BuyBike Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 Witam, rozebrałem właśnie 2 suporty hollowtech II : BB 5700 (shimano 105) oraz BB 70 (shimano XT). Znalazłem w nich łożyska 6805 RD. Na pierwszy rzut oka są jednakowe, ale różnią się oznaczeniami. Wszystkie są firmy sunhill, ale mają różne symbole na sobie, podaję te symbole : a904 , a920 , a832, a835. Symbolami różnią się łożyska nawet tego samego suportu. Lewa strona ma inny symbol i prawa inny. Czy może ktoś z was wie, co oznaczają te symbole lub czym różnią się te łożyska? Z góry dzięki za odpowiedź.
Mod Team Maniak Napisano 23 Lutego 2014 Mod Team Napisano 23 Lutego 2014 Do wszystkich suportów shimano jako zamiennik używa się 6805 2RS lub 61805 2RS - 25x37x7mm, są szersze niż fabryczne łożyska, trzeba nieco podszlifować dekielki przykrywające miski, lub pogłębić miski jeśli ktoś ma dostęp do tokarki. Być może te dodatkowe napisy to jakieś wewnętrzne oznaczenia producenta.
M333 Napisano 23 Lutego 2014 Napisano 23 Lutego 2014 Moim zdaniem to nic istotnego. Być może seria produkcyjna czy jakieś inne oznaczenie podczas procesu produkcyjnego. W moim pudle znalazłem jeszcze z oznaczeniem A316- informacja chyba po to tylko, żeby jeszcze utrudnić znalezienie odpowiedzi. Moim zdaniem ciekawsze w tych oryginalnych łożyskach jest to, że są zbudowane z części służących do budowy standardowych łożysk 6805. Wygląda to tak, jakby bieżnie z jednej strony zostały zwężone, wyszlifowane o 1mm. Usunięto też jedną gumkę uchronną, tzw. Rs-a. Kulki i koszyk nie są symetrycznie względem krawędzi bieżni.
lukib1 Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Witam Ja rozebrałem suport Truvativ MINI ISIS i tam są łożyska oznaczone 173110-2RS Truvativa, co oznacza dokładnie dxDxB = 17mm x 31mm x 10mm z uszczelnieniami silikonowymi, ale niestety dostanie takich łożysk tylko na portalach aukcyjnych, w kalkulatorach łożysk nie znalazłem odpowiedników, wniosek z tego że są to łożyska dedykowane. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.