Skocz do zawartości

[Łańcuch] Przeskakuje łańcuch 7 rzędzie

masti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Rower ma już przejechane 1300km
kaseta Shimano łańcuch chyba tez.

Gdy depnę w pedał na przełożeniu 3x7 to łańcuch strasznie przeskakuje.

Jak wezmę zrobię 3x6,5,4 to juz jest wszystko ok.

Wymienić nowa kasetę i łańcuch ??

czy tylko wystarczy 7 zębatkę wymienić ? Czy jest to możliwe?

Czy zakupić cały zestaw??

Tylko wspomnę ze najwięcej śmigam na przełożeniu 3x7.

Napisano

A korba w jakim stanie? Może przeskakuje na korbie nie na kasecie. Możesz sprawdzić stan wyciągnięcia łańcucha wrzucić fotki kasety i korby do odpowiedniego tematu na forum i sprawdzić czy przeskakuje tez na 2x7 pod górkę (większe obciążenie) co może wyeliminować jako przyczynę kasetę.
Aha i jakie modele łańcucha, kasety i korby? Niektóre modele przy takim przebiegu mogą kończyć swój żywot.

Napisano

Hmmm nie wiem w jakim stanie jest korba.
Rower to KANDS zapewne rowerek jest z nizszej pulki.
Kaseta shimano
KORBA Romet ZĘBATKI 42/32/22 KORBA OSADZONA na łożyskach maszynowych.
Łancuch chyba shimano.
W sumie to lancuch i kasete moglbym wymienic jak zauwazylem koszt nie jest duzy.
Sadzicie ze taki zestaw lancuch+kaseta shimano za ok. 60zl bedzie dobrym wyborem ??

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zmierzyłem suwmiarka łańcuch na 10 ogniwach od osi do osi sworznia.

Wyszło 129mm

To chyba oznacza ze łańcuch kwalifikuje się do wymiany co nie?

I zauważyłem ze na kasecie 7 rzędzie zęby bardzo zrobiły się szpiczaste i widać ze się konkretnie zużyły.

Można wymienić sam ostatni rząd??

Napisano

Skoro najczęściej używasz 3x7 to taka sytuacja jak obecnie będzie się powtarzać. Jeśli ten dystans trwa czasowo dość długo to idzie z tym wytrzymać ale jak nie to nie ma znaczenia co tam kupisz bo i tak każdą kasetę a w zasadzie jej najmniejszą koronkę będziesz niszczył. Skoro to też rowerek z tych tańszych a masz możliwość przejść się po jakichś serwisach to spróbuj. Niektóre serwisy nie "złomują" wszystkiego i czasem zostawiają co nieco na takie właśnie okazje. A nuż trafisz na nie styraną 7-ą koronkę do swojej kasety.

Napisano

A samej 7 nie dokupię ?

Ta 7 co mam to ma 14 zębów. Wolałbym z mniejszą ilością zębów żeby trochę było ciężej. Mozna tak zrobić??

Napisano

1300 przejechane? To musisz mieć jakiś plastelinowy łańcuch. Korba na pewno będzie dobra, nie wiem jak mocno trzeba cisnąć żeby dobić korbę w 1300km.

Zainwestuj w Alivio Kaseta + Łańcuch to może pojedziesz z 2000~2500km do zmiany, najlepiej też zakup sobie przymiar łańcucha żeby zmienić go w porę a nie jak już zmieli kasetę.

Np HG53 to tak od 700km trzeba sprawdzać jak się mocno w terenie ciśnie.

Napisano

no lańcuch zapewne nie byl z najwyższej półki.

A jak z tą ostatnią zębatka? Mozna wymienić na mniejsza?? Czy wszystkie zębatki będą pasowały do kasety? Czy są różne rodzaje i wejścia?

A można zrobić tak ze kupie kasetę 8 rzędowa i ściągnę 7 a 8 zostawię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...