Skocz do zawartości

[2500zł]Cross, Zethos vs Curve Pro vs.....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Skłaniam się do kupna roweru crossowego. Rower mi bedzie głównie służyć do jazdy na dłuższe dystanse po drogach utwardzonych, czasami drogami leśnymi.

Mam 182cm wzrostu 76kg wagi dlatego szukam czegoś w rozmiarze 54/21 cali. Wybrałem kilka modeli które mnie najbardziej zainteresowały:

http://unibike.pl/zethosgts.html model 2014, Do kupna za około 2500 model z tego roku

http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-4-0 ewentualnie http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-5-0

http://www.cube.eu/pl/bikes/tour/curve/curve-pro-men-black-anthrzit-grey/ model z roku 2013 Do kupienia za 2700 może 2600 się uda, ewentualnie przez internet, ale trzeba doliczyć przegląd i złożenie, żeby gwarancja była ważna. + około 100zł

Który z tych rowerów byłby najlepszy względem jakości do ceny? Może jest coś lepszego innej marki w podobnej cenie. Z góry dziękuję za pomoc, :)

Napisano

Sam założyłem podobne dwa tematy jeden bo sam szukałem a drugi by pomuc innym ( ale i tak każdy tworzy widzę odzielne tamaty a te same pytania). Wracając do ciebie masz identyczną sytuację jak ja tyle, że ja jestem na końcu tej drogi.

Po wysłuchaniu opini,przegrzebaniu internetu doszedłem do wniosku ,że właśnie te modele co wymieniłeś są warte kupna. Rozumiem budrzet 2500-3000zł.

Pisałem do Krossa i Evado 5 mają jeszcze z 2013 i dają 10% zniżki czyli wychodzi jakieś 3150zł ale osobiście uważam ,zę szkoda kasy. Evado 4 nie jest dużo gorszy- ogólnie odpuściłem tą markę bo i tak wszystkie części produkują Chińczycy a w Polsce tylko składają, dużo też się mówiło, że mają słabe ramy ale jeśli nie będziesz robił nim fikołków ani rzeczy przeznaczonych dla BMX to spokojnie rama przeżyje ;)

Z cross-ów znalazłem jeszcze jeden ciekawy model którego tu brakuje to Merida:

http://www.rowerymerida.pl/produkt810/crossway-300-rower-merida.html

Są też rowery Authora mają sporo wyprzedaży z 2012 i 2013 roku. np

http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/mission-2012

Ja zdecydowałem się na Cube Curve Pro 2014 - ma bardzo dobry osprzęt, sama marka jest bardzo znana i szanowana - dobrra niemiecka i ich rowery wyglądają naprawdę porządnie. Najtańszy cross w ich katalogu jest z 2100zł więc robią sprzęt dla poważnych klientów.

Zastnawiłbym się na twoim miejscu nad Zethosem ma dobry osprzęt. Z mojej strony i tych modeli co wymieniłeś kupiłbym albo Zethosa albo Cube Curve Pro.

Pozdrawiam

Napisano

Mój budżet wynosi 2500zł.

Jeśli chodzi o Unibike mógłym go kupić na miejscu w salonie, bo rozmawiałem ze sprzedawcą, i zaproponowali mi 2499, na model z tego roku,

Z Cubem trochę większy problem, bo na miejscu nie chcą zbytnio z ceny zejść, 2700 poki co, jeszcze spróbuję zbić cenę, bo można dostać ten rower z 2013 roku poniżej 2500,

Co do krossa tu największa zagwostka do ceny widywałem roźne przeceny w sklepach internetowych, nawet niewiele więcej niż mój budżet, jeszcze zobaczę co mi na miejscu powiedzą w salonie.

Tak w sumie najbardziej przekonany jestem ku temu Cube'owi, warto trochę więcej dopłacić(150-200zł) względem jakości?

