Skocz do zawartości

[~1300-1600]MTB do jazdy po mieście/terenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zamierzam na rozpoczynający się okres zakupić nowy rower MTB. Znalazłem już ilka fajnych ofert:

I teraz mam pytanie, czy opłaca się dopłacać ~250 zł biorąc 100-d zamiast 100-v ? Poważnie zastanawiam się także nad A2. Wrzuciłem także Krossa B2 bo mi się spodobał, ale wydaje mi się, że merida jest lepszą okazją.

EDIT: Mam 172 cm wzrostu, więc najodpowiedniejsza dla mnie rama to chyba 16" z tego co wyczytałem.

Napisano

Poszukuję identycznego roweru jak ty. Mam podobny wzrost.

Dziś miałem okazję przejechać się Giant Revel 3 oraz Hexagon x5.

Będąc w 3 różnych sklepach zaobserwowałem podejście sprzedającego do klienta. Proponuje Ci tylko to na czym najwięcej zarobi.

Piszę od kilku dni tutaj na forum o pomoc  ale nikt mi nie odpowiedział.

Przed zobaczeniem roweru na żywo tak samo jak Ty byłem przekonany, że rama 16,17 będzie dla mnie idealna.

Na Giant 17, na Kross 18 a na Kellys 19 i bądź tu mądry ?? :)

Proszę o pomoc jakie egzemplarze mam obejrzeć na miejscu

Napisano

Witam,

Zamierzam na rozpoczynający się okres zakupić nowy rower MTB. Znalazłem już ilka fajnych ofert:

I teraz mam pytanie, czy opłaca się dopłacać ~250 zł biorąc 100-d zamiast 100-v ? Poważnie zastanawiam się także nad A2. Wrzuciłem także Krossa B2 bo mi się spodobał, ale wydaje mi się, że merida jest lepszą okazją.

EDIT: Mam 172 cm wzrostu, więc najodpowiedniejsza dla mnie rama to chyba 16" z tego co wyczytałem.

Prawdę mówiąc odczucił bym meridy  i zastanowił bym się poważnie nad wyborem krossa .Kross B2 ma koła 29" a A2 26",pytanie tylko na jakich kołach chciał byś jeździć oba te rowery są na podobnym sprzęcie ,ja jednak wybrał bym krossa b2 .

Napisano

Tak czułem, że coś za dobry osprzęt za tą cenę. Mógłbyś jednak wyjaśnić co jest nie tak z tymi meridami ?
Nie odrzucam także opcji zakupu roweru używanego np. http://allegro.pl/rower-trek-gary-fisher-marlin-29er-17-5-waw-i3980659084.html

Co do krossa to właśnie bardziej byłbym przychylny do 29'. Niby dużej różnicy mi to nie robi więc czy warto poświęcić osprzęt dla trochę większych kół ?

EDIT : obecnie znalazłem A2 w o wiele lepszej(1399) cenie więc stał on się moim wyborem #1 na chwilę obecną.

Napisano

No ten gary Fisher to nie taki zły przykład rower na dobrych częściach .W porównaniu do B2 ma lepsze hamulce ,cały napęd lepszy (częściowo na osprzęcie sram ,Kross napęd tylko Shimano ) i te 17,5" to dobry rozmiar pod twój wzrost.Chociaż Kross b2 też byłby dobrym wyborem ,miałem okazję jeździć na nim w terenie sprawuje się bardzo dobrze a na asfalcie sam jedzie .wybór należy do ciebie.

Napisano

Jestem tylko trochę sceptyczny co do tego rozmiaru. Na 26'' odpowiada mi rama około 17''. 17,5'' zapewne też była by na kołach 26'' dobra ale czy 17,5'' na 29 to odpowiedni rozmiar na mój wzrost(172) ? Ma ktoś może podobny wzrost co ja i 29er'a może ?

Napisano

Chciałbym jeszcze poprosić was o radę. Czy te modele są godne uwagi ? :

Pytam się, ponieważ celowałbym bardziej w lepszy amortyzator niż napęd a zwykle jak jakiś model jest droższy o kilka zł to wkładają to w napęd.

Podsumowując co byłoby najlepszym wyborem(uwzględniając stosunek do ceny): Kross A2/Kross A3/Kross Hexagon X9/ Trek Gary Fisher Marlin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...