Skocz do zawartości

[spinka 10rz] Power Lock 10rz - jaki max. przebieg ?

CarverPure160

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebuje tej spinki do szosy i MTB na zmianę po 3 łańcuchy SRAM PC 1031 x3 do szosy oraz Shimano HG54 DynaSys x3 do MTB.

MTB HG54 będzie zmieniany co 500km do przebiegu około 6000-9000km(tak na oko strzelam max przebieg 3x łańcuch HG54) oraz co 800km Sram PC 1031 do przebiegu hhhhmmmm może 15-20kkm.

Jak kupuje Sram 1031 to w cenie jest spinka więc mam 3 spinki i 6 łańcuchów. Do Shimano dają jednorazowy pin , nie używam go. Czy trzy spinki obsłuzą 6 łańcuchów miernie, dostatecznie, dobrze , a może obsłużą dobrze nawet 9 łańcuchów ?

Nie mam pojęcia jaka jest żywotność takiej spinki.

Dzięki

Napisano

Ok, dzięks.

Po przeczytaniu 2 topików z zagranicznego forum, można oczywiście używać spinki PowerLock ponownie/kilkukrotnie , ale Sram po prostu nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek kłopoty.

Jeśli chodzi o żywotność to wypowiedzi osób:

pmt

"Many of use have re-used 10s PowerLocks many times and put thousands of kilometers on them with never the slightest bit of trouble."

looigi

"I reuse SRAM 10 speed power links for the life a chain. I do this on my own bikes and the bikes of others. No issues to date."

looigi

"I use a single SRAM 10 speed Powerlock link for the life of a chain ~4-6k miles, which might entail removing and replacing the chain 5-10 times during its life."

http://forums.roadbikereview.com/components-wrenching/sram-powerlock-one-time-use-only-268583.html

http://forums.roadbikereview.com/components-wrenching/reuse-sram-10-speed-powerlock-269672.html

Wynika z tego że żywotność tej spinki to około 5-10kkm. No wątpie, ale jak potworze 3 komplety :jednorazowy pin ( przy pierwszej zmianie HG54 Dyna-Sys) + Spinka 10rz + HG 54 Dyna Sys + Sram PC 1031 to spinka wytrzyma te 2,5k z HG54 oraz 4k z PC1031.

ps. Po około 8 kkm spinka 9rz Sram złota ma już duże wyżłobienia , z tego co pamietam.

Napisano

Spodziewałem się skrajnych opinii, bo wszstkie są teoretycznie dobre.

Tylko szkoda że przy cenie łańcucha i spinki Sram 1031 68 złotych, gdzie 25 złotych to koszt spinki, 43 złote to łańcuch, na rynku nie ma narzedzia do pomiaru zużycia spinki  :yucky:

• Mod Team
Napisano

Na Twoim miejscu do każdego łańcucha kupilbym jedną spinke - jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie.

Jedna na łańcuchu a druga w kieszeni i wystarczy. Montowane zamiennie.

Napisano

w zeszłym roku jak kupiłem łańcuch connexa 10s8 to były 2 spinki w środku, pewnie przez pomyłkę zapakowali 2 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...