Napisano

Jeszcze Viper Unibaka jeste ciekawy od Zethosa różni się tym ,że ma normalne hamulce:

http://www.unibike.pl/vipergts.html

Ja się właśnie zdecydowałem na Cube bo za tą marką idzie właśnie jakość której w Krossie np nie widzę.  Roweru Cube są produkowane i składane w Niemczech.Nie widziałem nigdzie mniejszej ceny, mi sprzedawca w Cube mówił ,że nia mają już starszych roczników. Ja odradzam kupno przez internet bo co do czego jak ci się rowerek zepsuje to będziesz odsyłał kurierem i płącił- jednym słowem nie pewna gwarancja. Ja z Cube mam o tyle problem ,że nie mam ich salonu w swoim mieście do najbliższego mam 50km ale i tak się zdecydowałem. Lepiej wpakowac w bagażnik i przejechać te 50km w razie problemów z rowerem.

Napisano

A jaki to wyznacznik, 2100 i na jakim to jest osprzęcie, altu, acera???

Gdzie ten sprzęt dla poważnych klientów, w niemieckich marketach??

Szukając roweru zwróćcie uwagę jakie posiada koła, piasta obręcze, jaki napęd, korbę i amortyzator te elementy są moim zdaniem najważniejsze i jak rower za ponad 2200zł, ma te elementy słabe to nie warto

sobie nim głowy zawracać 

Napisano

elton29 a czy ja napisałem ,że ten model jest dobry? Jak patrzę to ogólnie ich marka jest dobra a patrząc na osprzęt dlatego ja kupuje model z 2900zł gdzie mam shimano SLX i Deor, hamulce hydrauliczne, przyzwoity amortyzator. Dlatego koledze wyżej napisałem, że w kwocie 2000zł dobry by był Viper Unibike.

PS

Kredek89 ten rower z linka jest porównywalny do Cube( 2860zł).

Jest trochę cieższy i nie wiem jak wygląda kwestia gwarancji - którą ja osobiście uważam warto mieć. Sporo osób kupuje używki bo ich cena mocno spada, jakbym był dłubakiem to taką opcję bym brał a jeśli nie lubi się naprawiać to zostaje serwisowanie. Bo z używkami to tak jest, że nie wiesz na co trafisz jak z używanym samochodem nie wiesz jaki miał przebieg  ( cofają ;) ). Ale jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie ma - sporo osób wychodzi z tej zasady.

Napisano

No ja to zrozumiałem tak ze jeśli najtańszy rower kosztuje 2100zł to zakładasz ze jest top bardzo dobra firma co mnie dziwi osobiście trochę...

Ok nie będę krytykował tej marki, powiedzmy że wszystkie dostępne rowery na rynku znanych firm różnią się w zasadzie tylko kolorem ramy, rurkami i w zasadzie niczym innym bo cała reszta klamotów to

przecież

sram i shimano ew. truvativ, jak kiedyś pisałem moje dwie kumpele kupowały crossy pierwsza nabyła alfę ( no name) druga kellys-a różnica w cenie wyniosła ponad 650zł a osprzęt był identyczny!

Podsumowując jak ma być rozsądnie to trzeba szukać właśnie takich marek jak unibike, romet czy kross ale jeśli ma sie jakieś zdolności manualne i zajawkę to warto poskładać rower samemu bo za te 2900zł

można mieć fajny amor powietrzny, ramę i  bardzo dobre koła, i osprzęt sram x7/x9 w górę lub nawet xt. 

Napisano

Elton29, a co powiesz o Cube Curve Pro w cenie podobnej lub nieco niższej od Unibike Zethos? Czy to nie jest dobra propozycja? Do marki nie przykładam zbyt dużej wagi, zgadzam się z Tobą w 100% że znaczek i napis nie jest wyznacznikiem jakości roweru, jednak jeśli róźnica w cenie między rowerem uznanej marki a rowerem marki "wschodzącej" czy też jakiegoś "noname" jest niewielka to chyba warto jednak coś markowego kupić.

