sab1nka Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Witam Szukam roweru dla chłopaka i od razu napisze, ze zupelnie sie na tym nie znam Myslalam o takim gorskim, zeby nadawal sie i na asfalt i na polne drogi czy do lasu, zakres cenowy tak plus minus 1500 zl, rower nie musi byc nowy, moze byc uzywany jakby znalazl sie taki w tej cenie Ktos pomoze? Jakies linki, porady itp? Dodam, ze chlopak ma 186cm, wazy ok 85kg http://www.bikko.pl/rower-gorski-univega-alpina-ht-510-shimano-slx.html Znalazlam cos takiego, ale niestety ja go ocenic moge tylko i wylacznie wizualnie, bo nie mam pojecia o rzeczach technicznych, bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje
Tadeus Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Ten zalinkowany przez Ciebie to "produkt archiwalny". Jest bardzo dobry. Tylko obawiam się, że go w tej cenie już od dawna nie ma Ten jest bardzo lubiany, to trochę taki kultowy model dla wsiadający w ambitniejszą jazdę terenową: http://www.sklepmartes.pl/glowna/5327-rower-mtb-black-edition-2.html#/rozmiar-19 Z tego, co widzę macie Martes Sport u siebie.
Shiryu Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Inna rzecz, czy przy takich zastosowaniach o jakich piszesz, MTB to dobry pomysł - na asfalt zdecydowanie się nie nadaje. Uniwersalny to jest rower crossowy
sab1nka Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Napisano 30 Kwietnia 2014 faktycznie, a czy HT 5200 i 5300 jest wielka roznica? Bo takie na allegro widze Ten Kross bardzo fajnie wyglada, sprzet dobry?
szybkilopez Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 MTB to dobry pomysł - na asfalt zdecydowanie się nie nadaje. Uniwersalny to jest rower crossowy Taa... i co jeszcze pewnie wjeżdżając na asfalt rower górski trzeba nieść
sab1nka Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Napisano 30 Kwietnia 2014 Gdzies czytalam wlasnie, ze MTB jest wporzadku i na szose i na lesne drogi, a ze kola jak cos zawsze mozna zmienic, czyli tak nie jest?
szybkilopez Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Najwięcej zależy od pozycji na rowerze jaką kto preferuje. Najlepiej jest podejść do sklepu przejechać się na jednym, drugi i wybrać ten, na którym czuje się najlepiej Nie ma co operować kategoriami, że ten rower jest do tego, a tam ten tylko do tamtego, bo to do niczego nie doprowadzi.
sab1nka Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Napisano 30 Kwietnia 2014 Wlasnie tylko w tym problem, ze chce mu zrobic prezent na urodziny, wiec myslalam, ze uda mi sie go kupic jako niespodzianke Najwięcej zależy od pozycji na rowerze jaką kto preferuje. Najlepiej jest podejść do sklepu przejechać się na jednym, drugi i wybrać ten, na którym czuje się najlepiej Nie ma co operować kategoriami, że ten rower jest do tego, a tam ten tylko do tamtego, bo to do niczego nie doprowadzi. Wlasnie tylko w tym problem, ze chce mu zrobic prezent na urodziny, wiec myslalam, ze uda mi sie go kupic jako niespodzianke
szybkilopez Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Prezent to prezent co by nie było to powinien być zadowolony ja bym był a wracając do rzeczy to kawałek chłopaka jest i można już brać 29" lub 27,5" szału nie będzie, ale pojeździć będzie można. Np. coś takiego http://allegro.pl/gt-karakoram-4-0-m-ka-29-29er-z-2149-zl-i4197028320.html lub http://allegro.pl/romet-rambler-29-1-0-gratisy-raty-0-2014-i4192135311.html
sab1nka Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Napisano 30 Kwietnia 2014 Prezent to prezent co by nie było to powinien być zadowolony ja bym był a wracając do rzeczy to kawałek chłopaka jest i można już brać 29" lub 27,5" szału nie będzie, ale pojeździć będzie można. Np. coś takiego http://allegro.pl/gt...4197028320.html lub http://allegro.pl/ro...4192135311.html dzieki wielkie,mam nadzieje, ze bedzie, poczytam jeszcze i poogladam
Shiryu Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 @@szybkilopez, oba gorsze niż polecony wyżej Kross BE. Poza tym: serio polecasz MTB z wolnobiegiem dla solidnie zbudowanego faceta? Gdzies czytalam wlasnie, ze MTB jest wporzadku i na szose i na lesne drogi, a ze kola jak cos zawsze mozna zmienic, czyli tak nie jest? Koła oczywiście można zmienić, ale w crossie też MTB jest budowany z myślą o trudnym terenie: miękkim piachu, dużych nachyleniach terenu, korzeniach i wybojach. Stąd mocno pochylona sylwetka za kierownicą, szerokie opony, stosunkowo "lekkie" przełożenia napędu i duże skoki amortyzatora. Cross jest budowany z myślą o rekreacji, czyli jeździe po asfalcie, ścieżkach rowerowych, szutrowych polnych drogach i różnych ubitych ścieżkach. Stąd sylwetka jest trochę bardziej wyprostowana (szczegóły zależą od konkretnej ramy i czasem różnicy po prostu nie widać), opony są węższe (mniejszy opór toczenia po twardym, ale zapadają się w miękkie podłoże), przełożenia z kolei cięższe (pozwalają na szybszą jazdę), a skok amortyzatora mniejszy. szybkilopez słusznie zauważył, że najważniejszym kryterium wyboru powinna być wygoda i dopasowanie pozycji na rowerze do indywidualnych preferencji. Ale skoro to prezent i niespodzianka, to trzeba postawić inne pytanie: do czego będzie rower? Do jazdy po wertepach, lasach, górach, kałużach i kamieniach? Wtedy MTB. Jak po szosach, polnych drogach i okazjonalnie po jakiejś ścieżce gdzieś pod lasem, to rozejrzałbym się za crossem. I w każdym wypadku jak ognia unikałbym rowerów, które mają mniej niż 24 biegi (3x8 przełożeń).
