Skocz do zawartości

[2500-3000] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam:) Przeglądam te forum już z 2 dni i dalej jakoś nie mogę się zdecydować jaki rower kupić:( Do wydania mam jakieś 2500-3000zł. Myślałem nad tymi:

http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/porownaj?rowery=31398%3A38449%3A31682%3A31681%3A31673

Czy któryś z tych będzie dobrym wyborem? Jeżeli byłoby coś lepszego w tej cenie to oczywiście czekam na propozycje :)

Ważę ok. 93 kg(trzeba wreszcie schudnąć:P) a wzrost to ok. 180cm :)

Teren w jakim będę jeździć to w 30% chodniki, drogi rowerowe a w 70% to będą parki i lasy.

Wielkie dzięki za jakakolwiek pomoc w wyborze roweru:)

Pozdrawiam :)

Napisano

Już któryś raz widzę jak ktoś poleca ten rower z Allegro...może się skuszę... I jeszcze jedna sprawa...26" koła? Czytałem, że dużo osób zaczęło polecać koła 27,5". Będzie jakaś duża różnica? No i ta "rozmiarówka" ...jakby to było w sklepie stacjonarnym to bym mógł zobaczyć czy będę się na nim dobrze czuł a przez internet to jednak zakup w ciemno...

Napisano
poleca ten rower z Allegro

Bo złożyli go z markowych części, które normalnie są z 50% droższe :)

Co do rozmiarówki to tak jak mówię - ze swoim wzrostem jesteś na końcu rozmiaru. Ja mam 18tkę z moimi 178cm i mocno wyczuwam, że jestem na cienkiej granicy i rower może nawet jest minimalnie za mały. Ale ja jeżdżę rekreacyjnie i nie muszę mieć super ekstra idealnej postawy wyliczanej i testowanej miesiącami - na maratony nie jeżdżę :). Ale ja to ja, bardzo dużo osób lubi mieć trochę mniejszy MTB pod tyłkiem i jakoś tak całe życie jeżdżą :) Skocz może po prostu do jakiegoś sklepu i siądź na MTB 18 cali dla próby.

Główną i niepodważalną zaletą 27,5 jest to, że są duże szanse na to, że będzie to nowy standard w MTB, więc jeśli za x lat będziesz chciał szeroki wybór dobrej jakości części to z 26 calami może być ciężko. Wadą jest najczęściej wyższa cena.

Napisano

No to teraz pytanie czy lepiej kupić rower 26" z bardzo dobrym wyposażeniem czy rower 27,5" który tak jak mówisz będzie przyszłościowy...ciężki wybór:p A jęzeli jednak bym postanowił kupić jakiś 27,5" to co byś polecił?

Napisano

To, czy coś jest przyszłościowe zależy od tego, za ile lat chcesz coś wymieniać. Bo jeśli to x lat to będzie lat 7, to może i wszystkie koła będą już 27,5 ale zmieni się pewnie i ze 2 razy standard suportów, hamulców, montowań przerzutek, rur sterowych i osi przedniego koła (to akurat zmiany z ostatnich lat). Więc koło będzie na bieżąco, ale reszta roweru już i tak nie :)

Z tego co pamiętam o dziwo Giant miał w tym roku dość korzystne rowery na 27,5.

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.3.bialy/17696/74819/#specifications

Flite ma wyraźnie lepszy amortyzator i hamulce, ale napęd tylko 3x9, który znowu jest mniej przyszłościowy niż 3x10, ma też starszy standard korby/suportu:

http://www.unibike.pl/flite.html

Chyba żaden z nich nie ma główki tapered, która prawdopodobnie będzie standardem w nowych, wysokiej jakości częściach.

Tak więc, jak widać, ciężko być przygotowanym na przyszłość :)

Napisano

Ehh dałeś mi teraz rozkmine ... no cóż zobaczymy czy jeszcze ktoś się  wypowie na ten temat :) Każdy z tych rowerów ma jakieś swoje wady i zalety...jeżeli jednak pogodzę się z rozmiarówką 18" i kołami 26" to na 100% kupie ten z allegro...jak nie to rozmyślę pozostałe. Ale dzięki wielkie za pomoc :)

ok to ja mam jeszcze takie male pytanko bo coś czuję, że po przejrzeniu jeszcze dokładnie kilku stron poświęconych rowerowi Romet jestem na niego zdecydowany na 100%:) A tutaj moje pytanko...jak z amortyzatorami ? Ten rower posiada cytuje "Widelec: amortyzowany, Rock Shox Recon Silver, 100m skoku, regulacja naprężenia wstępnego, regulacja szybkości powrotu, blokada skoku z manetką PopLock na kierownicy". Gdzieś przeczytałem, że jeżeli to sprężyna to chyba musi być dobrana pod ciężar ciała...ta wystarczy na moja wagę ok. 94kg? Czy może źle coś zrozumiałem ?:)

Napisano

A widzisz w tym przedziale cenowym dobry rower z amortyzatorem innym niż ze sprężyną stalową? Wszystkie wybrane mają takie amortyzatory (a ten w Romecie akurat jest najlepszy jakościowo) i wszystkie są robione pod standardowego rowerzystę koło 70-80kg. Jeśli się okażę po zakupie, że nie będzie ok, to najwyżej sobie sprężynę wymienisz. Póki co ani razu nie widziałem w tej cenie roweru, którego amortyzator w standardzie miałby inną sprężynę niż standardową :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...