Skocz do zawartości

[do 1500zł] Rower górski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

planuję zakupić rower górski w cenie do 1500zł. 

Na oku mam kilka:

REALIGHT ROCKER GTS 1.0 ( Miejscowy sklep - dodają jeszcze jakieś gratisy)

MERIDA BIG NINE 20 (W miejscowym sklepie jest za 1700zł + jakiś rabacik)

REX MTB ( no i jakiś z internetu)

Prosiłbym o poradę jaki rower wybrać na co zwracać uwagę no i jakiś rowerek od siebie jaki polecacie w tej cenie

No i hamulce tarczowe czy vbrakee? jak myślicie które się będą sprawowały?

No i rower co najmniej na 28" lub 29" bo mam 180cm wzrostu no i ważę prawie 80 kg...

Rama pasuje mi najbardziej wielkością 20.5".

Dzięki z góry.

Napisano

Ten ostatni to bardziej Cross'ówka niż góral.

Ja osobiście , wybrał bym Meride. Za taką cene bardzo dobry rower.

Co do hamulców - pokaż mi zawodowego zawodnika mtb lub dh z V-kami to dam Ci 2 dychy :P

Nie mowie że V-ki złe , ale tarcze zdecydowanie lepsze - nie wazne czy mechaniczne , czy hydrauliczne.

Napisano

Pierwszy słabiutki, ta Merida taka sobie, ten ostatni bardzo dziwny, częściowo ma bardzo dobrą specyfikację, częściowo słabą, a dużo części w wyszczególnieniu w ogóle brakuje. Dla mnie lekko śmierdzi :)

Jak cię stać na tarczowe, to tarczowe, bo to nowy standard lepszych części.

W takim budżecie kupiłbym pewnie Rockridera 5.3 w Decathlonie albo Kross Black Edition 2 w Martes Sport.

Ewentualnie dopłaciłbym do czegoś, co ma tarczówki hydrauliczne, a nie mechaniczne, np tego:

http://www.unibike.pl/fusiondisc.html

Albo Kross Level A3 z 2013r.

Napisano

No właśnie 1 mi przypadł najbardziej do gustu. Tak masywnie i porządnie wyglądał no i firma porządna bo realight ma trochę osiągnięć w tej dziedzinie. 

Merida droga trochę ale za firmę się trochę płaci. Po rockraidera bym musiał jechać do decathlona prawie 100km a jak z neta to jeszcze za wysyłkę płacić.

Kross odpada bo koła 26" i śmiesznie wyglądam na takim małym rowerku.

To warto po tego rockraidera się fatygować? meride i realighta mam na miejscu więc i z gwarancją nie byłoby problemu no i utarguję coś jeszcze.

Lepszy ten napęd srama czy shimano?

Napisano

Ten Raleigh to dno. Raleigh może i jest dobrą firmą, ale jedyne co w tym rowerze zrobili, to pomalowali zamówioną w Azji ramę. Cała reszta jest z katalogów innych firm i to z ich najniższych grup. Jedyne co tam jest przyzwoite to cena :)

Jakoś nie doczytałem, że absolutnie koniecznie musi być 29 cali. W takim razie RR 5.3 też odpada. W poprzednim roku mieli wersję 29cali ale chyba z niej zrezygnowali. W tej cenie nie za bardzo widzę 29tkę lepszą od tej z Meridii. Więc pewnie na niej zostanie.

Dużo lepsze są np te:

http://www.unibike.pl/fusion29.html

http://allegro.pl/polski-rower-gorski-romet-jolene-29-mega-pormocja-i4116294000.html

Ale wychodzą poza Twój budżet.

Napisano

Ja nie wiem , czy Ty kupujesz rower by Ci sie na nim dobrze jeździło czy po to by na nim ładnie wygladac :/

Ja mam 184 cm wzrostu u jeżdze na fullu, rozmiar ramy 19" ( m ) i fakt , rower wyglada podemną na troche mały , ale jezdzi mi sie na nim bardzo wygodnie  w terenie,jak i na prostej, a dodatkowo czuje sie na nim pewnie.

Mówi sie że SRAM jest dużo lepszy od shimano, ale ile w tym prawdy to nie wiem , wszystko zależy od modelu.

Napisano

aki mam jeszcze dostępny rower za 1700zł

To taki sam, jak ja linkowałem. Bardzo dobry ci on jest jak za te pieniądze. Jeśli pasuje ci rozmiar/wygląd to bym brał. Lepszego osprzętu w tym budżecie nie dostaniesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...