szybkilopez Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 oba gorsze niż polecony wyżej Kross BE. Poza tym: serio polecasz MTB z wolnobiegiem dla solidnie zbudowanego faceta? Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że podałem przykłady 29" i do 1500,- znajdź coś lepszego, bo dla chłopaka o wzroście 186cm, 26" można darować już i w to się nie pchać.
Tadeus Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Faktycznie jako spory chłopak mógłby wiele skorzystać na 29 cali, czy nawet 27,5, tyle że do 1500 z tym rozmiarem kół na ogół jest tylko słabizna A chłopak nie mówił nigdy niczego o swoich preferencjach rowerowych? Miał już jakieś rowery? Jakiego typu? Drogie, tanie? Czy często z nich korzystał? Głównie na mieście, czy w lesie? Łatwo z prezentami nie jest
Shiryu Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 @@szybkilopez, sorry, ale jak MTB i 85 kg wagi, to wolnobieg po prostu nie wchodzi w grę. Pokazałeś, że można kupić w tej cenie 29era, ale co z tego, skoro osprzęt na jazdę w terenie jest o wiele za słaby i nawet jeśli nie rozleci się w jeden sezon, to i tak będzie wkurzał w czasie jazdy?
szybkilopez Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 sorry, ale jak MTB i 85 kg wagi, to wolnobieg po prostu nie wchodzi w grę. A co Ty masz taką jazdę na ten wolnobieg? Ludzie jeżdżą i nic się nie rozpada podczas jazdy nie przesadzaj. A po drugie 85kg to nie jest jakaś tam straszna waga, a po trzecie na 29" jedzie się ciut inaczej niż 26" Za tą kwotę nie kupi się dobrze wyposażonego roweru, ale te części się zużywają i podlegają wymianie, i łatwiej jest wymienić wolnobieg na kasetę niż z 26" zrobić 29"
sab1nka Napisano 1 Maja 2014 Autor Napisano 1 Maja 2014 A chłopak nie mówił nigdy niczego o swoich preferencjach rowerowych? Miał już jakieś rowery? Jakiego typu? Drogie, tanie? Czy często z nich korzystał? Głównie na mieście, czy w lesie? Wiem, ze mial jakis rower i chyba dobry, bo nim jezdzil dosc daleko i nie narzekal, ale nie mam pojecia co to bylo, ale niestety mu ukradli, i do tej pory nic nie kupil, ale czasami pozyczymy sobie od kogos, to widze jaki zadowolony Wlasnie chodzi mi o jezdzenie i po asfalcie, po sciezkach rowerowych czy po lesie, bo w mojej okolicy jest bardzo duzo fajnych sciezek i tras
Tadeus Napisano 1 Maja 2014 Napisano 1 Maja 2014 Hmm. No to nie wiem. Musisz wybrać, czy górski, czy cross Crossem da się szybciej pomykać po asfalcie, mieście i radzi sobie też dobrze na ścieżkach leśnych. To takie coś między góralem, a kolarką Górskim jeździ się mozolniej po asfalcie, ale za to pozwoli na pewniejszą jazdę w głębokim błocie/piachu, czy po bezdrożach. Jeśli cross to do 1500zł pewnie taki: http://allegro.pl/super-szybki-cross-kands-maestro-28-alivio-2014-i4187873846.html Inne dobre są już wyraźnie droższe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.