slimocb Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 zamierzam kupic rower w granicach 1000zl jestem kompletnie zielony nie znam sie na czesciach itp. rower ma sluzyc do jazdy po lekkim terenie lasy, drogi nieutwardzone, sciezki, ale tez czasami bede pokonywal trasy +20km po asfalcie. nie zalezy mi na jakims mega konkretnym sprzecie moze byc dobra uzywka. co sadzicie o tym modelu czy jest wart swojej ceny http://olx.pl/oferta/giant-yukon-rozm-xl-po-serwisie-bardzo-ladny-CID767-ID5osC5.html#68f885f7e5
Tadeus Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Rower osprzętowo wygląda bardzo spoko. Tylko amortyzator raczej będzie albo zużyty albo będzie wymagał serwisu. Najlepsze, co dostaniesz z nowych to coś takiego: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=scud+alivio+26&search_scope=&bmatch=seng-v8-p-aur-nwatch-spt-0423 Średnio o klasę niżej. Co nie zmienia faktu, że ten Giant jest lepszy. Tyle, że wypadałoby go pojechać obejrzeć, najlepiej z kimś, kto się zna. Używki to trochę loteria. Możesz trafić świetnie, a możesz potem wydać na serwis połowę ceny roweru
slimocb Napisano 10 Maja 2014 Autor Napisano 10 Maja 2014 Czytalem gdzies ze te amortyzatory ogolnie nie sa za dobre. Nie mam takiej osoby ktora sie zna na rowerach :/. Ten Scud co podeslales wyglada calkiem niezle, a co sadzicie o tym Lazaro http://allegro.pl/2014-king-of-the-road-lazaro-integral-na-alivio-i4205943310.html A jak wyglada cena jakiegos Gianta, Scotta, Merida porownywalnego technicznie do podanych wyzej modeli? Czy jest sens przeplacac za marke czy jednak warto? Bo teraz to jestem nastawiony blizej kupna nowego sprzetu. A cos w granicach 1500 zl z lepszej marki? Wiem ze kupujac rower powinno sie najpierw przejechac przetestowac, ale ja dostaje oczoplasu tym bardziej ze sie na tym nie znam a sprzedawca moze nas tylko troche naswietlic, bo gruncie rzeczy dazy do sprzedania tego co dla niego jest najkorzystniejsze.
Dawid96 Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Ja bym na twoim miejscu wolałbym jakąś używke na lepszych częściach niż nowego na gorszych. Jak szukałem roweru też patrzyłem na te lazaro,ale ma je tylko jeden sprzedawca na allegro (bf-bike),a na forum pisali,że nie każdy rower jest dobrze pakowany i zdarzały się porysowane z wadami technicznymi,więc to mnie głównie zniechęciło.
Gruff Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 do mnie ten sprzedawca wysyłał kuriera 3 x i bez żadnych problemów: -1 raz- kupiłem męski i damski dla żony-przysłali omyłkowo 2 damki [nie miały żadnych uszczerbków]; pare zdjęć i maila napisałem; -2 raz- w ciągu 2 dni dostałem męski i oddałem 1 damkę [męski bez żadnych wad i uszczerbków transportowych]; -3 raz- żona stwierdziła, że cross to nie dla niej [przejechała się ze 2 razy] i zgodzili się na wymianę damki lazaro integral na damkę lazaro senatore[ treking, na którym "ułożyłem" żonę jak na "mieszczuchu"]-czego się dla żony nie robi [senaotre również nie ma żadnych otarć czy czegokolwiek]
Shiryu Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 W konkretnych przedziałach cenowych opłacają się bardzo różne rowery. Akurat w Twoim zakup roweru znanych marek nie ma sensu, czy to będzie Giant, czy Merida, czy Kross. Ten Lazaro, do którego wrzucałeś link to jedna z najlepszych opcji do 1500 zł, alternatywą jest sprzęt od tego samego producenta: Kands Maestro. Między modelami z 2013 a 2014 r. różnice są tak małe, że możesz wybrać ładniejszy/tańszy/akurat dostępny w sklepie.
