bemol14 Napisano 7 Marca 2014 Napisano 7 Marca 2014 Witam, mam pytanie odnoście klamki Ultegra 6700, po jeździe nagle tak jakby się coś w środku zacięło, ruszają się dźwignie lecz nie ma tego przeskoczenia manetki co nie pozwala na zmianę biegu. Da się jakoś klamkę rozebrać, Ewentualnie naprawić czy tylko wymiana? Pozdrawiam
pawelsystem Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 rozebrać się da pytanie czy uda się ją złożyć......
Mod Team Maniak Napisano 10 Marca 2014 Mod Team Napisano 10 Marca 2014 Złożenie tego jest bardzo trudnym zadanie, kiedyś podjąłem się próby rozłożenia 105-tki wyłamanej przy glebie, niestety już jej nie zmontowałem. Musiałbyś każdy element fotografować przed zdemontowaniem ale to zegarmistrzowska robota, w środku jest sprężynek jak w zegarku. Pocieszę Cię natomiast, jest jeszcze jedna rzecz którą można zrobić bezinwazyjnie. Dużo klamek shimano ma problem z gęstniejącym smarem, który łapie brud i klamka się zacina. Zdejmij ją, ściągnij z niej kapę i gumę, na noc zamocz w benzynie ekstrakcyjnej. Zobaczysz ile wyjdzie z niej brudu, może się odblokuje jak będziesz miał szczęście. Później należy wtrysnąć do środka jakiegoś smaru, sam do DA dawałem zielonego finish line. W innym wypadku prościej szukać nowej klamki.
vitesse Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 zamocz w beznyznie na noc, pozniej mozesz uzyc sprezonego powietrza, najlepiej kompresor, jak wyschnie to olej, ja uzywam silnikowego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.