pexxu Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Witam. Ostatnio zdjąłem koło z mojej maszynki i zrobiłem sobie zdjęcie, żeby wiedzieć jak potem wszystko ustawić. Oto ono: Po założeniu nowego koła okazało się, że w żaden sposób nie mogę ustawić przerzutki na wcześniejszą pozycję. Wszystko jest luźne i nic nie daje rady z tym zrobić. Tak to wygląda: Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję
BikoBiko Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Masz zupełnie przekrzywioną przerzutkę, zobacz jak jest hak przykręcony - w jakim położeniu na górnym i dolnym zdjęciu.
pexxu Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 Hak jest ustawiony w takim samym położeniu jak był poprzednio. Przerzutka jest zamocowana na haku w taki sposob, ze moze nią obracać na haku (oczywiście pod wystarczającym naciskiem). Dodatkowo tej "dolnej nożki" z zebatką też nie daje rady przestawić, bo wraca do tej samej pozycji jak na zdjeciu. Ktoś się orientuje?
NEX Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 zobacz na napis "speed power" , może jakoś odwrotnie ją dałeś lub wózek ci się przekręcił ,
BikoBiko Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Przecież Ci napisałem a Ty dalej swoje. Hak jest ustawiony w takim samym położeniu jak był poprzednio. Na pewno nie. Masz obrócony o około 90 stopni. Zobacz sobie górne zdjęcie - odcinek haka przy samej przerzutce ( przy osi obrotu) jest prawie prostopadle do ziemi, na dolnym równolegle.
pexxu Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 Na pewno nie jest odwrotnie,,, Chodzi o to, że wózek powinien być napięty i wygięty tak jak na zdjeciu numer 1. Ale na zdjęciu 2 widać, że nie jest wygięty w tą stronę co trzeba. Przez to łańcuch nie jest napięty i nic nie daje rady zrobić,,, Na czym polega ten "przekręcony wózek"?
BikoBiko Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Zrozum, ze masz tą przerzutkę/hak przykręconą o 90 stopni. Reszta wynika z tego złego przykręcenia. Linka a właściwie pancerz naciąga linkę, która ciągnie ta przerzutkę, która jest już obrócona do góry. Popatrz na ułożenie i napięcie pancerza. Jak odkręcisz i obrócisz w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara o te około 90 stopni to pancerz poluzuje i wózek wróci do swojej pozycji.
NEX Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 dokładnie jak przedmówca , sprawdź jak mówi,przecież nic się nie stanie a może rozwiązać problem , popatrz na zdjęcia i zwróć uwagę jak idzie pancerz
pexxu Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 Zrozum, ze masz tą przerzutkę/hak przykręconą o 90 stopni. Reszta wynika z tego złego przykręcenia. Linka a właściwie pancerz naciąga linkę, która ciągnie ta przerzutkę, która jest już obrócona do góry. Popatrz na ułożenie i napięcie pancerza. Jak odkręcisz i obrócisz w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara o te około 90 stopni to pancerz poluzuje i wózek wróci do swojej pozycji. Nie chodziło o to, że był przekręcony o 90 stopni, bo jak pisałem, że gdy próbuję go przekręcić o te 90 stopni, to wraca do tej samej pozycji co na zdjęciu drugim. Po przekręceniu pancerza o 360 stopni wszystko ładnie wskoczyło. Wyszło na to, że sprężyna wózka nie była napięta. Ale dziekuję za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.