MarianWroclaw Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Cześć wszystkim, Mam pytanie do rowerowych specjalistów o polecenie sprzętu na krótsze i dłuższe wyprawy. Rower będzie używany w mieście i umiarkowanym terenie (na wyprawy do lasu mam już MTB). Budżet o jakim myślę to ok. 3000 zł, ale nie jest to sztywna kwota i mogę wydać więcej jeżeli będzie taka potrzeba (chociaż oczywiście nie potrzebuję topowego sportowego modelu do bicia rekordów). Mój pierwszy trop to seria TRANS Krossa, ale okazało się że najmniejsza rama (M) jest dla mnie za duża. Dlatego od razu zaznaczę że potrzebuję czegoś na 175 cm wzrostu i 100 kg wagi. Planuję przebiegi ok. 30-50 km dziennie z możliwymi dłuższymi wycieczkami w weekendy. Interesuje mnie rower z pełnym wyposażeniem (bagażnik, oświetlenie itp), z przednim amortyzatorem. Tarczówki byłyby na plus ale nie są niezbędnym wymaganiem. Będę wdzięczny za porady i propozycje, bo przyznam się szczerze że oznaczenia kaset i przerzutek już mienią mi się przed oczami
Tadeus Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Osobiście nie wiem, czy jest sens wydawać aż tyle. Już ten jest w miarę zrównoważony i spokojnie powinien sobie poradzić nawet z mniej wymagającymi wyprawami, a nie tylko wycieczkami: http://www.unibike.pl/expeditiongts.html Na trekkingi Krossa z 2013 są świetne promocje i pewnie mógłbyś w tej cenie wyhaczyć coś dużo bardziej zaawansowanego technologicznie, tyle że jak sam piszesz, odpadają. No i to byłby raczej zakup dla fajnego gadżetu, bo imho skromniejszy, ale porządny trekking, jak ten powyżej też wystarczy. Swego czasu na allegro było koło 3 tys też trochę zagranicznych trekkingów znanych globalnych marek. Czasem były tam świetne jednostkowe promocje, tyle że ich nie przymierzysz. No i co do twojego wzrostu, to wcale nie jesteś taki mały, według większości tabelek powinien ci pasować trekking 19/20 cali. Czy aby na pewno nie testowałeś pasowania ramy do trekkinga, tak jak testowałbyś ją w MTB?
MarianWroclaw Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Co do ramy TRANS Krossów - przejechałem się na takim osobiście. Problemem jest górna rura która jest za wysoko - przy zeskakiwaniu z siodełka kiepsko to wygląda. Jak jest z jakością Unibike'ów? Nie jestem uprzedzony do żadnej marki, martwi mnie tylko sporo opinii o kiepskich (pękających) ramach rowerów tej firmy.
Tadeus Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Nie ma więcej negatywnych opinii niż inne marki, po prostu trafiła na wyjątkowo wkurzonego klienta, któremu chciało się założyć na ten temat bloga (na którym są nawet pęknięcia sprzed siedmiu lat). Krossów pęka tyle samo, innych firm -w tym zagranicznych liderów rynku - podobnie, można sobie pogooglować. No, ale jeśli masz się tego obawiać przy nowym rowerze, to chyba faktycznie nie ma sensu. Szczerze mówiąc nie wiem, kto robi korzystne cenowo, a jednocześnie jeszcze mniejsze niż w standardzie trekkingi.
MarianWroclaw Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Tylko się pytam! Co do rozmiarów ram to chyba kwestia niestandardowej numeracji Krossa - w tym samym sklepie spróbowałem innego roweru o teoretycznie tym samym rozmiarze ramy i był idealny (Cannondale - z fajnym osprzętem ale okazał się trochę za mało komfortowy - kierownica/brak amortyzatora). Tego Unibike'a jeszcze pewnie w tym tygodniu gdzieś poszukam i przetestuję także dzięki za radę!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.