MJRegul Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 Witam! Mam mały problem z nową sztycą i nowym siodłem w rowerze. Sztyca BBB i siodło Sportourer X-Race Gel Flow. Problem polega na tym, że po kilku kilometrach jazdy siodełko przesuwa się do tyłu 'na rurkach' mimo, że ustawiam sobie wysunięcie dość mocno do przodu bo rama jest trochę dla mnie za duża. Jest to cholernie wkurzające gdyż po kilku kilometrach zaczynam się starać tyłkiem usadowić jakoś i nie mogę wygodnie. Siodło przykręciłem najmocniej jak się dało już dziś i jutro sprawdzę czy to coś dało ale wiem, że tak się chyba nie powinno robić. Czy problemem może być materiał jakim są 'rurki' pokryte, ten na którym siodełko ma namalowaną miarkę? Czuję, że to jest dość śliskie pokrycie i się ściera jak siodełko wędruje, jest szansa, że jak to się wytrze to już będzie ok? Na niebiesko zaznaczone prawidłowe położenie siodła, na czerwono zaznaczone jak kończy siodło po paru kilometrach...nie wiem kurcze czy reklamować, czy znaleźć inną sztycę bo to może jej wina, czy czekać aż się ułoży wszystko?
przemeklomza Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 miałem bardzo podobny problem i rozwiązaniem okazały się kawałeczki papieru ściernego podłożonego miedzy pręty a mocowanie
impa Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 Witam! Mam mały problem z nową sztycą i nowym siodłem w rowerze. Sztyca BBB i siodło Sportourer X-Race Gel Flow. Problem polega na tym, że po kilku kilometrach jazdy siodełko przesuwa się do tyłu 'na rurkach' mimo, że ustawiam sobie wysunięcie dość mocno do przodu bo rama jest trochę dla mnie za duża. Jest to cholernie wkurzające gdyż po kilku kilometrach zaczynam się starać tyłkiem usadowić jakoś i nie mogę wygodnie. Miałem to samo,a tu rozwiązanie problemu http://www.forumrowerowe.org/topic/143707-problem-jarzmo-sztycy-giant-tcr/
BikerLight Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 Też miałem tak samo i papier ścierny pomaga na jakiś czas. Potem powrót do punktu wyjścia i papier trza wymienić co jest upierdliwe i irytujące Ostatecznie problem rozwiązałem wymieniając sztycę
MJRegul Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Napisano 1 Kwietnia 2014 Wczoraj przykręciłem siodełko tak, że klucz się lekko wygiął. Po 10 km przesunęło się 1 milimetr. Dziś dokręciłem tak, że złamałem klucz, taki za 5zł z Auchanu . Zobaczymy jutro jak będzie bo szykuje się mały wypad na 20-30 kilometrów i sprawdzę przesunięcie. A jak nie to trudno, sprawdzę jakieś patenty sprzed lat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.