Skocz do zawartości

[rower] Merida crossway 40D czy Unibike Viper GTS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Zastanawiam sie nad jakimś rowerem do jazdy po szosie i lekkim terenie. Na początku miałem dylemat pomiędzy Meridą Crossway 40D a Unibikiem Crossfire Disc GTS, ale znajomy odradził kupno roweru z tarczą i zainteresował mnie Unibikiem Viper GTS. Co sądzicie o tych rowerach?

Napisano

Unibike Viper to rower z bardzo dobrym osprzętem na Alivio i tylniej Deorce i jak mnie pamięć nie myli kosztuje 2100zł, fajnie wygląda. Jedyny jego minus to waga 14,3 ciężki trochę jak na cross-a. Jak podajesz rowery to podawaj linki - trocszkę nam ułatwisz sprawę ;)

Z tych trzech podanych przez ciebie modeli najlepszy Viper. Widzę rower cross-owy. Również nie popieram rowerów cross-owych z tarczami lepsze są V-brake według mnie. Tarczówki to super sprawa w MTB i zależy od specyfiki twojej jazdy czy jeździsz w deszczu, ciężkich warunkach i lubisz mocne zjazdy. Praktyczniejsze w crossie i bardziej ekonomiczne w użytku i portfela dlamnie zwykłe hamulce ;)

Co by Ci tu jeszcze polecić i dać trochę do myślenia ;)

http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2014/cross/cliff-90#.UxJU6oVIrs4

Może rower bez amortyzatora ale w las nie polecam- wyłącznie asfalt:

http://www.kross.pl/pl/2014/urban/seto

Na ten moment z nowych modeli nic ciekawszego w tej cenie nie widziałem. Jeszcze allegro popatrz czasem są jakieś okazje.

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedź. Upewniłem się w wyborze roweru na zwykłych hamulcach. Zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą. Przy moim niskim wzroście (170) nie jestem pewny czy koła 28 będą odpowiednie. Wiem, że można sobie dobrać rozmiar ramy ale czy rowerna 28będzie stabilny jak na 26?

Napisano

Ja mam wzrost 175 cm i kupiłem rower na 18 calowej ramie.

Są dwa dobre sposoby na dobranie roweru w kwestii ramy i wielkości. Jeden wujek google nie boli i jest sporo liczydełek jak wyliczyć sobie rozmiar na rowerek ( liczy się od stopy do krocza długość nogi- najważniejszy argument). A drugii najprostszy idziesz do salonu mówisz, że szukasz roweru i sprzedawca sadza Cię na kilku roweruch mówisz jaki masz wzrost i okaże się który rower na jakiej ramie najbardziej ci leży. Będziesz najlepiej wiedział, podpytaj jeszcze sprzedawcę co by Ci polecił w kwestii rozmiaru pod ciebie. I ten temat po mojemu masz z głowy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...