slimocb Napisano 11 Maja 2014 Autor Napisano 11 Maja 2014 a jaka rama dla mnie przy 180cm 70-75kg i ktory rower byscie polecili pomiedzy tym Lazaro a KandsMaestro. wyglad dla mnie nie jest wazny bo oba sa ladne teraz licza sie czesci ktore lepsze. i czy te rowery sprawdzaja sie na trasie asfaltowo-polnej. bede robil "spacery" z psem po lekkim terenie a czasami dluzsze wypady (20-50km) po trasach mieszanych, glownie asfalt. chodzi mi o opony i konstrukcje bo troszke nie jestem przekonany do tych lekko skosnych ram (sam wyglad mi sie nie podoba wole te klasyczne co mial ten Giant w pierwszym poscie) Jeszcze chcialbym wysluchac opinie kogos bardziej obeznanego ode mnie (ja jestem zielony w tym dziale) cos na temat tych dwoch marek Lazaro i Kands, czy to jest za przeproszeniem jakis sh*t czy smialo mozna to kpowac i korzystac z roweru kilka ladnych lat? lubie jezdzic ale raczej jestem amatorem. jak wyglada sprawa wysylki roweru? na zdrowy rozum jest on rozlozony tzn rama kola przezutki hamulce wszystkie linki mamy sobie sami poskladac, wyregulowac przezutki? zlozyc jeszcze bym dal rade bo to chyba nic ciezkiego, ale nigdy nie regulowalem przezutek, bo jestem zbyt nerwowy hehehe...
Tadeus Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Ten Giant ma po części taką ramę dlatego, że to XXL (22 cale) o wiele za duży na twoje 180cm. Tu masz np. dużą ramę u Kandsa (21, czyli i tak mniejszą niż tamta) i jak widać, ten skos jest mniejszy: Jak sobie zobaczysz różne zdjęcia tych rowerów to zobaczysz, że im mniejszy rozmiar (widać to na pierwszy rzut oka po małej ilości "powietrza" w środku ramy, tym ten skos większy. Kands Maestro i Lazaro Integral v3 w wersjach z 2014 to dokładnie to samo. Różnią się malowaniem i konstrukcją ramy (żadna z nich nie jest lepsza), więc wybierz ten, który ci się bardzo podoba. A rower dostaje się taki i tak się go składa (różnica tylko w hamulcach, ale to niewiele zmienia): Na ogół po paru godzinach rzucania bluzgami radzi sobie każdy. Nawet ludzie, którzy mają dwie lewe ręce i normalnie nic narzędziami nie robią.
slimocb Napisano 11 Maja 2014 Autor Napisano 11 Maja 2014 Tadeus masz racje z ta rama ze im wieksza tym skos mniejszy... Dzieki. Mysle ze to ostatnie pytanie. Co bys wybral Tego Kandsa co podeslales na poczatku, Lazaro\Kands (te co sa identyczne) czy moze cos takiego bo cena jest spoko http://allegro.pl/rower-28-super-szybki-cross-kands-stv-700-2014-i4199118818.html czy moze Kands Nirvana - czym sie rozni od tego Maestro? Czyli dla mnie rama 21 cali tak? Nirvana - http://allegro.pl/krol-szos-kands-nirvana-28-sh-alivio-model-2014-i4201614137.html
Tadeus Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Ten Kands, Maestro i Nirvana to to samo. Ten Scud jest na takich samych częściach i zrobiony przez tę samą fabrykę, ale jest mniej znanej marki i jest tańszy. Czyli jest szansa, że to dokładnie to samo, ale jest znacznie mniej użytkowników Scudów niż Kands czy Lazaro. Podobnie jest z Nirvaną. Ma inną ramę, którą jeszcze niewiele osób testowało. Za to ten : http://allegro.pl/rower-28-super-szybki-cross-kands-stv-700-2014-i4199118818.html Jest nieporównywalnie gorszy. To już w żaden sposób nie jest dobry rower Najtańsze co jest sensowne to ten Scud. Tylko że ja linkowałem do MTB, a ty w końcu zdecydowałeś się na cross - czyli teraz to będzie Scud 28 alivio. Co do ramy, to coś mi się wydaje, że ktoś ostatnio mówił, że przy około 180cm zastanawiał się nad 21, ale wyszło na to, że 19 znacznie lepiej pasowało. Może jeszcze poczekamy, ktoś to potwierdzi albo zaprzeczy, bo użytkowników tych rowerów jest tu pełno, więc będą wiedzieć.
Shiryu Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Rama 21" przy 180 cm wzrostu niemal na pewno będzie za duża. Jeśli nie masz bardzo długich nóg (ponad 85 cm), to bierz 19".
slimocb Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 czyli Panowie ow Lazaro http://allegro.pl/2014-king-of-the-road-lazaro-integral-na-alivio-i4205943310.html jest niezly i wart swojej ceny i smialo mogego kupic? dzis po niego chyba pojade bo mam kolo 70 km wsiade przejade sie i zobacze jaki rozmiar ramy.
slimocb Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 dzieki ziomek. wyjezdzam do sklepu zdam relacje jak wroce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.