Skocz do zawartości

[kierownica] jakiej szerokości najwygodniejsza? jaki model?

Piotrek383

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Posiadam w mojej meridzie kierownicę firmy Uno o szerokości 630mm. Po przejechaniu na zawodach dystansu 20 km ręce bardzo bolą - w zgięciach. Myślę, czy nie jest to też wina tego, że kierownica jest praktycznie na wysokości siodełko - bardzo rekreacyjna pozycja. Wyrzuce jedną podkładkę i będzie 1 cm niżej. Lecz kierownicę i tak chciałbym zmienić. Jaka szerokość i jaki model jest według was najwygodniejszy? Przymierzałem się do kierownicy 670 mm, niby 5 cm różnicy, a jest to odczuwalne - chyba pozytywnie. Wiem, że opinie mogą być subiektywne, bo każdemu pasuje inna kierownica. :)

PS Myślałem też o węższej kierownicy. Np. http://allegro.pl/nowa-kierownica-ritchey-comp-flat-600mm-31-8mm-i4137017656.html

Napisano

Albo się pomyliłeś albo czegoś nie rozumiem do końca.

Piszesz, że masz kierę 630mm, przymierzałeś się do 670mm co daje 4cm różnicy nie 5cm (chyba że miałeś na myśli 570mm). I było lepiej. A potem dajesz link do kierownicy węższej... :woot:

P.S. Mnie bolały ręce bo jeździłem na wyprostowanych cały czas i najwięcej wtedy stawy obrywały. Po uświadomieniu  trochę mi zajęło przestawienie się na jazdę z minimalnie ugiętymi  łokciami i problemy minęły. Może masz tak samo?

Napisano

Błąd w obliczeniach, sorry  :yucky:

Mam kierownicę 630 mm, przymierzałem się do 670 mm, co daje oczywiście 4 cm różnicy, nie 5  :teehee: Jak na razie muszę zacząć od obniżenia mostka o jedną podkładkę, wydaje mi się, że ból rąk spowodowany jest zbyt wyprostowaną pozycją. Z tego co widziałem na zawodach, większość osób kierownicę ma sporo niżej niż siedzenie, u mnie jest to na równi. Przy wolnej, rekreacyjnej jeździe jeździ się wygodnie. Po zawodach bolał mnie również kręgosłup. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...