Skocz do zawartości

[ do 2500] Kupno roweru MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę osoby orientujące sie w temacie o radę.

Szukam roweru MTB , biore pod uwage tylko nowy , średnio dziennie 25-30 km, nie chce zeby po roku sie wykończył, w sklepie proponuja mi KROSS LEA F6, w drugim sklepie  MERIDA  MATTS 40D czy to jest dobra propozycja dla mnie , może ktoś sie dobrze zna na tych rowerach lub jeszcze coś innego moze zaproponować , dziekuje bardzo.

Napisano

W tym budżecie można śmiało szukać czegoś z napędem 3x9, tu jest ciekawy Level F5 z przerzutką Deore http://www.mudserwis.com/kross-level-f5-2013 , ile masz wzrostu? czy hamulce tarczowe muszą być czy mogą być V-brake? Rzuć okiem też na rowerki Lazaro napęd alivio 3x8, taniocha :) osobiście troche mnie odpychają one, ale do rekreacyjnej jazdy chyba wystarczą...

Napisano

Wzrostu mam 163 cm. Może być rower z kolekcji 2013, pewnie zawsze mozna dostać taniej. Czy ten Level F5 , jest lepszy jakościowo od opisanych wczesniej.

Napisano

Porównując LEA F6 do Levela F5, to Level wygrywa w następujących kategoriach - lepsze manetki, lepsza przerzutka przednia jak i tylna,korba,  - wszystko lepsze o jedną lub dwie grupy. No i co dla mnie jest ważne Level ma napęd 9 rzędowy - co powoduje że zmiana przełożeń jest płynniejsza a jazda przyjemniejsza. Reszta komponentów porównywalna.

Ale jeszcze pozwolisz że zamieszam Ci w głowie :) przez noc przemyślałem temat... czy rama musi być typowo damska? moja siostra np nie chciała damskiej ramy i teraz śmiga na "męskim" cannondale rama w rozmiarze 17" i jest bardzo zadowolona, wzrostu ma niecałe 160cm i dobrze jej się jeździło także na ramie kellysa 17,5" - oczywiście jazda rekreacyjna, w ciężkim terenie taki rozmiar ramy by się nie sprawdził.

Wydaje mi się że damskie wersje rowerów są w stosunku do męskich  o kilka % droższe oferując ten sam osprzęt- ale może tylko mi się wydaje, ale pewne jest że damska rama ogranicza wybór :) .

Kwestia hamulców - w rowerach do 2.500 zł spotkamy raczej podstawowe modele hamulców, tanie tarczówki no cóż... siła hamowania jak i modulacja blado wypadają w porównaniu do droższych modeli. Dlatego warto zastanowić się nad hamulcami szczekowymi Vbrake - bo sa proste w serwisowaniu, lżejsze od tarczówek i też świetnie hamują.

Amortyzator-fajnie by było żeby był powietrzny i blokowany manetką na kierownicy ale to już ciężko będzie znaleźć w tym budżecie... no ale coś się znajdzie :) 

Przyzwoity amortyzator i tylna przerzutka XT - taka wisienka na torcie ;) waga poniżej 13 kg http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-QUARTZ-MASTER-2011-wysylka-gratis-/1076 rama w rozmiarze 17,5 - dobrze by było żebyś przymierzyła się do roweru na takiej ramie czy nie będzie za duża, gdy stoimy luz między górną rurą a krokiem powinien wynosić kilka cm, im więcej tym większy komfort psychiczny :)

Napisano

Moge także pomyśleć o ramie meskiej , do tej pory jezdziłam własnie na takiej, tylko w sklepie proponowano mi damskie, głównie zależy mi żeby rowerek nie rozsypał sie po roku lub dwóch , a  może jakies propozycje z Meridy, maż ma Meride i sobie chwali, czy po prostu zostaś przy Krossie , sprzedawca strasznie zachwalał że Kross daje lepszy osprzęt co do konkurencji .Jesli chodzi o cene to jestem w stanie delikatnie jeszce dołożyć , lecz czy to ma sens.

A jeszcze proponowano mi cos takiego Kross Level A3 2013 na mniejszej ramie .

Jesli chodzi o dopasowanie ramy to idealna była w LEA F6 S , tylko nie do końca jestem przekonana do Krossa, przemknął mi także przez myśl model LEA F8 ale nie te kolory.

Napisano

Nie wiem na jakim dokładnie osprzęcie jest ta Merida 40 o której pisałaś, rzuciłem okiem na allegro i miodu nie było :) Kross do 2011 roku bił na głowę konkurencje ceną i osprzętem, teraz już nie ma tak dużej przepaści między Krossem a resztą świata :)

Mówisz że mąż chwali sobie Meride, dla mnie jest wszystko jedno jaki napis jest na ramie - czy Author, czy Kellys, Kross,Merida - wszystkie te ramy i tak są spawane na Tajwanie a reszta komponentów tez pochodzi od zewnętrznych dostawców, także trzeba patrzeć na osprzęt.

Jeśli musisz kupić w sklepie stacjonarnym to bierz Krossa, jeśli nie to poważnie zastanów się nad tym Kellysem Quartz Master z ostatniego linka, aha i poczekaj na odpowiedzi mądrzejszych ode mnie :) myśle ze ktoś jeszcze powinien podrzucić jakieś ciekawe propozycje

Moge także pomyśleć o ramie meskiej , do tej pory jezdziłam własnie na takiej, tylko w sklepie proponowano mi damskie, głównie zależy mi żeby rowerek nie rozsypał sie po roku lub dwóch , a  może jakies propozycje z Meridy, maż ma Meride i sobie chwali, czy po prostu zostaś przy Krossie , sprzedawca strasznie zachwalał że Kross daje lepszy osprzęt co do konkurencji .Jesli chodzi o cene to jestem w stanie delikatnie jeszce dołożyć , lecz czy to ma sens.

A jeszcze proponowano mi cos takiego Kross Level A3 2013 na mniejszej ramie .

Jesli chodzi o dopasowanie ramy to idealna była w LEA F6 S , tylko nie do końca jestem przekonana do Krossa, przemknął mi także przez myśl model LEA F8 ale nie te kolory.

Rozumiem że chcesz wyrażać się przez to jak wygląda Twój rower ale kolory nie są najważniejsze :) Co do rozsypania to nawet o najlepszy rower i tak trzeba dbać, regularne czyszczenie i smarowanie łańcucha, kontrolowanie luzów itd itp

Napisano

Nie patrzę tylko na kolor ( ale było by mi miło jak by mi sie także podobał), tak jak pisałam zależy mi żeby był rower dosyć dobry i nie awaryjny. a co myślisz o tym Kross Level A3 2013 i Kross LEA F8.

Napisano

LEA F8 to już taki dobry rower na nawet przyzwoitych komponentach więc mogę polecić, ale 3.000 to już jest troche kasy... :)

Kiedyś szukałem roweru dla koleżanki i z nowych najlepiej cenowo wychodził Marin Bear Valley na wyprzedaży za 1799 zł, poza allegro troche taniej było o jakieś 50 pln http://allegro.pl/marin-bear-valley-38-deore-wyprzedaz-nowy-i4021905928.html , rozmiar 15" byłby na Ciebie idealny.

Napisano

.witam,

Zakupiłem Aspecta 620 za 2300zł,

wrażenia po pierwszych 30km bardzo pozytywne

W lesie było dość wąsko momentami i mniejsze kółko wybacza mi błędy  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...