Kamtzu Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Pomóżcie wybrać rower "do wszystkiego": 1) Raz w roku jeżdzę na dwutygodniową wyprawę z ciężkimi sakwami (na spokojnie, 600-900km po asfalcie). 2) Na codzień krótkie przejażdzki po mieście. 3) Weekendowo kilkugodzinne wypady poza miasto. Mierzyłem trekinga Unibike Expedition i jest super tylko trochę ciężki na codzień. Wymyśliłem więc żeby kupić crossowy Unibike Viper +bagażnik i błotniki. Niestety jak przymierzyłem w sklepie to okazał się on dla mnie bardzo niewygodny. Dziwna rzecz bo na pierwszy rzut oka geometria ramy bardzo podobna co w Expedition. Coś było nie tak. Na pewno siodełko do wymiany. Kierownica szeroka ale to kwestia przyzwyczajenia (na wyprawę zmieniłbym na multipozycyjną) Myślicie że jeśli wymienię siodło i kierownicę to uzyskam wygodę jak w trekingu? A może jakiś inny rower? Do tej pory jeździłem na starym tanim MTB firmy Kross (który przeżył już parę wypraw po Europie ) więc koła 28 cali są dla mnie nowością ps. jakby co mam 186cm/80kg pozdr.
Tadeus Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Siodło w Viperze jest bardzo dobre, tyle że to siodło do trochę bardziej sportowego kąta nachylenia rowerzysty 30stopi, a w trekkingu jest 60stopni. Czym innym się na nim siedzi Z drugiej strony nawet nie widzę, czy w tym amortyzatorze Vipera jest uchwyt na pełne błotniki. Jak nie ma to lipa. Ogólnie jednak, jeśli na co dzień nie korzystałbym z bagażnika, to pewnie wziąłbym Vipera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.