kurczak Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Witam Chciałbym zaznaczyć, że jestem w pełni świadomy, że identycznych tematów na forum istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ale tutaj sprawa zdaje się być bardziej skomplikowana. To tak tytułem wstępu, żeby nieco złagodzić reakcje na nazwę tematu Napęd ogólnie złożony na starym Alivio, przebieg koło 3 tys., głównie asfalt, łańcuch około 500 km. Rower Kellys Quartz 09. (Opis dla leniwych pogrubiony niżej)Zaczęło się typowo, łańcuch przeskakiwał przy mocniejszym (później nawet przy lekkim) depnięciu na 3/8 i 3/7. Pierwsza myśl to oczywiście kaseta, bo ząbki na 7 i 8 w stanie raczej średnim. W związku z tym przełożyłem koło na egzemplarz z ciekawszą kasetą wraz z łańcuchem z nią pracującym, nic się nie zmieniło. Przy okazji wstępnie można było wyeliminować bębenek (zapadki), wadliwą spinkę i zajechany łańcuch. Jeżeli chodzi o przód, to blat jest w stanie średnim, ale ząbki na 1 i 2 tarczy jak nowe (od razu dodam, że łańcuch na nich ma "zdrowe" kąty). W tym momencie do sprawdzenia pozostała przerzutka tył, którą ostatecznie wymieniłem na nową razem z hakiem, łańcuchem+spinką i kasetą, nadal bez zmian (kółko zdaje się być w odpowiednim miejscu, łańcuch oplata sporo kasety). Przerzutka przód (prowadnica) prosta i łańcucha nie tyka nawet pod obciążeniem, ale dla spokoju przełożyłem inną i było tak samo. W międzyczasie kombinowałem też z łańcuchem, m.in. bez spinki oraz niezdrowo skróconym, ale nic się nie zmieniło. Dodam, że cały czas sytuacja ta dotyczy tylko przełożeń 8, 7, czasami 6, niezależnie od przełożenia z przodu. Podsumowując, poza przednimi zębatkami (które są w stanie idealnym, 2 i 3 użyte dosłownie kilka razy), zostały wymienione: kaseta, przerzutka tył, łańcuch i spinka (SRAM i KMC). Koło sprawdzone poprzez podmianę. Łańcuch ciągle przeskakuje na 6/7/8 z tyłu. Przepraszając za ten przydługi opis, chciałbym się zwrócić z pytaniem, czy macie jakieś ciekawe pomysły na wytypowanie winnego? Mi przychodzi do głowy już tylko pływająca rama, ale jakichś szczególnych ruchów nie zaobserwowałem. Dzięki za ewentualne sugestie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.