Skocz do zawartości

[napęd] wymiana napędu w starym rowerze - ma sens?

JohnnyZuberek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam starego Gianta Boulder 510:

http://tablica.pl/oferta/giant-boulder-510-CID767-ID5h8cR.html

teoretycznie dałem ogłoszenie sprzedaży, bo chciałbym dopiąć budżet pod crossa w granicach 1600-1800zł.

Z drugiej strony wiem, że taniej będzie wymienić napęd w obecnym rowerze.

Teraz jest 3x6, z przodu na korbie mam symbole: SR PFF FasTrak SR834-5 CW-XR17. Z tyłu wolnobieg shimanowski chyba. Przerzutka tylna to Altus, z przodu chyba jakiś low-low-budżet Shimano.

Na początek chciałbym zmienić korbę, założyć trzyrzędowy blat z 48 zębami, przerzutka - jakikolwiek Tourney czy Altus. Zastanawiam się, czy to z obecnym tyłem ma szanse zagrać? Jaki wówczas łańcuch powinienem założyć? Czy też od razu musiałbym wymienić kasetę, przerzutkę tylną?

A może nie ma sensu bawić się ze staruszkiem (w którym i tak rama jest dla mnie ciut za mała) i pchnąć go, za ile się da, a poszukać czegoś nowego?

Napisano

Hehe, niezły dziadek. Jakby to jeszcze w momencie zakupu był rower z wyższej klasy... Ale nie był. To dość słaby i stary rower. Jeśli odnawiać to tylko dla hobby. Takie rowery w takim stanie to obecnie po 200zł można kupić :)

Zdecydowanie kupuj nowy. Ale nie licz na zbyt dużo kaski ze starego.

Obecnie najtańszy przyzwoity rower to Kands 1100 za 929zł. Będzie dużo lepszy od tego co masz. Za 1100-1200zł masz już rowery o kilka klas lepsze. Za 1599 masz już MTB z zacięciem sportowym. Crossy są odpowiednio droższe :)

Jakbyś jednak z jakiegoś powodu chciał go odnawiać, to cały napęd od nowa w najniższych klasach.

Suport - 30zł

Korba - 60zł

Przerzutki - 60zł

Łańcuch - 25zł

Wolnobieg - 35zł

Manetka do tylnej przerzutki - 30zł (jeśli zmieniasz na 3x7)

+ robocizna albo narzędzia, jeśli chcesz sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...