Skocz do zawartości

[do 2000zł] Damski rower trekkingowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Problem wygląda tak, że chcę kupić rower do mamy. Używany będzie do codziennego jeżdżenia do pracy (2km), oraz raz na tydzień 20km w jedną stronę po szosie.

Więc moje pytanie: Czy warto wydawać tyle pieniędzy na nowy , czy może kupić używany? I oczywiście jaki?

Nie mogę znaleźć odpowiednich propozycji do tych wymagań, jedyne rowery na jakie zwróciłem uwagę to: 

• Romet Gazela 2.0 

oraz z racji, że kiedyś słyszałem, że firma Kross ma w miarę dobre rowery

• Kross Trans Pacific

Z góry dziękuję za pomoc  :sweat:

Napisano

Czy warto wydawać tyle pieniędzy na nowy , czy może kupić używany? I oczywiście jaki?

Ja jestem zdania, że lepiej na używany, ale raczej z górnej półki.

Napisano

W sumie to zastanowię się nad jakimś z prądnicą, ale taki tani to czy to nie będzie, że tak powiem bubel jakiś? 

Ja jestem zdania, że lepiej na używany, ale raczej z górnej półki.

Moim zdaniem z tymi używanymi to takie ryzyko, może się okazać, że po pół roku już coś pójdzie, a jakbym kupował nowy to powiedzmy za 1600zł jak kupie to nie będzie raczej dużej różnicy jakbym kupował używany?

Napisano

ale taki tani to czy to nie będzie, że tak powiem bubel jakiś? 
Akurat Kandsy na forum cieszą się (IMHO zasłużenie) bardzo dobrą opinią. Elite Pro to chyba najlepszy wybór wśród nowych rowerów do 1500 zł. Dużo lepszy niż Kross z Twojego pierwszego posta.
Napisano

Tak więc warto kupić tego Kands Elite Pro? Wygoda większa będzie niż w przypadku innych rowerów bez prądnicy? I poza tym podany link było do wersji męskiej, jak kupię damską, to nic poza wyglądem nie zmieni tak?  :laugh:

Napisano

Qurcze drogo trochę, ale skoro ma korbę rozbieralną (cokolwiek to znaczy) to może jednak tego wybiorę, muszę się jeszcze zastanowić :)

Napisano

Moim zdaniem... :)

1. Nie ma co do takich zastosowań brać używki, w tym budżecie spokojnie znajdziesz wystarczającą (i nawet lepszą, niż trzeba) nówkę.

2. Romety Gazele to bardzo dobre rowery (jest jeszcze taniej Gazela 3.0 z 2013 na niemal identycznym osprzęcie),

http://allegro.pl/romet-gazela-3-0-shimano-pradnica-model-2013-i4188574715.html

3. Wydaje mi się jednak, że Kands będzie lepszy od Gazeli. W Gazelach mostek jest w innym standardzie, co daje bardziej sportową/pochyloną postawę i mniejszy zakres jej regulacji. w Kandsie jest i większa regulacja mostka i sama kierownica jest bardziej wygięta do tyłu, więc pozycja jest prawie wyprostowana jak w mieszczuchu, co może być fajne dla osoby, która jeździ raczej w sposób zrelaksowany :)

Napisano

No właśnie ta kierownica mi się podoba w Kands'ie , a nie podoba w Gazeli, tak mi się wydaje , że wygodniejsza jest ta wykrzywiona.. o Gazeli 3.0 nie myślę, jak już to albo 4.0 albo Kands'a

Napisano

Chodzi o to, że ta wersja 4.0 wygląda na gorszą od 3.0 :)

Zwróćcie proszę uwagę na komentarz aukcji:

1. Rozmiary ramy: 17" i 19"
2. Zamiast hamulców tarczowych są V-brake TREKTO
3. Tylna przerzutka zamiast Alivio jest o model wyższe Deore
4. Kolor czarny i bały mat
5. No i niższa cena za praktycznie ten sam rower :)

Czyli wychodzi dokładnie to samo, tylko że 3.0 ma lepsze manetki (Alivio) i możliwe, że też korbę (niby w opisie 3.0 jest altus, ale na zdjęciach wszędzie jest alivio - czyli też rozbieralna i do tego o model lepsza).

@mklos1 - dobrze kombinuję? Bo to trochę zagmatwane :)

Napisano

Siedziałem w zeszłym roku na Lazaro Senatore, ten sam producent, ta sama rama, tylko inny napis. Moim zdaniem geometria jest przesadzona jak na rower trekingowy. Rama jest za długa. Rower bardziej przypomina miejskiego cruiser'a niż typowy rower trekingowy.

Napisano

Chodzi o to, że ta wersja 4.0 wygląda na gorszą od 3.0 :)

Zwróćcie proszę uwagę na komentarz aukcji:

Czyli wychodzi dokładnie to samo, tylko że 3.0 ma lepsze manetki (Alivio) i możliwe, że też korbę (niby w opisie 3.0 jest altus, ale na zdjęciach wszędzie jest alivio - czyli też rozbieralna i do tego o model lepsza).

@mklos1 - dobrze kombinuję? Bo to trochę zagmatwane :)

Wow , wielki + za spostrzegawczość :thumbsup:  w takim wypadku zostaje albo Kands albo Gazela 3.0 , więc tylko takie podsumowanie, który będzie lepszy? 

Napisano

Nie wiem, co bym wybrał :D

Poza tym, z tego co widzę, ta wersja 4.0 ma jednak napęd 3x9, a nie 3x8 więc faktycznie jest chyba lepsza. No chyba, że to też jest jeden z wyjątków od tego, co jest na zdjęciu i z rozpędu sprzedawca o tym zapomniał :)

Napisano

czemu to nie jest takie proste :( 

Jeśli możesz, to powiedz mi jaka jest różnica pomiędzy tym Kands'em a Gazelą 3.0? 

Najchętniej wziął bym tego Kandsa.. Jeśli się nie opłaca to najwyżej napisze jeszcze do sprzedawcy tej Gazeli 4.0 dopytam się o ten napęd.

Napisano

Kands wygląda na wygodniejszy.

Nie koniecznie musi taki być. To siodełko Vader jest nic nie warte, bo ma w sobie jakąś gąbkę/piankę, która bardzo łatwo się ugina i nie stanowi żadnej amortyzacji. Dodatkowo firma Transrower nie podaje oficjalnie jaka jest geometria roweru. Moim zdaniem rama jest bardzo długa i w zależności od wzrostu może być różnie. Mając 180 cm wzrostu miałem wrażenie, ze rama 19" jest dla mnie za duża, mimo że normalnie jeżdżę na ramie 21" od Krossa (i ta jest rzeczywiście ciut przy duża).

Napisano

skoro tak mówisz.. przy okazji co do rozmiaru, mama na około 165 cm , więc jaki rozmiar ramy? Na internecie gdzieś tam była tabela z której wynikało, że powinna być rama 18'' , ale w rozważanych modelach jest 17 / 19 do wyboru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...