Skocz do zawartości

[do 1700] Dla kobiety / Miasto + teren/las/górki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

od kilku dni namiętnie poszukuję nowego roweru dla siebie. Dotychczas jeździłam na Authorze (nawet nie wiem co to za model... odkupiłam używany) i najwyższa pora go zmienić.

Przeszłam od fazy "kupuję za 1200 max", przez fazę "no dobra, 1500 jeszcze przełknę", kończąc na fazie "w sumie to za 1700 mogę mieć dopiero coś choć trochę sensownego".

Tak naprawdę największy problem mam z ramą. Jestem niska (158 cm) i mam do tego krótkie nogi (a to niespodzianka) - 72 cm po wewnętrznej stronie ud.

Bardzo przypadł mi pierwotnie do gustu Kross Hexagon x5, ale rama "S" okazała się za duża - przy hamowaniu i zeskokach obijałabym sobie krocze.

Idealny okazał się dla mnie Kellys Vanity 10 o rozmiarze 17", ale jest jednak odrobinę za słaby.

Zależy mi na dobrej amortyzacji i to co mnie bardzo zaciekawiło to blokada zdalna - taki magiczny pstryczek na kierownicy, który powoduje zablokowanie amortyzacji w widelcu. Coś takiego ma Kross Level F2, który bardzo chętnie bym "łyknęła", ale też obawiam się, że rama 17" nie będzie też dla mnie za duża. 

Na pewno bardzo dobrze pasują mi Authory jeżeli chodzi o kształt/wielkość ramy, ale trudno mi znaleźć odpowiedni model.

A jest przecież i Cube, i Scott...

Trudno mi ocenić gdzie będę więcej jeździć. Z każdym kolejnym rokiem coraz chętniej zapuszczam się w leśne ścieżki, możliwe że coraz częściej będę wybierać drogi gdzieś za miastem.

Ok. 15/20 km dziennie w miesiącach letnich (kwiecień - wrzesień/październik) + ewentualnie dłuższe jazdy gdy zdarzy mi się pojechać na jakąś wycieczkę.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie. 

Napisano

F2 jest zdecydowanie najlepszy z powyższych i to ogólnie bardzo przyzwoity i zrównoważony rower. Moim zdaniem 17tka powinna być ok. Moja żona ma 164cm, jeździ na 18tce i żyje. Tylko nie mylić Levela F2 z nową Leą F2, która jest nieporównywalnie gorsza :)

Napisano

polecam bo rower wygląda przyzwoicie ;)

Faktycznie wygląda jak świetna propozycja. I rozmiar też odpowiednio mały. Podpisuję się pod tą propozycją :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...