dram Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Witam. Kupiłem w/w licznik z czujnikiem kadencji który wygląda mniej więcej tak. Kupiłem dość duży rower (21 " rama, koła 28") i w związku z tym doczytałem ,że odległość pomiędzy licznikiem a czujnikiem nie może wynosić więcej niż 110 cm i kąt nie może być większy niż 30 " No i próbuje go zamontować, przełożyłem licznik na lewą strone kierownika (siedząc na siodełku patrzymy na kierownik ), czujnik zamontowałem przy kole od lewej strony macham dośc długo a licznik nadal nie moze połączyć się z czujnikiem kadencji. Nie wiem być może ja złą stroną go montuje ? Kropka zielona się świeci (jak macham korbą) zatem oznacza to ,że czujnik działa natomiast licznik go nie wykrywa (na 'sucho' jak położyłem czujnik obok licznika to działał ) Prędkościomierz działa. Więc: W którym miejscu najlepiej jest go zamontować? 2) którą stroną? Może to są dziwne pytania, ale w instrukcji nie ma napisane dość konkretnie. (rower northec caledon DB 2014)
Emi00 Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 trzeba chwilę pokręcić i załapuję a i odległość między czujnikiem a magnesem musi być nie wielka
dram Napisano 7 Maja 2014 Autor Napisano 7 Maja 2014 Hmm teraz próbuje machać nim na sucho i nie działa. Tzn, wsadzilem licznik w podstawke, zera mrygają (przy km/h i przy kadencji) Licznik w tej podstawce lezy obok czujnika kadencji, macham przed czujnikiem magnesem (zapala sie zielona dioda przez pare pierwszych machnięć, potem juz nie) Macham z minute i nadal zera mrygają. Licznik był kupiony jako nowy ;0 ## Chyba ze najpierw musze pomachać przed czujnikiem predkości zeby mi złapał licznik synchro, a potem machać przed czujnikiem kadencji
Emi00 Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 dziwne migające zero powinno zniknąć po chwili jeszcze nie działa kadencja czy prędkość ?
dram Napisano 7 Maja 2014 Autor Napisano 7 Maja 2014 prędkość mi złapie po chwili, a przed czujnikiem kadencji macham magnesem i macham, a zero mryga cały czas na liczniku ;d
Emi00 Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 czujnik musisz na widełkach przy korbie zamontować , spróbuj zresetować
Emi00 Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 tak jak masz na obrazku powyżej na a magnes na ramię korby
dram Napisano 7 Maja 2014 Autor Napisano 7 Maja 2014 Hmm tak ale on mi nawet na 'sucho' nie działa. Jeszcze spróbuje kupić baterie i wymienić a jak nie to gwarancja
inTro84 Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Posiadam ten sam model licznika, kadencja łapie po 3-5 obrotach korbą. Montaż wygląda następująco
dram Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 Dostałem uszkodzony licznik.. W ciągu kilka dni wróci z gwarancji ;p
KartofeL Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Ja czujnik kadencji zamontowałem na widełkach tylnego koła, ale przesunąłem maksymalnie w przód roweru czyli jak kolega inTro84 ma magnes prawie na końcu korby (przy pedale), to ja mam mniej więcej w połowie korby, a nawet trochę bliżej suportu niż połowa korby i dopiero wtedy mi dobrze się łączy czujnik z licznikiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.