Skocz do zawartości

[>1500zl] rower MTB, dla chłopaka

sab1nka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Szukam roweru dla chłopaka i od razu napisze, ze zupelnie sie na tym nie znam :P

Myslalam o takim gorskim, zeby nadawal sie i na asfalt i na polne drogi czy do lasu,

zakres cenowy tak plus minus 1500 zl, rower nie musi byc nowy, moze byc uzywany jakby znalazl sie taki w tej cenie

Ktos pomoze? Jakies linki, porady itp?

Dodam, ze chlopak ma 186cm, wazy ok 85kg :)

http://www.bikko.pl/rower-gorski-univega-alpina-ht-510-shimano-slx.html

Znalazlam cos takiego, ale niestety ja go ocenic moge tylko i wylacznie wizualnie, bo nie mam pojecia o rzeczach technicznych,

bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje :)

Napisano

faktycznie, a czy HT 5200 i 5300 jest wielka roznica? Bo takie na allegro widze

Ten Kross bardzo fajnie wyglada, sprzet dobry? :)

Napisano

MTB to dobry pomysł - na asfalt zdecydowanie się nie nadaje. Uniwersalny to jest rower crossowy
Taa... i co jeszcze pewnie wjeżdżając na asfalt  rower górski trzeba nieść :D
Napisano

Gdzies czytalam wlasnie, ze MTB jest wporzadku i na szose i na lesne drogi, a ze kola jak cos zawsze mozna zmienic, czyli tak nie jest?

Napisano

Najwięcej zależy od pozycji na rowerze jaką kto preferuje.  Najlepiej jest podejść do sklepu przejechać się na jednym, drugi i wybrać ten, na którym czuje się najlepiej :) Nie ma co operować kategoriami, że ten rower jest do tego, a tam ten tylko do tamtego, bo to do niczego nie doprowadzi.

Napisano

Wlasnie tylko w tym problem, ze chce mu zrobic prezent na urodziny, wiec myslalam, ze uda mi sie go kupic jako niespodzianke ;)

Najwięcej zależy od pozycji na rowerze jaką kto preferuje.  Najlepiej jest podejść do sklepu przejechać się na jednym, drugi i wybrać ten, na którym czuje się najlepiej :) Nie ma co operować kategoriami, że ten rower jest do tego, a tam ten tylko do tamtego, bo to do niczego nie doprowadzi.

Wlasnie tylko w tym problem, ze chce mu zrobic prezent na urodziny, wiec myslalam, ze uda mi sie go kupic jako niespodzianke  ;)

Napisano

Prezent to prezent co by nie było to powinien być zadowolony   ja bym był a wracając do rzeczy to kawałek chłopaka jest i można już brać 29" lub 27,5" szału nie będzie, ale pojeździć będzie można.  Np. coś takiego  http://allegro.pl/gt...4197028320.html lub http://allegro.pl/ro...4192135311.html

dzieki wielkie,mam nadzieje, ze bedzie, poczytam jeszcze i poogladam :) 

Napisano

@@szybkilopez, oba gorsze niż polecony wyżej Kross BE. Poza tym: serio polecasz MTB z wolnobiegiem dla solidnie zbudowanego faceta?

Gdzies czytalam wlasnie, ze MTB jest wporzadku i na szose i na lesne drogi, a ze kola jak cos zawsze mozna zmienic, czyli tak nie jest?

Koła oczywiście można zmienić, ale w crossie też  ;)

MTB jest budowany z myślą o trudnym terenie: miękkim piachu, dużych nachyleniach terenu, korzeniach i wybojach. Stąd mocno pochylona sylwetka za kierownicą, szerokie opony, stosunkowo "lekkie" przełożenia napędu i duże skoki amortyzatora.

