Skocz do zawartości

[łańcuch] ślizga się

kurczak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zaznaczyć, że jestem w pełni świadomy, że identycznych tematów na forum istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ale tutaj sprawa zdaje się być bardziej skomplikowana. To tak tytułem wstępu, żeby nieco złagodzić reakcje na nazwę tematu  :icon_wink:

Napęd ogólnie złożony na starym Alivio, przebieg koło 3 tys., głównie asfalt, łańcuch około 500 km. Rower Kellys Quartz 09.

(Opis dla leniwych pogrubiony niżej)
Zaczęło się typowo, łańcuch przeskakiwał przy mocniejszym (później nawet przy lekkim) depnięciu na 3/8 i 3/7. Pierwsza myśl to oczywiście kaseta, bo ząbki na 7 i 8 w stanie raczej średnim. W związku z tym przełożyłem koło na egzemplarz z ciekawszą kasetą wraz z łańcuchem z nią pracującym, nic się nie zmieniło. Przy okazji wstępnie można było wyeliminować bębenek (zapadki), wadliwą spinkę i zajechany łańcuch. Jeżeli chodzi o przód, to blat jest w stanie średnim, ale ząbki na 1 i 2 tarczy jak nowe (od razu dodam, że łańcuch na nich ma "zdrowe" kąty). W tym momencie do sprawdzenia pozostała przerzutka tył, którą ostatecznie wymieniłem na nową razem z hakiem, łańcuchem+spinką i kasetą, nadal bez zmian (kółko zdaje się być w odpowiednim miejscu, łańcuch oplata sporo kasety). Przerzutka przód (prowadnica) prosta i łańcucha nie tyka nawet pod obciążeniem, ale dla spokoju przełożyłem inną i było tak samo. W międzyczasie kombinowałem też z łańcuchem, m.in. bez spinki oraz niezdrowo skróconym, ale nic się nie zmieniło. Dodam, że cały czas sytuacja ta dotyczy tylko przełożeń 8, 7, czasami 6, niezależnie od przełożenia z przodu. 

Podsumowując, poza przednimi zębatkami (które są w stanie idealnym, 2 i 3 użyte dosłownie kilka razy), zostały wymienione: kaseta, przerzutka tył, łańcuch i spinka (SRAM i KMC). Koło sprawdzone poprzez podmianę. Łańcuch ciągle przeskakuje na 6/7/8 z tyłu.

Przepraszając za ten przydługi opis, chciałbym się zwrócić z pytaniem, czy macie jakieś ciekawe pomysły na wytypowanie winnego? Mi przychodzi do głowy już tylko pływająca rama, ale jakichś szczególnych ruchów nie zaobserwowałem.

Dzięki za ewentualne sugestie  :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...