Skocz do zawartości

[klamkomanetka] Awaria lewej klamki Ultegra 6700

bemol14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie odnoście klamki Ultegra 6700, po jeździe nagle tak jakby się coś w środku zacięło, ruszają się dźwignie lecz nie ma tego przeskoczenia manetki co nie pozwala na zmianę biegu. Da się jakoś klamkę rozebrać, Ewentualnie naprawić czy tylko wymiana? Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Złożenie tego jest bardzo trudnym zadanie, kiedyś podjąłem się próby rozłożenia 105-tki wyłamanej przy glebie, niestety już jej nie zmontowałem.

Musiałbyś każdy element fotografować przed zdemontowaniem ale to zegarmistrzowska robota, w środku jest sprężynek jak w zegarku.

Pocieszę Cię natomiast, jest jeszcze jedna rzecz którą można zrobić bezinwazyjnie. Dużo klamek shimano ma problem z gęstniejącym smarem, który łapie brud i klamka się zacina. 

Zdejmij ją, ściągnij z niej kapę i gumę, na noc zamocz w benzynie ekstrakcyjnej. Zobaczysz ile wyjdzie z niej brudu, może się odblokuje jak będziesz miał szczęście. Później należy wtrysnąć do środka jakiegoś smaru, sam do DA dawałem zielonego finish line. W innym wypadku prościej szukać nowej klamki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...