Skocz do zawartości

[27,5] do xc i na asfalt - gotowy, a może jednak składak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników forum.

Rozważam zakup nowego roweru jak w temacie.

Wybór rozmiaru koła, typu roweru mam już raczej za sobą.

Do tej pory rozważałem i nadal jeszcze rozważam opcje gotowców w budżecie do max 2500-3000PLN i wyszło mi:

- Kross Level R4 - 

http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-275quot/level-r4

Ładna rama.

albo

- Giant Talon 27,5 3

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3.czarny/17696/74818/

Ma już napęd 3x10

Patrząc w przyszłość to w przypadku ewentualnych zmian lub rozbudowy ostatnia będzie pewnie rama. Dlatego zdecydowanie łatwiej było by mi wybrać jeśli bym wiedział coś na temat np. technologii produkcji ram powyższych lub opinii o nich. Niestety nie za bardzo mogę coś konkretnego znaleźć, pomijając oczywiście bełkot na stronach firmowych.

Jeśli ktoś ma może wesprzeć wiedzą, doświadczeniem lub opinią co do powyższego to będę bardzo wdzięczny.

Ostatnio też coraz częściej rozważam czy nie złożyć na nowych częściach gdzie bazą ma być dobra aluminiowa rama. Budżet na całość byłby większy ale w tej chwili chciałbym się skupić na samej ramie.

Jeśli pójdę tą drogą to na dzień dzisiejszy myślę o Giancie XTC 27,5.

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/rama.xtc.27.5/17694/74023/

Pytanie czy to będzie dobry wybór, czy może jest jakaś sensowna alternatywa np. Scott Scale 740? 

Całkiem ładnie ale niestety nie do 27,5 wyglądają Accent Peak i jest o 2/3 tańszy.

Pozdrawiam,

Bartek

Napisano

Kross w tym roku dał zupełnie inną serię ram o innej geometrii i technologii (co było niegłupie, bo niektóre poprzednie modele potrafiły pękać), więc opinii raczej zbyt dużo nie znajdziesz.

Przy czym tego R4 raczej nie brałbym do poważniejszego użytku w terenie. Nie jest tani, a jednocześnie w wielu miejscach ma słaby osprzęt - Kross w tej kolekcji mocno pojechał z cenami :)

Z kolei Giant ma zupełnie podstawowe hamulce i amortyzator. Myślę, że spokojnie znajdziesz jakąś korzystniejszą ofertę w necie, tylko trzeba polować.

Napisano

Krossa rozważam tylko po obniżce bo faktycznie pojechali z cenami nie tylko leveli 27,5 ale i w całej kolekcji (wystarczy porównać specyfikację i cenę np. Level A2 z roku 2013 i 2014).

W międzyczasie poczytałem sobie trochę o serwisie Giant w Polsce i wygląda na to że w razie problemu umywają ręce.

Całe szczęście jeszcze mam stary rower na którym jeszcze mogę pojeździć :/

Napisano

o serwisie Giant w Polsce i wygląda na to że w razie problemu umywają ręce.

Ta, bo serwis Krossa ma takie świetne opinie... :D

Nie ma co się dać zwariować, gdyby odrzucało się wszystkie marki, o których da się znaleźć coś negatywnego w necie, to nie byłoby na czym jeździć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...