Antua Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Od jakiegoś czasu szukam dla siebie roweru. Czytałem trochę o różnicach pomiędzy Crossowymi, a MTB i szczerze mówiąc sam nie wiem w którym kierunku zmierzać. Rowerem bardziej lubię sobie pojeździć po leśnych, nie do końca równych drogach, jednak po szosie też się nim będe poruszać, choć w znacznie mniejszym stopniu. Z tego co widziałem dużo osób poleca ten rower: http://allegro.pl/2013-lazaro-evolution-v3-full-alivio-suntour-m-i4176252358.html Więc z pewnością jest wart, jednak w mojej okolicy (górny śląsk) ciężko ze znalezieniem nówki, a wolałbym sobie samemu po rower podjechać, ewentualnie jeszcze przed zakupem się do niego przymierzyć. A propos przymierzania, to prosiłbym o ewentualne doradzenie jaki rozmiar ramy dobrać do 180cm. wzrostu. Wydaje mi się, że 21" będzie pasować, jednak mogę się mylić. I jeszcze kilka pytań dot. wyposażenia roweru. - jakie hamulce lepsze (V-brake czy tarcze) - zalety/wady? - czy amortyzowana rama (nie widelec) ma jakiś sens w rowerze? Warto na to zwracać uwagę?
Center21 Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Siemka, wiesz, w dzisiejszym świecie wszystko zależy od kasy... Tak jest i w tym przypadku, nie opłaca się kupować w takim przedziale cenowym roweru z pełna amortyzacja (tzw. Fulle), bardziej natomiast opłaca się tylko z przednia amortyzacją (tzw. Hardtail), dlaczego? Dlatego, że pełna amortyzacja nie będzie dobra, tj. amortyzowana rama, a i inne podzespoły będą może niższej klasy, czemu? Bo większość kasy pójdzie na amorek, który i tak będzie źle działał. Tak jest też z tarczówkami, nie opłaca się kupować roweru z tarczówkami, kup V-ki, gdyż będą lepsze . Polecam rower Crossowy, czemu? bo jest dobry i w lekki teren i na szosie. Polecam Ci z roweru Crossowego: Kands Maestro, bądź jego brata z tej samej stajni Lazaro Integral'a, dlaczego? Bo to dobra firma, która dobrze trzyma się w stosunkach Jakość - Cena. Pozdrawiam Ps: sam posiadam Kands'a Maestro z 2013, i sprawuje się świetnie
Tadeus Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Proszę bardzo, klon Lazaro Evolution v3 do kupienia i obejrzenia na Śląsku: http://allegro.pl/rower-26-kands-energy-1300-mtb-wroclaw-sklep-i4126299286.html Lazaro ogólnie są tylko w internecie, Kandsy (to to samo) bywają też stacjonarnie.
Center21 Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Ja bym bardziej koledze polecał coś w stylu roweru Crossowego, gdyż chudsze opony umożliwią jazdę i po lekkim terenie (da rade po korzeniach itp, ale jeśli napotka piasek, to już leżysz, nie dasz rady na crossie pokonać piasku.) A na szosie to cud miód Ale to niech kolega zadecyduje co woli, ja osobiście też stałem przed takim wyborem, lecz zdecydowałem się na rower Crossowy, bo jest bardziej uniwersalny. Można też założyc zawsze grubsze oponki do niego
Antua Napisano 4 Maja 2014 Autor Napisano 4 Maja 2014 A więc w razie kupna Crossowego, nie ma problemu ze zmianą samego ogumienia czy trzeba w razie czego całe koła zmienić? Ten 1000zł. z hakiem mam do przeznaczenia na kupno samego roweru. A pieniądze na kupno reszty potrzebnych gadżetów to swoją drogą, w tym właśnie na jakieś tam drobe zmiany. @Tadeus: Wrocław to dolny śląsk, ode mnie oddalony o jakieś 200km. Tak na marginesie. I jeszcze jedno, na czym mi zależy. Aby można było szybko zdemontować koła, w razie gdyby rower nie chciał zmieścić się do samochodu.
Shiryu Napisano 4 Maja 2014 Napisano 4 Maja 2014 jaki rozmiar ramy dobrać do 180cm. wzrostu. Wydaje mi się, że 21" Tylko 19". Za niski jesteś na więcej. w razie kupna Crossowego, nie ma problemu ze zmianą samego ogumienia czy trzeba w razie czego całe koła zmienić Wystarczy zmienić opony. Niektórzy zakładali mu nawet terenowe 29". I jeszcze jedno, na czym mi zależy. Aby można było szybko zdemontować koła, w razie gdyby rower nie chciał zmieścić się do samochodu. Koła są na szybkozamykacze, więc nie ma problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.