Skocz do zawartości

[stery] Nie wiem jaki rodzaj sterów mam w rowerze.

olek7411

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najlepiej zrobić sobie wybijak do sterów ze starej aluminiowej sztycy lub miedzianej rury. Wybijając w domowych warunkach z aluminiowej ramy miskę która siedzi czasem jak diabli, można sobie zmasakrować główkę ramy jeśli taka miska uderzona z dużą siłą zakantuje to nawet może spowodować pęknięcie główki.

zdjecie,600,103204,20100523,wybijak-do-s

Praskę zrobić też wypada żeby nie nabijać misek młotkiem.

Napisano

Jako, że nie robiłem tego wcześniej to chyba wolę oddać to do serwisu oni wymienią tak jak być powinno i nic nie uszkodzą. Wolałbym nie rozwalić ramy albo czegoś innego. Dzięki za pomoc 

Napisano

Nie bez przyczyny wymyślono takie wybijaki do sterów z miękkiego materiału, które równomiernie opierają się o miskę i równomiernie rozkładają siłę jaka potrzebna jest do wybicia.

Można kijem i kamieniem wybijać - też w pewnie się uda jeśli robić to z głową i równomiernie, jednak raz na czas przez nieumiejętny demontaż/montaż ktoś musi szukać nowej ramy. Ja też uważam, że z wszystkich czynności serwisowych akurat tą lepiej zlecić warsztatowi wyposażonemu w odpowiednie narzędzia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...