Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Czy przeutka fd 591 10 rz do napędu 8 rz

Ause

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zabrałem się za modernizację  roweru giant yukon disc 2007 i moje pytanie jest takie .Czy przerzutka fd 591 10s współgrała by z resztą napędu 3x8

Rd-590

manetki  shimano 3x8

iSOFLOW 3.0 42z

stara przednia  SHIMANO  Tourney

SHIMANO CS-HG40 8rz

Napisano

Wczoraj wylicytowałem tą przerzutkę http://allegro.pl/show_item.php?item=4012609800 nie ma w opisie czy jest ona na 9 czy na 10 biegów . Gdy zapytałem się sprzedającego dostałem taką odpowiedź

przerzutka nie jest ani na 10 ani 9 biegów - ponieważ jest przednia i obsługuje 3 tarcze.

później napisałem mu , że mi wciska kit to mi napisał

Mając jakiekolwiek pojęcie o rowerach wiedziałbyś że ta 591 jest do 9,  spokojnie zakładają ją też do 10.

Zapytałem się go czy wreszcie  będzie działać ona z napędem na 9 biegów i dostałem odp

W 100 %

Jak wy myślicie :icon_question:

Napisano

nie ma w opisie czy jest ona na 9 czy na 10

ma naklejke na przerzutce :verymad:  do jakie jest systemu

jeśli masz korbe 42/34/24 przezytka nie bedzie pasować :icon_exclaim:

podejdzie do 44/32/22

Napisano

przerzutke będzie pasować, bez znaczenia na stopniowanie korby, które zostało zasugerowane powyżej. Problemem jest szerokosc prowadnicy, na skrajnych przełożeniach przerzutka będzie ocierać.

Napisano

Używałem Sram X7 pod 10sp top swing do 3 rzedów z zestawieniem 22-36-44, 26-32-38 oraz 22/32/38 w każdym z tych przypadków przerzutka przednia działała (podobnie jak FD-M580 i FD-M570). Problem o ktorym piszesz miałem tylko w przypadku dwublatu 22-36T ze względu na nisko umieszczoną przerzutkę przy zębatce 36T aby nie spadala w miejsce blatu (korba 3-rzędowa -> na korbę 2-rzędową) i dotyczył starych konstrukcji przednich zmieniarek (FD-M570/571)

Problem z obsługą mógłby wystąpić w przypadku przerzutki przedniej 10sp dedykowanej do korb dwublatowych, wtedy mając korbę 22-32-44T nie mogłem ustawić obsługi blatu, przerzutka o niego zahaczała, albo była za wysoko względem 22T i łancuch jeździł po dolnej częsci prowadnicy.

Napisano

ma naklejke na przerzutce :verymad:  do jakie jest systemu

jeśli masz korbe 42/34/24 przezytka nie bedzie pasować :icon_exclaim:

podejdzie do 44/32/22

Czyli ona jest do 9-wiątek , a nie do 10-siątek ? Tak???

O to mi tylko chodzi .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...