Venom7 ten rower Fuji można dostać nowy za około 2600zł. Serwis/gwarancja nie bedzie problemem jeśli jest na całą Polskę, akurat jednego z dealerów mam dosłownie pod nosem.

Napisano

Co ja mogę Ci powiedzieć jeśli chodzi o tego cube-a to nie widzę tych pieniędzy w tym rowerze, co z tego że ma z tyłu slx-a i z przodu deore ja obsługują to manetki acera no k... stary, korba też acera nie wspomnę o kasecie bo nawet nie znalazłem opisu, koła tez słabe chyba najtańsze piasty shimnano, zauważyłem ostatnio że nowe ceny tych rowerów nie maleją ale za to ładują w nie jeszcze gorszy osprzęt, amor  też cieniutki,, moim zdaniem nie warto tyle kasy na niego wyłożyć 

Napisano

Wiem ,że się płaci za markę- nie jesteśmy dziećmi. Ale pewniej się każdy czuje kupując znany rower niż ten nieznany pod warunkiem, że różnica jest nie wielka.

Jak mówiłem moje typy to Cube Curve Pro lub Zethosa Unibike ( jest lżejszy, kasete Deora, gorszy tym, że ma przednią przerzutkę na Alivio za to korba Alivio a Cube ma Acera jak zauważył kolega wyżej.).

Sam się jeszcze namyślam. Jak mówiłem ja osobiście daje 70% na Cube a 30 % na Zethosa ale musze podjechać do sklepu moze za małą opłata dało by się podkręcić tego Unibika ;)

Elton29 a ty który model wziąłbyś osobiście?

Napisano

Osobiście to bym Sobie za taką kasę poskładał z...ty rower mtb, na powietrznym amorze bo jak widzę bike za prawie 3 tyś na alivio z h... amorem i słabymi kołami...uwierz mi że te rowery powinny kosztować co

najmniej 1000zł mniej ale widzę że Cię nie odwiodę od tego pomysłu to sugeruję przyjrzeć się bardziej zethosowi.

Obczaj sobie jeszcze to i porównaj :http://allegro.pl/niepokonany-szybki-cross-28-kands-maestro-gratis-i3975661835.html

Napisano

Polecono mi jeszcze ten model:

http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/airline-2012

Elton29 wałkuje temat kupna roweru już od dobrego tygodnia na tym forum i koniec końców za tą cenę wyszedł ten Cube potem sam znalazłem Zethosa, hamulce hydrauliczne nigdy nie miałem dzisiaj mi ktoś pisze, że mi to nie potrzebne ale i rower idzie w górę bo 3100zł. Zaczynałem od 2000zł na rower potem mówią daj 2900zł ile lepszy no mówię jak kupić to dobry zwiększyłem budrzet i spirala tak leci.

Przeznaczenie: jazda w okresie letnim co dwa dni ( 40-60 km), w tamtym roku na swoim starym crossie wykręciłem 5000km a na tym chcę zrobić więcej. 90% to asfalt.

PS nie rozpatruje szosówki bo nie mogę na nich jeździć- waga plus problemy zdrowotne ( nie służy ta pozycja mojemu kręgosłupowi).

Napisano

Popatrz na osprzęt i się zastanów czy jest warty te 3100 zł i czym się różni od tego roweru, który Ci podesłałem??

Bierz ten najtańszy, jak Ci się po sezonie napęd zużyje to kupisz nowy za góra 400 zł i tak będziesz do przodu ponad 1500 zł przynajmniej ja bym tak zrobił, naprawdę szkoda kasy. 

Napisano

Coś kupię ale sam już nie wiem co- 3000zł nie przekroczę nie ma mowy. Nie mam więcej pytań w tym wątku. Kredek89 może tobie coś pomogło rozwinięcie tego tematu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...