Skocz do zawartości

[3000] Unibike Zethos vs Trek 8.4 DS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

takiego porównania jeszcze chyba tutaj nie było. .

Rozważam zakup jednego z tych rowerów, ponieważ są (jeszcze) dostępne w okolicy, na obu fajnie się siedzi. Ciągle nie wiem którego jutro kupię.

Głównie jeżdżę po mieście, do pracy, w weekendy kilkudziesięciokilometrowe wypady po wiejskich drogach, sporadycznie po lesie. W sumie w ciągu roku kilka tyś km się uzbiera.

Wiem, ze pierwszy ma znacznie lepszy osprzęt, drugi to renomowana rama. Nie do końca wiem, co bardziej się przyda w moim przypadku i co rzeczywiście jest ważniejsze.

Będę wdzięczny za porady, z góry dzięki!

pozdrawiam

Napisano

Przy większych przebiegach można zadowolić się nieco gorszym osprzętem kosztem ramy, bo prędzej będziesz wymieniał elementy napędu (więc słabsze elementy krócej będą Cię wkurzać ;) ).

ALE!

Obecnie nie jest problemem wykonanie porządnej ramy aluminiowej, co powoduje, że nie ma wielkiego sensu przywiązywanie się do konkretnej marki. Z tego co piszesz wynika, że nie jeździsz ekstremalnie, więc na ramę patrzyłbym raczej pod kątem jej geometrii i lekkości niż wytrzymałości, bo ta wszędzie będzie podobna.

No i teraz przechodzimy do sedna:

Osprzęt tego Treka, jak za tą cenę jest bardzo słaby - IMHO zupełnie się nie opłaca. Unibike będzie lepszą opcją.

Możesz też zapolować na Krossa Evado 5.0 z 2013 r.. Nie napisałeś, gdzie mieszkasz, ale nie wierzę, że nie masz w pobliżu sklepu, w którym mógłbyś go przymierzyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...