Cross jest budowany z myślą o rekreacji, czyli jeździe po asfalcie, ścieżkach rowerowych, szutrowych polnych drogach i różnych ubitych ścieżkach. Stąd sylwetka jest trochę bardziej wyprostowana (szczegóły zależą od konkretnej ramy i czasem różnicy po prostu nie widać), opony są węższe (mniejszy opór toczenia po twardym, ale zapadają się w miękkie podłoże), przełożenia z kolei cięższe (pozwalają na szybszą jazdę), a skok amortyzatora mniejszy.

szybkilopez słusznie zauważył, że najważniejszym kryterium wyboru powinna być wygoda i dopasowanie pozycji na rowerze do indywidualnych preferencji. Ale skoro to prezent i niespodzianka, to trzeba postawić inne pytanie: do czego będzie rower? Do jazdy po wertepach, lasach, górach, kałużach i kamieniach? Wtedy MTB. Jak po szosach, polnych drogach i okazjonalnie po jakiejś ścieżce gdzieś pod lasem, to rozejrzałbym się za crossem. I w każdym wypadku jak ognia unikałbym rowerów, które mają mniej niż 24 biegi (3x8 przełożeń).

Napisano

oba gorsze niż polecony wyżej Kross BE. Poza tym: serio polecasz MTB z wolnobiegiem dla solidnie zbudowanego faceta?
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że podałem przykłady 29" i do 1500,- znajdź coś lepszego, bo dla chłopaka o wzroście 186cm, 26" można darować już i w to się nie pchać.
Napisano

Faktycznie jako spory chłopak mógłby wiele skorzystać na 29 cali, czy nawet 27,5, tyle że do 1500 z tym rozmiarem kół na ogół jest tylko słabizna :(

A chłopak nie mówił nigdy niczego o swoich preferencjach rowerowych? Miał już jakieś rowery? Jakiego typu? Drogie, tanie? Czy często z nich korzystał? Głównie na mieście, czy w lesie?

Łatwo z prezentami nie jest :)

Napisano

@@szybkilopez, sorry, ale jak MTB i 85 kg wagi, to wolnobieg po prostu nie wchodzi w grę. Pokazałeś, że można kupić w tej cenie 29era, ale co z tego, skoro osprzęt na jazdę w terenie jest o wiele za słaby i nawet jeśli nie rozleci się w jeden sezon, to i tak będzie wkurzał w czasie jazdy?

Napisano

sorry, ale jak MTB i 85 kg wagi, to wolnobieg po prostu nie wchodzi w grę.
A co Ty masz taką jazdę na ten wolnobieg? Ludzie jeżdżą i nic się nie rozpada podczas jazdy nie przesadzaj. A po drugie 85kg to nie jest jakaś tam straszna waga, a po trzecie na 29" jedzie się ciut inaczej niż 26"  Za tą kwotę nie kupi się dobrze wyposażonego roweru, ale te części się zużywają i podlegają wymianie, i łatwiej jest wymienić wolnobieg na kasetę niż z 26" zrobić 29" ;)
Napisano

A chłopak nie mówił nigdy niczego o swoich preferencjach rowerowych? Miał już jakieś rowery? Jakiego typu? Drogie, tanie? Czy często z nich korzystał? Głównie na mieście, czy w lesie?

Wiem, ze mial jakis rower i chyba dobry, bo nim jezdzil dosc daleko i nie narzekal, ale nie mam pojecia co to bylo, ale niestety mu ukradli, i do tej pory nic nie kupil, ale czasami pozyczymy sobie od kogos, to widze jaki zadowolony :)

Wlasnie chodzi mi o jezdzenie i po asfalcie, po sciezkach rowerowych czy po lesie, bo w mojej okolicy jest bardzo duzo fajnych sciezek i tras ;)

Napisano

Hmm. No to nie wiem. Musisz wybrać, czy górski, czy cross :)

Crossem da się szybciej pomykać po asfalcie, mieście i radzi sobie też dobrze na ścieżkach leśnych. To takie coś między góralem, a kolarką :)

Górskim jeździ się mozolniej po asfalcie, ale za to pozwoli na pewniejszą jazdę w głębokim błocie/piachu, czy po bezdrożach.

Jeśli cross to do 1500zł pewnie taki:

http://allegro.pl/super-szybki-cross-kands-maestro-28-alivio-2014-i4187873846.html

Inne dobre są już wyraźnie droższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...