Skocz do zawartości

[1300] mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś porządniejszego roweru. Mój staruszek już ledwo zipie, a sezon za pasem. Mieszkam na wsi, a więc jazda po lasach i innych trudniejszych terenach jest wymagana, stąd mój wybór padł na mtb. Nie jestem zapalonym rowerzystą, moja przygoda z tym w sumie się jeszcze na dobre nie zaczęła, wypadałoby to zmienić. Przeglądając różne fora, czytając opinie i porównując rowery moją uwagę przykuł Unibike Mission. Czytałem wiele pozytywnych opinii i recenzji na jego temat, a jego cena idealnie współgra z moim funduszem. Opony w nim nie są zbyt dobre, ale za jakiś czas bym je wymienił, tylko troszkę funduszu wpadnie, z tym problemu nie będzie. 
Tutaj link : www.unibike.pl/mission.html

Chciałbym usłyszeć parę komentarzy na ten temat, a także dowiedzieć się czy znacie jeszcze jakieś ciekawe propozycje. Nie znam się za bardzo, przyznaję :) Nie jestem także nastawiony na akurat ten rower. Chciałbym, żeby przez dłuższy czas dobrze mi służył :)

Pozdrawiam

Napisano

W takich pieniądzach całościowo lepiej prezentują się Kands 1300, bądź Lazaro Evolution V3. Do kupienia jednak głównie w internecie. Te rowery od lat schodzą setkami i mają na forum dobre opinie.

Mission nie jest jakiś bardzo zły, ale praktycznie wszystko poza siodełkiem i obręczami jest w nim gorsze niż w powyższych.

Napisano

Właśnie dlatego tutaj jestem, dzięki za szybką odpowiedź ;) 

Mój brat jakiś czas temu kupił Kands'a maestro alivio, ale wiem, że wolałbym jednak mtb. Nie taki styl jazdy kompletnie. Mówiąc szczerze, kupno internetowe bardziej mi się podoba. Kupno na raty w mojej sytuacji byłoby wskazane, a wręcz wymagane :) Patrząc na Kands'y i z doświadczeń wiem, że drobiazgi niektóre są do wymiany. Do tego parę gadżetów warto dokupić, a więc byłoby ok. 

Właśnie Kands 1300 także oglądałem i przypadł mi do gustu, no ale to jednak tylko zdjęcie.. Do jazdy po piaszczystych drogach, często jakaś wycieczka po lesie oraz po asfalcie taki rowerek byłby dobry ? Zawsze miałem mtb, a jakoś dziwnie czułem się jeżdżac na crossie. Czy to trafna decyzja wybierając mtb ? 

Ze wzrostem 183-184 i wagą 70 kg rama 21" ? 

Napisano

Kands 1300 to najzwyklejszy na świecie MTB, taki jak ten Unibike. Właśnie do lasu i na piachy jest on przewidziany :)

Co do rozmiaru, to sprzedawcy najczęściej na stronie O mnie dają tabelkę rozmiarów, w razie czego możesz też pogrzebać w sławnym temacie posiadaczy K1300:

http://www.forumrowerowe.org/topic/88051-rower-kands-energy-1300/page-34

Chyba mają też fanklub na fejsbooku :D

Wersje z 2014 mają trochę poprawione różne pierdółki, ale różnicy wielkiej nie ma.

Napisano

Więc tak, po Twoich propozycjach zacząłem grzebać i grzebać i jeszcze raz grzebać w internetach, a także tym temacie co mi poleciłeś. Rower mi się bardzo spodobał, patrząc po tym, że tylko uchwyty są do wymiany na pewno to jest i tak dobrze. Spodziewałem się dalszych, większych kosztów. Przeglądałem różne oferty  i trafiłem na dwie różnice. 
Chodzi tutaj o hamulce. za 1150 zł mam V-b, a za 1300 już są tarczówki. Nie podejrzewam abym rower jakoś tragicznie katował. Widziałem różne opinie, tarczówki czy tańsze V-b i z moją raczej znikomą wiedzą nie wiem które wybrać. Rozumiem, że tarczówki lepiej sprawują się w trudnych warunkach, błoto etc. Natomiast w codziennych warunkach większej różnicy nie ma, tak ? 

Oto modele : 

http://allegro.pl/niezawodny-kands-energy-1300vb-sh-alivio-gratis-i4141312837.html

http://allegro.pl/kands-energy-1300-dysk-alivio-26-alu-gratis-i4138838322.html

Jak już mówiłem nie będzie to ciągła jazda w błocie itp. Owszem, zdarzą się takie sytuacje, ale raczej to będzie wyjątek od normy. Co wybrać ? 

Napisano

Większość pozytywnych opinii dotyczących tarczówek mówi o prawdziwych hydraulicznych tarczówkach - tu są mechaniczne. Co do nich zdania są podzielone. Jedni mówią, że i tak są lepsze od V-braków, inni ciągle marudzą, że mają z nimi problemy. Niepodważalną zaletą zakupu roweru pod tarczówki mechaniczne jest to, że potem w przyszłości można taniej zmienić na tarczówki hydrauliczne (około 300zł).

Jeśli jednak nie masz zamiaru zmieniać, to moim zdaniem spokojnie starczą V-ki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...