Skocz do zawartości

[1000-1500] Rower trekingowy, Merida/Kellys.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie! Zdecydowana jestem na kupno roweru trekingowego do 1500 zł. Większa suma nie wchodzi w grę tak samo jak kupno roweru używanego. Trochę poszperałam po sieci i znalazłam takie 2:

http://www.bikeland.pl/rower_kellys_cristy_10_28__2014.html kellys cristy 10

http://www.bikeland.pl/rower_merida_freeway_9100_lady__2014.html  merida freeway 9100

Podobają mi się oba, chodzi mi jedynie o pomoc przy określeniu, który z nich ma lepszy osprzęt. Bo na tym nie za bardzo się znam. Z góry dziękuje za pomoc! Ew. jeśli macie jakieś inne propozycje to chętnie wysłucham. 

PS. Jaka rama będzie dla mnie najlepsza jeśli mam 165cm wzrostu?

Napisano

Z tych które wymieniliście to chyba Lazaro Senatore V2 najlepiej się prezentuje, ew kross. A jak z osprzętem, jest miedzy tymi rowerami (merida, kellys, lazaro) jakaś znaczna różnica, czy raczej kosmetyczna że się tak wyrażę?

Napisano

Z napędem jest tak, że między Kandsem a resztą stawki jest przepaść. Potem jest Lazaro, Unibike i Kross. Kellys i Merida mają osprzęt podobny do Krossa, ale za to sztywny widelec: dla jednych wada, dla innych zaleta. Ostatnie trzy rowery mają też wolnobieg zamiast kasety, co z jednej strony przekłada się na ilość przełożeń (21 zamiast 24) i na mniejszą trwałość - ale jak nie ważysz >70 kg i nie planujesz wozić sakw, to raczej nie odczujesz. Z drugiej strony, ponieważ są to produkty uznanych marek, mogą mieć zalety gdzie indziej: w lepszej jakości detalach wykończenia (np. siodełko, chwyty kierownicy), dłuższej gwarancji itp. Z detali: tylko Kross i Kands mają amortyzowaną sztycę, dynamo w piaście i regulowany mostek.

Jeśli chodzi o to, czy różnica pracy napędu jest wyczuwalna, to zależy czy masz porównanie. Ja mam i jak muszę się gdzieś przejechać Trans Siberianem żony, to autentycznie jestem chory. Zmiana biegów trwa wieczność, jest głośna, a manetki sprawiają wrażenie bardzo wolnych i nieprecyzyjnych w działaniu. Przy czym oczywiście żona jest zadowolona ze swojego roweru :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...