Skocz do zawartości

[do 2000] używany rower szosowy

Pierzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czytam forum i artykuły w necie odnośnie tematu i im więcej czytam, tym jestem głupszy. Zwracam się z prośbą o poradę zakupu w/w roweru (do 2000 nowy wiadomo, że to kaszanka). Będzie to moja pierwsza szosówka i zdecydowany jestem na szosówkę, MTB już mam. Mój wzrost: 178 cm, waga: 69 kg, długość nogi 86 cm. Nie wiem na co zwracać uwagę, o ile hierarchię klas osprzętu można znaleźć choćby w wiki i jaki rozmiar ramy, to nie mam pojęcia jakie rowery brać pod uwagę w sensie marek i co się z tym wiąże rodzajów rozwiązań konstukcyjnych, materiału wykonania ramy, roczników itd. Na co zwracać uwagę pod kątem eksploatacji roweru, czy nie jest zbyt mocno "wyjeżdżony". Chcę w tych pieniądzach kupić jak najlepszy rower, nie jakiś "na razie" i później się sprzeda. Na allegro jest kilka egzemlarzy, ale nie mam wystarczającej wiedzy, żeby zdecydować się na zakup. Z góry dziękuję za porady.

Napisano

Hmm, byłem tam ostatnio, zerkałem nawet na szosę w Decathlonie, ale najwidoczniej na model niższy, w opisie było, że dla amatorów i zaczynających przygodę z rowerem. Jak się sprawuje Sora np w porównaniu ze 105'tkami? Lepiej kupić w takim razie Decathlona czy używkę Treka czy innej "znanej" marki na wyższym osprzęcie? Dziękuję za odpowiedź,

Napisano

Lepiej kupić używkę, ale pod warunkiem, że oceni jej stan, ktoś kto się zna. No i dobrze, gdyby rower pochodził z pewnego źródła, miał papiery etc.

Za 2 tyś można już dorwać coś ciekawego, kupisz tribana i szybko będziesz chciał zmieniać na coś lepszego, zapewne szosa Cie wciągnie.

Napisano

Tak właśnie myślałem, a tego że mnie wciągnie jestem pewien. W takim razie zostaję przy pytaniu z pierwszego posta w temacie i czekam, może ktoś z Was poleci jakiś model z jakiejś marki, niestety problem jest w tym, że jak pisałem nie mam wielkiej wiedzy i troszkę mam obawę, czy sam nie kupię badziewia, no ale to już będę się martwił jak będzie coś konkretnego na rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...