Skocz do zawartości

[do 2000zł] Rower na długie trasy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Poszukuje roweru na trasy w których będę pokonywał 150km dziennie głównie po szosie-tu problem czy w takim razie potrzebne mi są w jakimś większym stopniu przednie amortyzatory? Polecacie jakieś rowery? Sam zastanawiam się nad Kross Seto2014. Przewiduje dokupienie dodatków więc jeśli ktoś coś poleca do ,,ułatwienia'' jazdy to też chętnie wysłucham

Napisano

Na szosie amortyzator to zbędna masa, którą musisz "napędzać". Seto to niezły wybór, ale trochę niski budżet, żeby dobry fitness dostać. Jest jeszcze Kellys Physio lub Merida Speeder, ale te są wyraźnie droższe.

Napisano

Wiem że niski budżet ale niestety na nic innego nie mogę sobię pozwolić ;C Chciałbym do tych 2tys wybrać coś co przetrwa takie trasy z obciążeniem i zapewni wygodna jazde

Napisano

Jeśli nie jest w promocji, a ty nie masz powyżej 3 tys PLN to będzie miał słaby stosunek osprzętu do ceny :)

Myślałem, że w końcu nie chcesz typowego crossa.

Jak ma być pseudo-szosa to ten jest bardzo polecany:

http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8239801.html

Z tego co widzę ma dziury na normalny bagażnik na górze. Ale... nie widzę ich na dole, nie wiem więc jaki jest zamysł (a może na dole jednak są dziury? Coś tam jest ale nie widzę dobrze) :)

Napisano

Dziury są (hi-res). Szosówka to trochę inny problem. Korba 50T, moim zdaniem trochę za duża, żeby jeździć z obciążeniem, nawet gdyby założyć kasetę juniorską (14T min).

Napisano

Coś za coś. Najniższe przełożenie jest 30/25.

Z drugiej strony - ani trochę się nie znam na tego typu rowerach i ich przełożeniach, więc pewnie masz rację :)

Napisano

Oczywiście. Zapas przełożeń jest, bo jest jeszcze conajmniej środkowa zębatka, ale układ przełożeń na szosie jest nieco inny. De facto są to trzy przełożenia z możliwością trymowania kadencji na określonym przełożeniu (przynajmniej ja tak zrobiłem u siebie).

Napisano

Takej typowej szosówki z barnem nie chce bo szybko beda plecy bolec ;c potrzebny cross który po modernizacji nada się na dalsze trasy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...