Gripex Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Witam, mam problem prawdopodobie którymś z elementów wymienionych w tytule tematu. Posiadam rower Kross Hexagon V3 na osprzęcie Shimano Tourney. Otóż gdy kręcę korbą rower stoi. Jak tak pokręcę lub odczekam to nagle cudone naprawienie i jadę a potem znowu i cała sytuacja się zapętla. Zaczęło się w tym tygodniu, na początku myślałem, że to wina pozostawienia roweru na nocnym mrozie, ale odstawianie do ciepłej piwnicy nie pomogło. Rower ma już prawie 7 lat i nic nie było wymieniane, a cąły napęd regularnie czyszcze dopiero od stycznia. Mimo dużych przebiegów dziwi mnie, że wytrzymało to tak długo. Moje pytanie brzmi co może być przyczyną dziwnej pracy napędu. Mam nadzieję, że nie trzeba będzie go w całości wymieniać. Bo cena pewnie wyniesie spory procent aktualnej wartości roweru. http://www.axel-sport.pl/zestaw-shimano-korba-lancuch-6-rzedowy.htmlDodam, że rower był na dużym przeglądzie na początku lutego. Wszystko sprawdzono oprócz suportu bo jak twierdzi serwisant nie dało się odkręcić więc taniej mi policzyli za przeglą. Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi.
Jaca911 Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Zapadki w wolnobiegu... 1. Kupić nowy i wymienić ale to wiąże się z nowym łańcuchem i możliwe że z korbą. 2. Rozebrać wolbobieg i wymyć smar wsadzony przez "serwisantów", przesmarować z umiarem i jeździć/ Obstawiam wersję dwa - czyli serwis, który nie powinien dotykać rowerów (problem z suportem powinien zaświecić czerwone światełko ostrożności).
Gripex Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Dziękuję za radę. Serwis w którym robiłem przegląd miał dobrą opinię. Właściciel startuje w maratonach i pracował w serwisie w USA. Ale przegląd robił młody. Mam też pytanie czy ułamane do połowy dwa zęby (sąsiadujące ze sobą) na korbie nie są powodem do wymiany.
Jaca911 Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Mógł dać jakiś gesty albo lepisty smart, albo dużo za dużo i pogoda zrobiła resztę. Albo wcalectam nie zaglądał Jak łańcuch nie przekazuje na korbie to szkoda kasy na wymianę. Pewny jesteś że złamane? Niektóre zęby są mniejsze by łatwiej zmieniać tarcze na korbie.
Gripex Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Bardzo możliwie, że nawet tam nie zaglądał. Czy w celu uniknięcia takiej sytuacji w przyszłści mogę być obecny w serwisie w trakcie trwania naprawy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.