Skocz do zawartości

[2300 zł] Męski rower MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od pewnego czasu poszukuje roweru dla siebie do kwoty max. 2300zł. Rower ma służyć do dojazdów do pracy asfalt, ale również w weekendy do bardziej trudniejszych wycieczek po lesie, drogach kamienistych, łatwiejszych zjazdów. Przeglądając inne wątki oraz tematy znalazłem kilka propozycji które wpadły mi w oko:

- Unibike Evolution 27,5

- Romet Jolene 2

- Romet 29ER

I teraz moje pytanie który z nich byłby najlepszy pod względem moich upodobań. Chodzi mi tez oto żeby był to rower przyszłościowy można było w nim coś zmodernizować ulepszyć. Każdy z nich ma inny rozmiar kół do tej pory jeździłem na rowerze 26". Cenowo też się trochę różnią. Każdy z nich ma wady i zalety prosiłbym o jakąś fachową poradę i pomoc w wyborze. Mój wzrost 178cm oraz 75kg wagi. 

Gość krzysiekx84
Napisano

Ja nie dawno kupiłem GIANT Talon 3 27,5 i mam podobna budowę ciała 180cm i 78kg rozmiar roweru to "L" i jest idealny. W salonie mając gotówkę udało mi się kupić za 2500zł i nawet nie musiałem negocjować. Więc może tobie też się uda nawet więcej zejść.

Napisano

Jolene 29 jest niezły, ale tylko jeśli chcesz koniecznie koło 29 cali. Inaczej powyżej 2 tys już zaczynają się lepsze opcje.

Jolene 2 jest w sumie najlepszy - ale tu już wchodzi kwestia filozofii. Jedni uważają, że koło 26 jeszcze spokojnie można kupować, bo części będą do tych kół jeszcze przez wiele lat, a inni, że już za parę lat wybór lepszych części będzie mocno ograniczony i dlatego lepiej przejść na 27,5.

Evolution 27,5 to taki bardzo dobry średniak.

Co do Talona, to taki Evolution z lepszym napędem w nowszych technologiach (i 3x10 zamiast 3x9) i troszeczkę gorszym amortyzatorem i hamulcami.

Napisano

I o to właśnie mi chodzi głównym moim problemem to właśnie kłopot z wyborem rozmiaru kół. Nie wiem co jest teraz bardziej opłacalne ciężki wybór.  :icon_confused:

Gość krzysiekx84
Napisano

Najlepiej idź do sklepu i przymierz jakie koła ci pasują ja mam 27,5 i nie mam zamiaru wracać do 26. Komfort jazdy moim zdaniem lepszy. Tu masz ciekawy test i opis http://www.sogest.com.pl/2013/08/28/zalety-kol-27-5/.

Ja się właśnie tym sugerowałem jak mi zaproponowano ten właśnie rozmiar.

Ps. Warto ten test i opis gdzieś przypiąć żeby osoby mogły zobaczyć jakie są różnice między 3 kołami.

Gość krzysiekx84
Napisano

Bierz 27,5 nie będziesz żałował :icon_cool:

Napisano

To nie jest test tylko reklama Gianta :D

I pytanie nie brzmi, czy 27,5 jest lepsze od 26, tylko czy opłaca się brać gorszy rower z lepszym kołem :D

Napisano

Witam, po długiej analizie postanowiłem jednak trochę zaoszczędzić i wybrać ciut tańszy nowy rower lub kupić coś używanego w fajnym stanie. Przeglądając aukcje na tablicy i allegro znalazłem taki rower http://allegro.pl/superior-oxide-820-alu-6061-t6-i4274335298.html ile mogę za niego maksymalnie dać?? Czy w ogóle brać go pod uwagę?? I czy rama będzie okej mam około 177cm wzrostu waga 75kg. Dzięki z góry za poradę.

Napisano

Dałbym tysiaka. Niczego mu nie brakuje. (prawdziwa wartość rynkowa nowego to na oko koło 1900zł) Niby jak ktoś jest cwaniakiem, to za tysiaka i deore XT z powietrzniakiem znajdzie... Ale to trzeba być niezłym graczem.

Napisano

Rama byłaby okej?? Zauważyłem jeszcze że w opisie aukcji napisane jest że przerzutka tylna to Alivio a na zdjęciu jest Deore.

Napisano

Hehe pewnie tak :laugh: dzięki za odpowiedź. :thumbsup: Napiszę maila o dowód zakupu i ewentualnie jaka cena wchodzi w grę. Pozdrawiam.

Napisano

Wyraźnie słabysz niż ten Oxide, a do tego ostatnio był w promocji za 1399zł. Więc za tyle pieniędzy raczej nie, ale gdyby ci się udało go stargować...

Napisano

Cena tego oxide skoczyła juz do 930zl ciezko go bedzie wyrwac tanio. To lombard a oni nie za bardzo lubią się targować.

Napisano

Panowie a w tym romecie jolene 29er rozmiar ramy dopasowany do mnie to bylo by 16 czy 18 cali? Rozmiar ramy 18calowej wynosi 77 cm w przekroku moj przekrok to okolo 81 cm. Nie moge nigdzie znalesc rozmiaru ramy 16calowej. W sklepie stacjonarnym nie moge go nigdzie znalesc blisko siebie zostaje mi sprzedaz internetowa i nie chce jakby co kupic zlego rozmiaru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...