Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Rozregulowanie, jak wyregulować (foto)

piniux

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z regulacją przedniej przerzutki. Otóż ten wózek który przesuwa łańcuch jest zbyt blisko łańcucha przez co o niego zahacza (foto). Poza tym aby wejść na bieg 3, muszę mocno przesunąć manetką poza bieg aby ten wózek przesunął łańcuch. Te dwie śrubki próbowałem regulować lecz bez żadnych efektów.
Dziś postanowiłem przesunąć ten wózek ręcznie trochę dalej aby nie zahaczał o łańcuch poprzez naciągnięcie linki na przerzutce. Efekt zadowalający, lecz na bieg 3 przerzutka nie chce wejść w ogóle (na manetce wygląda jakby linka była zbyt mocno naciągnięta), zaś schodząc na bieg 1 łańcuch ociera się o ten wózek tak jak było wcześniej na biegu na którym jeżdżę standardowo czyli 2.

Pytanie do rzeczy... Jak wyregulować samemu tą przerzutkę aby wchodził każdy bieg i łańcuch nie zahaczał o ten wózek (foto)?

umka3terzd9s.jpg

Napisano

Udało mi się wyregulować przerzutkę wdg. poradnika. Niestety mam problem gdyż kiedy jest na drugim biegu z którego praktycznie non stop korzystam wydobywa się dziwny dźwięk, na pierwszym i trzecim wszystko jest płynnie. Dodam, że sprawdziłem dokładnie pod kątem obcierania łańcucha o przerzutkę i nie ma o tym mowy.

Podaje link do nagrania: http://w269.wrzuta.pl/film/60hdwkFah23/plik_audio

Problem rozwiązany. Ten dźwięk okazał się ocierającymi zębatkami o... mała naklejkę na przerzutce od nowości.
Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...