JohnnyZuberek Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 Mam starego Gianta Boulder 510: http://tablica.pl/oferta/giant-boulder-510-CID767-ID5h8cR.html teoretycznie dałem ogłoszenie sprzedaży, bo chciałbym dopiąć budżet pod crossa w granicach 1600-1800zł. Z drugiej strony wiem, że taniej będzie wymienić napęd w obecnym rowerze. Teraz jest 3x6, z przodu na korbie mam symbole: SR PFF FasTrak SR834-5 CW-XR17. Z tyłu wolnobieg shimanowski chyba. Przerzutka tylna to Altus, z przodu chyba jakiś low-low-budżet Shimano. Na początek chciałbym zmienić korbę, założyć trzyrzędowy blat z 48 zębami, przerzutka - jakikolwiek Tourney czy Altus. Zastanawiam się, czy to z obecnym tyłem ma szanse zagrać? Jaki wówczas łańcuch powinienem założyć? Czy też od razu musiałbym wymienić kasetę, przerzutkę tylną? A może nie ma sensu bawić się ze staruszkiem (w którym i tak rama jest dla mnie ciut za mała) i pchnąć go, za ile się da, a poszukać czegoś nowego?
Tadeus Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 Hehe, niezły dziadek. Jakby to jeszcze w momencie zakupu był rower z wyższej klasy... Ale nie był. To dość słaby i stary rower. Jeśli odnawiać to tylko dla hobby. Takie rowery w takim stanie to obecnie po 200zł można kupić Zdecydowanie kupuj nowy. Ale nie licz na zbyt dużo kaski ze starego. Obecnie najtańszy przyzwoity rower to Kands 1100 za 929zł. Będzie dużo lepszy od tego co masz. Za 1100-1200zł masz już rowery o kilka klas lepsze. Za 1599 masz już MTB z zacięciem sportowym. Crossy są odpowiednio droższe Jakbyś jednak z jakiegoś powodu chciał go odnawiać, to cały napęd od nowa w najniższych klasach. Suport - 30zł Korba - 60zł Przerzutki - 60zł Łańcuch - 25zł Wolnobieg - 35zł Manetka do tylnej przerzutki - 30zł (jeśli zmieniasz na 3x7) + robocizna albo narzędzia, jeśli chcesz sam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.