Skocz do zawartości

[przerzutka tylnia] Nie mogę ustawić, luźny łańcuch.

pexxu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio zdjąłem koło z mojej maszynki i zrobiłem sobie zdjęcie, żeby wiedzieć jak potem wszystko ustawić. Oto ono:

jkb8.jpg 

Po założeniu nowego koła okazało się, że w żaden sposób nie mogę ustawić przerzutki na wcześniejszą pozycję. Wszystko jest luźne i nic nie daje rady z tym zrobić. Tak to wygląda:

5vov.jpg 

Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję ;)

Napisano

Hak jest ustawiony w takim samym położeniu jak był poprzednio. Przerzutka jest zamocowana na haku w taki sposob, ze moze nią obracać na haku (oczywiście pod wystarczającym naciskiem). Dodatkowo tej "dolnej nożki" z zebatką też nie daje rady przestawić, bo wraca do tej samej pozycji jak na zdjeciu. Ktoś się orientuje?

Napisano

zobacz na napis "speed power" , może jakoś odwrotnie ją dałeś lub wózek ci się przekręcił ,

Napisano

Przecież Ci napisałem a Ty dalej swoje.

Hak jest ustawiony w takim samym położeniu jak był poprzednio.

Na pewno nie. Masz obrócony o około 90 stopni. Zobacz sobie górne zdjęcie - odcinek haka przy samej przerzutce ( przy osi obrotu) jest prawie prostopadle do ziemi, na dolnym równolegle.

Napisano

Na pewno nie jest odwrotnie,,, Chodzi o to, że wózek powinien być napięty i wygięty tak jak na zdjeciu numer 1. Ale na zdjęciu 2 widać, że nie jest wygięty w tą stronę co trzeba. Przez to łańcuch nie jest napięty i nic nie daje rady zrobić,,, Na czym polega ten "przekręcony wózek"?

Napisano

Zrozum, ze masz tą przerzutkę/hak przykręconą o 90 stopni.

Reszta wynika z tego złego przykręcenia.

Linka a właściwie pancerz naciąga linkę, która ciągnie ta przerzutkę, która jest już obrócona do góry.

Popatrz na ułożenie i napięcie pancerza.

Jak odkręcisz i obrócisz w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara o te około 90 stopni to pancerz poluzuje i wózek wróci do swojej pozycji.

Napisano

dokładnie jak przedmówca , sprawdź jak mówi,przecież nic się nie stanie a może rozwiązać problem , popatrz na zdjęcia i zwróć uwagę jak idzie pancerz

Napisano

Zrozum, ze masz tą przerzutkę/hak przykręconą o 90 stopni.

Reszta wynika z tego złego przykręcenia.

Linka a właściwie pancerz naciąga linkę, która ciągnie ta przerzutkę, która jest już obrócona do góry.

Popatrz na ułożenie i napięcie pancerza.

Jak odkręcisz i obrócisz w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara o te około 90 stopni to pancerz poluzuje i wózek wróci do swojej pozycji.

Nie chodziło o to, że był przekręcony o 90 stopni, bo jak pisałem, że gdy próbuję go przekręcić o te 90 stopni, to wraca do tej samej pozycji co na zdjęciu drugim. Po przekręceniu pancerza o 360 stopni wszystko ładnie wskoczyło. Wyszło na to, że sprężyna wózka nie była napięta. Ale dziekuję za pomoc ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...