sam bez nikogo..Wzialem imbus i okazalo sie ze pedal sie lekko tylko poluzowal doslownie minimalnie ze nawet nie bylo szans zeby sie odkrecil,jednak to wystarczalo ..Byly to moja poczatki z zatrzaskowymi pedalami i teraz jak tylko cos stuka to pierw sprawdzam pedaly..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...